Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 13:33:22

У Раді регіонального розвитку провели перший круглий стіл, присвячений питанням ОСББ

24.06.2015   18:02Агенцiя

За ініціативи Сергія Івановича Березенка, кандидата у народні депутати України по 205-му округу у нашому місті розпочалася серія круглись столів, присвячених питанням функціонування Об’єднань співвласників багатоповерхових будинків.

У вівторок відбулася перша зустріч, на якій були присутні представники ради регіонального розвитку області, юристи, голови ОССБ, чиновники та журналісти. Обговорювали можливості розвитку ОСББ в Чернігові, перспективи таких об’єднань та важливість їх створення.

За словами учасників, сьогодні ОСББ – єдина альтернатива ЖЕКам, які вже давно не справляються зі своїми обов’язками по обслуговуванню будинків. Сьогодні держава повинна іти на зустріч громадам, які хочуть об’єднуватись та самі розпоряджатись спільний майном. Практика ОСББ поширена в усьому світі, а їхні переваги відомі давно.

ОСББ дає можливість самостійного господарювання на своїй території. Учасники ОСББ мають право самі управляти власним будинком, обирати постачальників послуг та відмовлятися від них у разі неякісного обслуговування. Вони можуть заробляти гроші на власному будинку, наприклад, здаючи в оренду приміщення чи прибудинкову територію, розміщувати рекламу тощо. Розпоряджатися цими коштами на власний розсуд, залучати спонсорів та брати участь у різних заохочувальних державних програмах.

За словами голови ОСББ «Шевченка 32» Дмитра Адаменка, сьогодні у Чернігові дуже мало таких об’єднань: більше десятка з двох тисяч будинків. – У Ніжині, наприклад, 80% житлового фонду складають саме ОСББ, і там уже давно не зважають на ЖЕКи, - розповів пан Адаменко. – З 1 липня увійдуть в силу зміни в законодавстві, за якими ЖЕКи не зможуть витрачати державні кошти на ремонт будинків. Це буде виключно проблемою мешканців. Люди зіткнуться з тим, що їм за власний рахунок доведеться ремонтувати дахи, ліфти, - розповів голова ОСББ «Реконструкція» Максим Конашевич. За його словами тут якраз потрібно переймати досвід ОСББ, які самі розпоряджаються своїм майном і ні від кого не залежать.

Учасники зустрічі вирішили, що власникам ОСББ необхідно об’єднатись, створити представницький орган, розробити програму та внести її на розгляд Міської ради. На їхню думку, місцева влада повинна підтримувати ініціативи громади, заохочувати чернігівців об’єднуватися в ОСББ, допомагати. Можливо зменшенням орендної плати за землю чи іншими преференціями. Тільки за таких умов можна буде вирішити багато проблем, які пов’язані з житловим фондом міста.

Сергій Березенко, в свою чергу, пообіцяв й надалі ініціювати круглі столи, залучати експертів та сприяти вирішенню цієї проблеми. Бо саме кроки назустріч створенню ОСББ можуть реально покращити та спростити життя кожного мешканця нашого міста.

Сана Бойко

PR

Останні новини Чернігівщини

У Чернігові пройшла консультаційна зустріч щодо монетизації локальних медіа під час війни 12:36

Монетизувати локальне медіа, навіть під час війни, цілком можливо. Дієвими порадами щодо збільшення прибутковості з чернігівськими медійниками поділилися медіаекспертки, засновниці видання Speka.Media Катерина Венжик та Юлія Даниленко під час консультаційної зустрічі у регіональному хабі Інституту масової інформації «Медіабаза. Чернігів», яка пройшла 16 березня.

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини