Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 02:13:44

Відбулася зустріч рятувальників з ветеранами служби

18.06.2015   08:04

17 червня у Чернігові в актовій залі державного пожежно-рятувального загону № 1 відбулася зустріч особового складу підрозділу з ветеранами Служби 101.

Останні розповіли молодому поколінню рятувальників про героїчні дії пожежників України і, зокрема, Чернігівщини під час ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

З вступним словом виступив заступник начальника Управління ДСНС України у Чернігівській області Олександр Нагуло. Він зазначив: «У ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС брали участь 343 чернігівських пожежники. Незважаючи на те, що з них понад 70% отримали значну дозу опромінювання і втрачали свідомість безпосередньо на бойових позиціях, проте ніхто не відмовився від виконання завдань і не відступив назад. Вони знали на що йшли і чим ризикують, але розуміли і те, що це потрібно зробити, аби врятувати людство. Їх дії отримали високу оцінку з боку держави, 42 працівники були відзначені нагородами».

Після цього ветерани пожежної охорони Віктор Добриця та Георгій Прядко поділилися своїми спогадами про участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. У своїх розповідях вони згадали всю хронологію відважних і самовідданих дій вогнеборців від часу прибуття до місця аварії перших пожежних підрозділів з Прип’яті та Чорнобиля до самого виконання складних і небезпечних завдань чернігівськими пожежниками по нанесенню спеціального розчину на зруйнований енергоблок, відкачці води з-під пошкодженого реактора, дезактивації території та техніки, консервації АЕС, гасінню радіоактивного лісу тощо.

Під час зустрічі ветерани згадали про багатьох своїх колег, з якими пліч о пліч їм довелося приборкувати ядерну стихію і які проявили справжню  витримку, мужність, професіоналізм та незламну силу волі. На жаль, внаслідок отриманої великої дози опромінення, передчасно пішли з життя вже 36 пожежників Чернігівщини - ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Серед них Анатолій Іванович Григоренко. Він очолював групу, що першою почала вико­нувала спеціальне завдання на зруйнованому 4-му реакторі, поливаючи його латексним розчином. До складу групи добровільно увійшли Юрій Білик, Георгій Прядко, Геннадій Бібік, Володимир Кубрак, Сергій Тишик і Петро Кислий. 

Анатолій Іванович помер у 36-річному віці, залишившись у пам’яті колег як щира, доброзичлива людина, вірний присязі офіцер і талановитий керівник. Він ніколи не боявся труднощів, не шкодуючи власних сил і здоров’я завжди був там, де мудрість і відвага ставали запорукою безпеки людей.

Після смерті у 1992 році Григоренка А.І., 2-й самостійній державній пожежній частині м. Чернігова, що мала статус юридичної особи, було присвоєно його ім’я. Проте, у зв’язку з проведенням у 2012 році організаційно-штатних змін, цей підрозділ ліквідовано і замість нього створено 2-гу державну пожежно-рятувальну частину, що вже не мала такого статусу, бо входила до складу 1-го державного пожежно-рятувального загону Управління ДСНС України у Чернігівській області. Відповідно до діючого законодавства, цій частині неможна було присвоїти ім’я фізичної особи.

У зв’язку з цим, під час зустрічі її учасники підтримали пропозицію ветеранів виготовити та розмістити на фасаді 2-ї державної пожежно-рятувальної частини 1-го ДПРЗ Управління ДСНС України у Чернігівській області пам’ятну меморіальну дошку Григоренку А.І.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.