Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 09:10:41

Відбувся "круглий стіл" на тему: "Завдання служби зайнятості щодо стабілізації ситуації на ринку праці"

23.12.2014   07:58

Захід організовано з метою підвищення рівня поінформованості громадськості про діяльність служби зайнятості та популяризації її послуг. Участь у ньому взяли представники органів виконавчої влади, профспілок, навчальних закладів, роботодавці Чернігівщини.

Засідання відбулося в рамках Всеукраїнської декади зайнятості «Державна служба зайнятості – з людьми і для людей». З цієї нагоди у всіх центрах зайнятості області пройшли заходи для представників місцевої влади, роботодавців, освітян, переселенців, зайнятого населення, безробітних, учнівської молоді тощо. Зокрема, відбулися Дні відкритих дверей, виїзні акції, семінари, засідання «круглих столів» та клубів, наради, громадські приймальні, ярмарки вакансій, презентації, акції «Випускник», профорієнтаційні уроки, конкурси малюнків та фотографій, тренінги з пошуку роботи. Таким чином Всеукраїнська декада зайнятості послужила добрим приводом для організації широкомасштабного інформування представників влади, соціальних партнерів, громадян та роботодавців про послуги служби зайнятості, проблеми ринку праці та конструктивного обговорення шляхів їх вирішення.

Засідання «круглого столу» відкрила директор Чернігівського обласного центру зайнятості Лідія Падалка. Вона охарактеризувала напрацювання обласної служби зайнятості за роки її діяльності й озвучила основні тенденції, що нині домінують на місцевому ринку праці.

Комплекс соціальних послуг Чернігівської обласної служби зайнятості, що надається населенню та роботодавцям краю, зорієнтований, в першу чергу, на запобігання безробіттю, легальну зайнятість, сприяння працевлаштуванню в Україні, пріоритетне обслуговування соціально вразливих верств населення, підвищення професійного рівня громадян відповідно до суспільних потреб, забезпечення роботодавців кваліфікованими кадрами. Цього року до категорії особливих клієнтів служби зайнятості додалися вимушені переселенці з тимчасово окупованих територій та районів проведення антитерористичної операції.

Загалом протягом січня-листопада 2014 року на обліку в центрах зайнятості області перебувало та отримувало послуги майже 40,7 тис. безробітних. У банку даних налічувалося 24,8 тис. вакансій, 80,5% з яких укомплектовано. За сприяння служби зайнятості протягом одинадцяти місяців 2014 року роботу отримали 13,6 тис. безробітних. З них 404 особи працевлаштовано завдяки наданню роботодавцям компенсації єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, 706 - шляхом виплати допомоги по безробіттю одноразово для організації підприємницької діяльності. За звітній період набувало нових професій та підвищувало кваліфікацію 4,7 тис. безробітних (майже на 8% більше минулорічного показника). Крім того, до участі у громадських та інших роботах тимчасового характеру залучено понад 7 тис. безробітних громадян.

З пріоритетами соціально-економічного розвитку Чернігівської області присутніх ознайомила заступник директора Департаменту економічного розвитку Чернігівської облдержадміністрації Світлана Полтарацька.

Голова правління Чернігівського обласного об’єднання організацій роботодавців Володимир Козир зазначив, що держава приділяє недостатньо уваги розвитку промисловості України. Хоча сьогодні, як ніколи раніше, цей сектор економіки потребує належної державної підтримки. Адже стабільно працюючі підприємства сприяють створенню нових робочих місць, збільшенню надходжень до бюджету, розвитку інфраструктури, покращанню добробуту населення. Володимир Козир висловив сподівання на продовження співпраці роботодавців Чернігівщини зі службою зайнятості.

Начальник відділу організації надання послуг роботодавцям Чернігівського ОЦЗ Людмила Лисобикова презентувала присутнім послуги служби зайнятості роботодавцям. Йшлося про підбір кадрів, надання компенсації єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та коштів для виплати допомоги по частковому безробіттю, залучення безробітних до громадських та інших робіт тимчасового характеру, забезпечення професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників та інформаційно-консультаційні послуги.

