Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 20:51:48

Електромережі північних районів Чернігівщини опинилися в зоні пожежонебезпеки

16.10.2014   10:37Агенцiя

Численні загоряння, що виникли в період жовтневого потепління на відкритих територіях, сільгоспугіддях та на торфовищах змусили енергетиків оперативно відключати високовольтні повітряні лінії електропередач для забезпечення безпеки робіт з гасіння пожеж.

Паралельно оперативно-диспетчерський персонал електромереж здійснював перемикання електропостачання по резервними схемами з метою недопущення довготривалого відключення споживачів та об’єктів життєзабезпечуючої сфери.

З 8-13 жовтня в результаті низових та верхових пожеж в Корюківському, Ріпкинському, Щорському районах  відключалися 4 ПЛ – 35 кВ, 5 ПЛ – 10 кВ та 3 ПС-35 кВ, близько 30 населених пунктів. Енергетики двічі в різний час відключали ПЛ 35 кВ «Городня - Гірськ» на час боротьби з вогнем.
Причиною більшості пожеж є спалення трави  на сільгоспугіддях та  відкритих територіях і полях та ігнорування правил пожежної безпеки.  Такі дії несуть загрозу не лише навколишньому середовищу, призводять до порушень в електромережах та перерв в енергопостачанні, а й  небезпечні для життя  людей.

Для упередження нещасних випадків, пожеж, аварій існують  охоронні зони ліній електропередач -  мінімально допустимі відстані від електричних мереж до будинків, споруд, земної і водної поверхонь, прокладаються просіки в лісових масивах і зелених насадженнях.

Охоронні зони повітряних ліній встановлюються згідно Правил безпечної експлуатації електроустановок.

- Для повітряних ліній електропередач напругою 6-10 кіловольт - 10 метрів по обидва боки від крайніх проводів; для повітряних ліній електропередач напругою 35 кіловольт - 15 метрів;

- Для повітряних ліній електропередач напругою 110 кіловольт - 20 метрів по обидві сторони крайніх проводів ЛЕП.

Також охоронні зони встановлюються:

а) уздовж підземних кабельних ліній електропередачі у вигляді земельної ділянки по обидві сторони лінії від крайніх кабелів на відстані 1 метра;

б) уздовж підводних кабельних ліній електропередачі, віддаленими по обидві сторони лінії від крайніх кабелів на відстані 100 метрів;

в) уздовж переходів повітряних ліній електропередачі через водоймища (річки, канали, озера та ін.).

Енергетики просять жителів Чернігівської області дотримуватися правил поведінки в охоронних зонах ЛЕП та навколо енергооб'єктів, в тому числі не розводити вогонь поблизу ліній електропередач, складувати корми, добрива, солому, торф, дрова та інші матеріали, які можуть стати причиною пожежі.

Спалення сухої рослинності забороняється законодавством України та передбачає адміністративну відповідальність з відповідним накладенням штрафів.

Довідка.

Згідно з чинним законодавством, с. 20 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», ст. 27 ЗУ «Про рослинний світ» забороняється випалювання сухої рослинності або її залишків. Ст. 77 Кодексу України про адміністративні  правопорушення каже: «Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок зі степовою, водноболотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків... – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 10 до 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб від 50–70 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 70 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Якщо ви стали свідком небезпечного загоряння, то по можливості негайно повідомте про це в місцевий підрозділ пожежної охорони або кол-центр Товариства 0 800 210-310.

Працівники районів електромереж продовжують працювати в тісній взаємодії  з підрозділами МНС. Наразі високовольтні лінії електропередач в  північних районах Чернігівщини  знаходяться в зоні пожежонебезпеки.  Масові аварійні вимкнення ЛЕП внаслідок пожежі можуть призводити до повної втрати електропостачання районів.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини