Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 18:22:37

Валерій Черняков: "На Чернігівщині я не вперше і дуже люблю цей край…"

28.07.2014   11:25Агенцiя

Голова державного агентства лісових ресурсів України Валерій Черняков 25 липня перебував у нашому краї з робочим візитом.

На межі області, у Козелецькому районі, його зустрічали новопризначений начальник Чернігівського ОУЛМГ Андрій Пивовар та представники лісівничої громади Сіверщини.

Валерій Вікторович відвідав Горбачівське лісництво, яке вважається візитівкою чернігівських лісівників. Гості оглянули теплицю (її площа 0,04 га), де вже буяли сіянці сосни звичайної. І Валерій Черняков, уважно слухаючи розповідь директора Остерського держлісгоспу Юрія Кравчука, із задоволенням доторкався долонею до зелених верхівок рослин.

До речі, Горбачівське лісництво предметно займається вирощуванням декоративних порід: їх тут налічується 50 видів. Минулого року був значний попит на декоративно-садивний матеріал: всі рослини жваво реалізовувалися , їх навіть не вистачило багатьом бажаючим. Отож цей напрям на підприємстві буде активно розвиватися.

Лісівники на чолі з Валерієм Черняковим пройшлися еколого-просвітницькою стежкою, помилувалися садибою лісництва та ознайомилися з роботою камери відеоспостереження (її справедливо називають «пильним оком»).

Валерій Вікторович заглянув і до привітного «Лісовичка», в якому можна придбати мед та варення з чорниці, вироби з дерева і декоративні саджанці. У липневу спеку гостям було приємно напитися прохолодної води у затишному павільйоні. Цей лісовий магазин на гомінкому шляху приваблює туристів і чернігівців. Сподобався Валерію Чернякову і дбайливо доглянутий рекреаційний пункт, розташований під розлогими деревами поруч з трасою Київ-Чернігів.

Відверта розмова з журналістами

Валерій Черняков свою розмову з журналістами почав з доброзичливого зізнання. Він приїздить на Чернігівщину не вперше, відвідує Придеснянський край охоче і завжди радіє зустрічам зі своїми однокурсниками з Шацького лісного технікуму чи столичної сільгоспакадемії.

Валерій Вікторович проаналізував роботу лісової галузі України за І півріччя 2014 року, відмітивши, що нині реалізовано продукції на 120 мільйонів більше, ніж у відповідний минулорічний період. Зміни на краще стимулюють рух вперед, додають працівникам галузі впевненості у завтрашньому дні. А лісівники Чернігівщини ніколи не пасли задніх , хоча їх і підводить географічне розташування. Область знаходиться на околиці держави, тому і партнерам, і місцевим лісівникам доводиться долати значні відстані.

Остерців дуже непокоїть створення Національно-природного парку «Дніпровсько-Деснянське межиріччя». Лише для виготовлення проекту було витрачено 100 тисяч гривен, а кошти на догляд та охорону парку не передбачені . Виходить, ці нелегкі обов’язки лягли на плечі остерських лісівників. Інша проблема: у центрі парку два військові полігони. Хто відповість на питання, як почувається тут флора і фауна під час військових навчань? Де був глузд у керівників і тих, хто розробляв цей проект?

Валерій Черняков зазначив, що в Україні за останні 10 років таких «перекосів» було немало. Будує новоспечений олігарх собі маєток, а все, що навколо нього, оголошується заповідною зоною. На жаль, так було в усіх українських лісах. Тільки 15% державних зелених масивів можна відводити під заповідні зони.

Юрій Кравчук, директор Остерського держлісгоспу, зауважив: «Краще б оці 100 тисяч віддали на придбання протипожежної техніки. Виходить, лісова пожежа 2008 року чиновників так нічому й не навчила…»

Лісова галузь переживає нелегкий час

Завершальною зупинкою поїздки керівника лісової галузі України Сіверським краєм стала зала Чернігівського ОУЛМГ, в якій були присутні керівники всіх 12 державних лісогосподарських підприємств, представники місцевої самооборони. Серед них і голова Чернігівської ОДА Володимир Івашко. На цьому зібранні відбулося представлення нового начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Андрія Пивовара.

Взявши слово, Валерій Черняков сказав, що лісова галузь України зараз переживає нелегкі часи. У лісах Луганщини й Донеччини йде війна. Буде багато переселенців з цих областей, тому лісівники мають допомогти знедоленим людям облаштуватися на новому місці. Валерій Вікторович подякував чернігівським лісівникам за допомогу українській армії і технікою, і коштами.

Спілкуючись з колегами, він зупинився на болючій газовій темі. Зима буде дуже складною. А дрова паливні — вагома енергетична складова. Їх заготовлено у достатній кількості в лісгоспах, тому лісівникам треба вміло, активно співпрацювати з місцевою владою, щоб на період холодів забезпечити паливом школи й лікарні, ФАПи і дитячі садки, клуби, сільське населення. Дрова повинні виручити людей в осінньо- зимовий період.

Валерій Вікторович у предметній розмові з чернігівськими лісівниками підкреслив, що 10 років тому в лісовій галузі України налічувалося 150 тисяч працівників. В результаті бездумного скорочення залишилося 47,5 тисячі. «Коли забрали сокиру у лісівника і прийшли приватні заготівельники, сталися й великі скорочення. Місцевий лісівник достеменно знав, яке дерево спиляти, а яке залишити. У приватних бригад зовсім інші підходи. Тож зароблені кошти потрібно вкладати у техніку для переробки деревини, у переоснащення нижніх складів. Наприклад, у Остерському лісгоспі 50% деревини переробляється на місці. Слід закуповувати сучасні лінії по переробці деревини».

Чернігівські лісівники того насиченого липневого дня зблизька познайомилися і з Головою Держлісагентства України Валерієм Черняковим, і зі своїм новим керівником Андрієм Пивоваром.


За повідомленням Чернігівського ОУЛМГ
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини