Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 23:30:06

13 мільйонів гривень щоб убезпечити Чернігів від екологічної катастрофи

20.05.2015   18:46Агенцiя

Постійні проблеми з фінансуванням нашого регіону, призвели до того, що ми стоїмо на порозі техногенної катастрофи. Місто фактично залишилося на одинці перед загрозою, яка стосується не лише Чернігова.

Через аварійний стан головного колектора міської каналізації існує реальна можливість викиду стічних вод у Десну. Аби не сталося екологічної катастрофи потрібно 13 млн. грн. які дозволять замінити 1,2 км аварійного трубопроводу.

Проблеми з колектором розпочалися ще у 2000-х роках. Тоді, час від часу, виникали аварійні ситуації, які, на щастя, вдавалося швидко локалізувати та ліквідувати. Згодом стало зрозуміло, що без капітального ремонту каналізаційної мережі не обійтись. Замінювати трубопровід розпочали ще у 2004-му році. За цей час вдалося відремонтувати ділянку в 2,9 км: від вулиці Лісковицькою до гідрокар’єру. Але через брак коштів на сьогодні ремонт головної каналізаційної системи міста «заморожено».

За словами директора КП «Водоканал» Олександра Шкіня, колектор побудували у 70-80ті роки минулого століття. Звісно, необхідно було вже давно зробити капітальний ремонт, але не завжди вистачало фінансування. Сьогодні спостерігається критична ситуація у тій частині трубопроводу, яка пролягає по вулицях Кропивницького та Високій. Справа в тому, що на цій ділянці щодня перекачується майже 40 тис. м куб нечищених стоків від населення та підприємств міста. А у випадку прориву труб стоки потечуть прямо у Десну. Окрім того, на цій ділянці немає резервних трубопроводів, по яких тимчасово можна було б перекачувати стічні води. А це серйозна загроза для підтоплення навколишніх будинків.

Реальність екологічної катастрофи суттєво непокоїть екологів. «Десна – не лише головна водна артерія Чернігова та області. Річка забезпечує водою і столицю України. Якщо колектор не витримає навантаження – станеться лихо державного масштабу. Уявіть, що буде з рибою. Про «життя» в Десні можна буде надовго забути», - розповів нам експерт у галузі екології Павло Дмитренко. На думку Дмитренка, необхідно всіма можливими способами якомога швидше завершити капітальний ремонт аварійного колектора. Якщо знехтувати проблемою, наслідки можуть бути фатальними.

Виникає логічне питання: де взяти необхідні 13 млн. грн. коштів? Адже у міста їх просто немає. У бюджеті на 2015 рік статті про капітальний ремонт міської каналізації немає. Попри це місцеві депутати активно працюють над тим, аби знайти потрібні 13 мільйонів. Однак, ситуацію може виправити центральна влада, адже, судячи з наявних ризиків можлива екологічна катастрофа стосується не лише Чернігова.

PR

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.