Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 11:24:00

Найбільше забруднені міста в області - Чернігів, Ніжин, Прилуки

28.05.2015   17:02Агенцiя

Чернігівська область одна з найбільших в Україні, за своєю територією посідає третє місце – 31,9 тис. км2. Ліси та інші лісовкриті площі займають 23% земельного фонду області, площа водного дзеркала становить 2%.

Суттєвим чинником негативного впливу на природні ресурси області є викиди в атмосферне повітря. Протягом 2014р. від стаціонарних джерел забруднення в повітряний басейн області надійшло 42 тис.т забруднюючих речовин (без урахування викидів діоксиду вуглецю), що на 4% менше, ніж у 2013р. Із загальної кількості викинутих шкідливих речовин, викиди речовин, що належать до парникових газів, становили: метану – 14 тис.т, оксиду азоту – 33 т. Крім  цих речовин, в атмосферу потрапило 1,7 млн.т діоксиду вуглецю (на 7% менше, ніж у 2012р.), який також впливає на зміну клімату.

За минулий рік на 1 км2 території області в середньому потрапило 1,3 т забруднюючих речовин. Найбільше забруднені міста Чернігів, Ніжин, Прилуки, щільність викидів у яких становила 257 т, 26 т та 19 т відповідно. Основним забруднювачем регіону є КЕП "Чернігівська теплоелектроцентраль" ТОВ фірми "ТехНова", яким у 2014р. викинуто 43% шкідливих речовин області.

У 2014 р. на території області утворилося 848 тис.т відходів І–ІV класів небезпеки, з них 521 тис.т – на підприємствах та 327 тис.т – у домогосподарствах. Протягом року утилізовано, оброблено (перероблено) 147 тис.т (17% від загальної кількості утворених), спалено – 9 тис.т відходів, з них 98% використано у вигляді палива з метою отримання енергії.

Рівень екологічної безпеки знижують насамперед не обсяги відходів, що накопичені, а стан тих місць, де вони зберігаються. Із загальної кількості утворених відходів 396 тис.т (47%) розміщено в місцях видалення, до яких належать спеціально відведені місця чи об’єкти, у тому числі полігони, комплекси, споруди, ділянки надр. На початок 2015 р. в спеціально відведених місцях чи об’єктах накопичено більше 10 млн.т відходів, з них 84% – у м.Чернігові.

Протягом 2014р. на охорону навколишнього природного середовища підприємствами, організаціями та установами було витрачено 223 млн.грн., зокрема 37% на очищення зворотних вод,  27% – на охорону атмосферного повітря і проблеми зміни клімату, 22% – на поводження з відходами, 10% – на збереження біорізноманіття і середовища існування.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини