Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:19:46

Міліція застерігає: на Чернігівщині дедалі активізуються шахраї

09.07.2015   06:30Агенцiя

Лише за останні дві доби в області зареєстровано чотири факти так званих «телефонних» шахрайств, внаслідок яких потерпілі особи сумарно втратили понад 60 тисяч гривень.

Якщо додати збитки від решти семи шахрайств за цей період, цифра наблизиться до 100 тисяч в національній валюті. Вал однотипних злочинів доводить, що чимало громадян вперто ігнорують застереження міліції, розгублено і слухняно виконують інструкції «голосу в слухавці» і, як наслідок, втрачають немалі кошти.

Найбільших збитків зазнала 68-річна жителька Чернігова, до якої учора вночі зателефонував невідомий, назвався товаришем її сина та сповістив, що син жінки потребує термінової хірургічної операції. Для цього потерпіла винесла з будинку та передала невідомій дівчині (кур'єру, що «працює» в парі з шахраєм) гроші в сумі 1000 доларів США та стільки ж євро. Ніяких застережних заходів спантеличена літня жінка не вжила: не перевірила знання співрозмовником точних даних її сина, не з'ясувала, де саме повинні оперувати хворого, і не зателефонувала медикам для уточнення діагнозу абощо. Невдовзі ж виявилося, що син жертви шахрайства почувається добре, з лікарями жодним чином не контактував. Потерпіла зрозуміла, що її ошукали, і звернулася до міліції.

Подібним чином діяли шахраї і в іншому випадку, що трапився тієї ж ночі в Чернігові. Зловмисник діяв ще нахабніше: телефонуючи 59-річній жінці на мобільний, назвався її сином (мотивуючи «дивний» голос) неякісним зв'язком, та попросив гроші на лікування. Заявниця передала невідомому чоловікові, нібито товаришеві сина, 6 тисяч гривень та 200 доларів США. Згодом з'ясувалося, що з сином все гаразд.

Інші два «телефонні шахрайства» відбулися під більш традиційним приводом: жертвам казали, нібито їхні сини потрапили до міліції за правопорушення, і для швидкого вирішення питання їхнього звільнення від відповідальності треба сплатити гроші. Довірлива 54-річна жителька м. Прилуки після такого дзвінка переказала на банківську картку шахраїв майже п'ять з половиною тисяч гривень, а 75-річна чернігівка - ще чотири тисячі.

Всі перелічені факти були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, відкриті кримінальні провадження за ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство), розпочато розслідування.

Також не вщухає хвиля шахрайств, пов'язаних з Інтернет-комерцією та функціонування популярних сервісів оголошень в мережі Інтернет. Так, 6 липня до міліції звернувся 24-річний ніжинець, який перерахував невідомій особі дві тисячі гривень, нібито купуючи фотоапарат, але товар не отримав, і продавець перестав реагувати на дзвінки за вказаними на сайті телефонами. Аналогічним способом ошукали 26-річного чернігівця, тільки предметом уявного продажу був човен, а сума здобичі шахрая наблизилася до трьох тисяч гривень.

Значно більш винахідливо діяли шахраї, які обібрали відразу і 24-річну жительку Прилук, і її 35-річного доброго знайомого. Ця жінка виставила в Інтернет на продаж свою прикрасу. Невдовзі їй зателефонував невідомий та назвався працівником банку. Він розповів, що банківську картку отримувачки платежу нібито заблоковано, а для розблокування потрібна довірена особа жінки, клієнт того ж банку. Продавчиня-невдаха звернулася по допомогу до свого приятеля. Він зателефонував за наданим йому номером, аби підтвердити правильність даних своєї знайомої, та на вимогу псевдо-банківського працівника назвав номер своєї картки та всі свої реквізити. В подальшому з його банківського рахунку було знято всі наявні кошти, понад 20 тисяч гривень, та з картки його приятельки - ще понад 500 гривень.

Тож міліція вчергове застерігає громадян: будьте пильні, не довіряйте незнайомцям. Отримавши дзвінок з тривожною новиною, намагайтеся не піддатися паніці і обов'язково перевірити одержану інформацію. В жодному разі не поспішайте збирати і переказувати гроші, а тим паче - віддавати їх кур'єрові. Якщо ж голос у слухавці під будь-яким приводом намагається з'ясувати реквізити вашої банківської картки, знайте: це однозначно шахрай, бо працівники банків позбавлені права на телефонний обіг такої інформації. Пам'ятайте, що тільки пильність та розважливість зможуть гарантувати збереження ваших коштів і нервів.
 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини