Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 06:49:51

Прокуратура Чернігівської області не залишилась осторонь вимог мітингувальників і звітує перед громадськістю

23.06.2015   14:02Агенцiя

Прокуратурою Чернігівської області проведено вивчення правового аспекту питань, одержаних від учасників мітингу, який відбувся в м. Чернігові 16 червня. Виконуючи обіцянку, дану керівництвом прокуратури протестувальникам, результати цього вивчення оприлюднюються.

Більшість питань у вигляді, в якому вони ставилися учасниками мітингу, не належать до компетенції правоохоронних органів та прокуратури. Разом з тим, з огляду на суспільне значення піднятих питань, прокурорами постійно здійснюється моніторинг стану дотримання законодавства на цих напрямах. Виявлені порушення закону тягнуть за собою пред’явлення позовів до суду та початок кримінальних проваджень.
 
Зокрема, у квітні прокуратурою області виявлено порушення законодавства при встановленні розміру орендної плати за цілісний майновий комплекс комунального енергогенеруючого підприємства «Чернігівська ТЕЦ», що призвело до ненадходження до бюджету понад 17 млн грн.
 
Встановлено, що орендна плата за використання цілісного майнового комплексу Чернігівської ТЕЦ згідно розрахунку, проведеного фондом комунального майна Чернігівської міської ради, визначена в розмірі, удвічі меншому за належний. Дії службових осіб міської ради, які розраховували розмір орендної плати за заниженою орендною ставкою, у кримінальному провадженні кваліфіковано за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України. На даний час здійснюється досудове розслідування.
 
Разом з тим, вимогу мітингувальників про розірвання договорів оренди та повернення ТЕЦ і котелень у комунальну власність було б правомірно адресувати прокуратурі лише підкріпивши доказами незаконності укладення самих цих договорів оренди. Наразі про це не йдеться.
 
Протестувальниками також піднімалося питання використання кредитних коштів, залучених підприємством «Чернігівводоканал». Восени минулого року виявлено факти, які вказують на порушення закону при використанні значних сум цих коштів, та зареєстровано кримінальне провадження за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України. Тривалий термін розслідування пов’язаний з технічною складністю проведення необхідних експертиз.
 
Загальна вимога мітингарів до прокуратури — «довести до кінця кримінальні справи відносно міських чиновників і передати їх до суду». Як вже неодноразово заявляв прокурор області Віктор Носенко, жодне з таких або будь-яких інших кримінальних проваджень не буде штучно затягуватись. На даний час 5 кримінальних проваджень стосовно посадовців у м. Чернігові знаходиться в суді, ще 8 проваджень за різними фактами щодо службових осіб міських підприємств та органів влади розслідуються. Їх своєчасне та законне завершення — мета правоохоронних органів та прокуратури.
 
Ще одне резонансне питання, підняте мітингарями, - відміна підвищення плати за проїзд у міському пасажирському транспорті. У даному випадку правова позиція прокуратури області полягає в тому, що останнє підвищення відбулося дійсно з порушенням вимог законодавства. Прокуратурою заявлено до суду позов про скасування рішення міськвиконкому, яким підвищено вартість проїзду у міському транспорті. Шляхом апеляційного оскарження довелось відстоювати навіть саме призначення судом цього позову прокурора до розгляду по суті. Суд апеляційної інстанції визначив, що такий розгляд у Чернігівському окружному адміністративному суді все-таки має відбутися. Прокуратура буде відстоювати в судовому спорі законні інтереси мешканців Чернігова.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини