Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 04:30:33

Пам’ять Великого Кобзаря вшанували у Чернігові

22.05.2015   11:44Агенцiя

22 травня відзначається 154-а річниця перепоховання праху видатного українського поета Тараса Шевченка на Чернечій горі в Каневі.

Останній шлях Кобзаря до Києва проліг через Чернігівську землю. Через ті місця, які він любив і більшість з яких відвідував за життя: Батурин – Доч – Борзну – Оленівку – Комарівку – Ніжин – Володькову Дівицю – Носівку – Козелець.

Чернігівські друзі Шевченка, які допомагали йому за життя, не полишали поета і після смерті. Труну з тілом весь час супроводжували історик Олександр Лазаревський та художник Григорій Чистяхівський, прах якого нині покоїться на території Качанівки. А останній власник маєтку Качанівки зроду Тарновських – відомий меценат та колекціонер Василь Тарновський-молодший доклав багато зусиль для збереження та увічнення спадщини Великого Кобзаря.

Сьогодні, вшановуючи пам’ять генія українського народу, до його пам’ятника на Валу поклали квіти голова обласної ради Микола Звєрєв, заступник керівника апарату обласної державної адміністрації Василь Білогура, представники державних установ, національно-культурних товариств, релігійних організацій та громадськість.

Ведучі заходу – Наталія Максименко та заслужений артист України Олексій Биш – нагадали присутнім, що останній шлях Кобзаря проліг через нашу Чернігівську землю, через ті місця, які він любив і більшість з яких відвідував за життя: Батурин – Доч – Борзну – Оленівку – Комарівку – Ніжин – Володькову Дівицю – Носівку – Козелець. Чернігівські друзі Шевченка, які допомагали йому за життя, не полишали поета і після його смерті. Труну з тілом Тараса Григоровича, яку привіз Пантелеймон Куліш, весь час супроводжували історик Олександр Лазаревський та художник Григорій Чистяхівський. А відомий меценат та колекціонер Василь Тарновський молодший доклав багато зусиль для збереження та увічнення спадщини Великого Кобзаря. Тарновський опікувався могилою поета, за його кошти було виготовлено та встановлено великий чавунний хрест з барельєфним зображенням Шевченка. Він же сам підібрав слова для дошки на хресті. Це були слова зі славнозвісного вірша, присвяченого Кобзарем його чернігівським друзям: «Свою Україну любіть, любіть її во время люте, в останню тяжкую минуту, за неї Господа моліть...»

Урочисті супроводжували музичні твори на вірші Кобзаря у виконанні зведених хорових колективів академічного народного хору, капели бандуристів ім.О.Вересая обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

Після завершення церемонії покладання квітів, ведучі закликали присутніх читати твори Шевченка, не лише у дні пам'ятних дат, а й вивчати заповіт та любити Україну так, як нам заповідав Великий Кобзар!

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.