Юрисконсульт ПП «Бахмачфіш» Тетяна Дідковська, голова правління ПАТ «Линовицький цукрокомбінат «Красний» Сергій Прозор, начальник відділу кадрів Дочірнього підприємства «ТК Стиль 2013» ПрАТ «ТК Стиль» Ольга Негода поділилися досвідом співпраці зі службою зайнятості. Тетяна Дідковська, наприклад, відзначила економічну доцільність для роботодавців відшкодування витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Адже підприємство отримало компенсацію за працевлаштування в 2013 році на нові робочі місця 29 безробітних. Плідно взаємодіє зі службою зайнятості і «ТК Стиль 2013» ПрАТ «ТК Стиль». Цього року за сприяння служби зайнятості на підприємство було працевлаштовано 16 безробітних, професійне навчання проходили 24 людини. Сергій Прозор говорив про співпрацю у напрямі організації тимчасових робіт, до яких цього року було залучено 74 безробітних, та заповнення вакансій – за сприяння служби зайнятості постійну роботу отримали 213 осіб.

- Чернігівщина має чим пишатись, потрібно лише працювати, - таку думку висловив уповноважений представник Спілки «Сільський зелений туризм України» в Чернігівській області, власник садиби «Андріївські озера» Сергій Карпачов. Він розповів про становлення та розвиток свого бізнесу. Починав пан Сергій разом із дружиною в 2006 році з купівлі старої хатини та взяття кредитів на будівництво. Тепер він – власник унікального місця відпочинку, де можна приємно провести час та підзарядитися позитивною енергією. Розваги він пропонує і дорослим, і дітям. Крім того, підприємливий чоловік організував заготівлю та продаж віників для лазні, цех по виготовленню тротуарної плитки і прагне всіма зусиллями змотивувати та залучити односельців до самозайнятості. Службі зайнятості він пропонує співпрацю. Ладний на власному досвіді навчати безробітних як започаткувати бізнес у сфері сільського зеленого туризму.

Про професійне навчання як один із вирішальних факторів розвитку ринку праці йшлося у виступі начальника відділу організації професійного навчання Чернігівського ОЦЗ Сергія Заровного. Він зазначив, що служба зайнятості має реальні можливості навчати безробітних за понад 7000 професій. У січні-листопаді 2014 року набувало нових професій та підвищувало кваліфікацію 4,7 тис. безробітних (на 7,9% більше минулорічного показника), співпрацювали зі службою зайнятості 25 навчальних закладів. Їх представники під час засідання подякували службі зайнятості за тривалу та ефективну співпрацю.

Загалом спілкування пройшло в атмосфері конструктивного діалогу. Учасники «круглого столу» мали змогу внести пропозиції, висловити свої зауваження. Присутні дійшли висновку, що існуючий досвід співпраці дозволяє стабілізувати ринок праці та вирішувати проблемні питання зайнятості населення.

Останні новини Чернігівщини

23 квітня: цей день в Україні і світі

23 квітня: цей день в Україні і світі 09:06

ДЕНЬ 790 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 790 RUSSIAN AGRESSION

Віддавав накази на утримання людей в підвалі Ягіднянської школи в якості «живого щита» – судитимуть російського командира

Віддавав накази на утримання людей в підвалі Ягіднянської школи в якості «живого щита» – судитимуть російського командира 17:22

Прокурорами Чернігівської обласної прокуратури у порядку спеціального досудового розслідування направлено до суду обвинувальний акт стосовно військовослужбовця рф, командира зведеного підрозділу за фактами віддання наказів та порушення законів і звичаїв війни (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 438 КК України).

“Весняні ритми” духового оркестру 16:30

“Весняними ритмами” порадував глядачів духовий оркестр Чернігівського обласного філармонійного центру. 21 квітня 2024 року публіка змогла сповна насолодитися новою концертною програмою оркестру під такою назвою.

У Чернігівській області 10 закладів надають медичну допомогу при інсульті

У Чернігівській області 10 закладів надають медичну допомогу при інсульті 12:36

Допомога при гострому мозковому інсульті входить до Програми медичних гарантій, пацієнт із підозрою на інсульт безоплатно отримує всю необхідну діагностику, а у разі підтвердження діагнозу – лікування. У Чернігівській області допомогу при інсульті надають 10 закладів, які мають договір з Національною службою здоров’я України.

Легендарний лікер Jägermeister: як виготовляється та як правильно пити? 12:28

Більше восьмидесяти натуральних компонентів, строго виважена рецептура та понад 80 років історії — все це характеризує один з найвідоміших лікерів у світі, Jägermeister.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини