Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 03:46:22

Головне правило рятівника: зупинись – дихай – думай – дій

13.05.2014   09:18

Коли поруч з тобою людині стає зле, або ти з товаришем потрапив у небезпечну ситуацію, або під час масової акції заворушення і є постраждалі, якими мають бути перші дії, щоб врятувати себе та тих, хто поруч?

Зазвичай перше, що приходить на думку: викликати швидку та чекати допомоги від медиків. Але часто розумна оцінка ситуації може зберегти життя багатьох людей. Для цього лише потрібно слідувати певному алгоритму дій надання першої долікарської допомоги.

Що це таке розповідає Сергій Воробйов – організатор та тренер курсів першої долікарської допомоги у Чернігові:

- Перша долікарська допомога включає в себе два етапи. На першому етапі рятівник має оцінити ситуацію: чи є загроза життю постраждалого і рятувальника, чи знаходяться вони обоє у небезпечній зоні, тощо. Якщо він робить висновок, що загрози життю немає, тоді може переходити до наступного кроку: перевірити чи є дихання у постраждалого, чи є ознаки пошкодження спинного мозку, ознаки кровотечій, чи є загроза шоку і т.д. Як тільки ця перевірка завершена, то вважається, що перша домедична допомога надана. Далі рятувальник переходить до другого етапу. Оцінює наявність тілесні пошкоджень, захворювань, необхідність перев’язок та накладання шин, і т.д. Тобто надає першу допомогу постраждалому, якщо швидка затримується або у неї немає можливості прибути на місце.

- Найголовніша задача рятівника – не збільшити кількість жертв, - акцентує увагу Сергій Воробйов.

Такий алгоритм дій по наданню першої домедичної допомоги називається курсом Emergency First Response (EFR). Методика розроблена асоціацією лікарів світу і застосовується для надання першої допомоги постраждалим людьми без медичної освіти. Головна її унікальність – набір чітких алгоритмів як діяти в тій чи іншій ситуації.

За словами Сергія Воробйова ці курси може пройти кожен бажаючий, навіть дитина старша 12 років.

Курс складається з чотирьох днів інтенсивного навчання. Протягом 5 годин щодня студенти опановують мистецтво надання допомоги. Причому ці 20 годин занять - суцільна практика, адже на заняття до тренера всі приходять після вивчення теоретичного матеріалу, який також є складовою системи EFR. В ході навчання студенти розглядають більше трьох десятків варіантів ситуацій і до кожної відпрацьовують план дій по спасінню.

- Найбільше на заняттях ми приділяємо уваги оцінці ситуації, - розповідає Сергій.  – Наприклад, у мене була студентка, яка після навчання сказала, що якби вона знала все, що ми на практикували за ці 20 годин, у неї б ніколи не було гепатиту С. Тобто найважливіше – це правильна оцінка ситуації.

У цьому курсі не вивчають анатомію та будову людини, не вчать робити щеплення та призначати пігулки. Тут вчать надавати допомогу і діяти за принципом: «Зупинись – дихай – думай – дій». Ніякої паніки – тільки чіткий алгоритм дій.

За словами Сергія Воробйова надання першої долікарської допомоги, коли на кону людське життя, інколи справа невдячна, а тому під час курсу студентам розповідають і про юридичні аспекти спасіння.

До речі, сертифікат про закінчення курсу EFR цінується серед європейських кампаній, а у деяких співробітники раз на два роки поновлюють та вдосконалюють знання. Також корисними ці знання будуть тим, хто працює з дітьми у літніх таборах та громадських організаціях, і звичайним громадянам. Бо інколи людина на зупинці втрачає свідомість, а навколо всі в паніці і не знають, що робити.

Які враження від навчання, запитала у Тетяни Бойко, директора РА «Прайм-медіа»:
- Курс містить чіткі алгоритми дій у будь-якій ситуації, за такий короткий проміжок часу були вивчені конкретні кроки по рятуванню людини. Трохи дивувало, що навчання відрізняється від шкільної програми та курсів, які проходили в інституті: без ін’єкцій та інших тонкощів. Але ліки та уколи то вже справа лікарів. А звичайна людина має правильно оцінювати ситуацію та надавати першу допомогу.  До речі, в зв’язку із ситуацією, що склалася в країні, Сергій нам додатковий бонус організував: провів тренування по винесенню поранених та пояснив правила допомоги в такій ситуації.

Від себе хочу сказати, краще не потрапляти у надзвичайні ситуації та небезпеку, але якщо вже так трапилося, то пам’ятайте: діяти треба так, щоб не довелося рятувати і вас, і ви постраждалому шкоди не заподіяли.

І наостанок рекомендації від Сергія Воробйова при потраплянні у надзвичайну ситуацію:
-    в першу чергу оцінити ситуацію: що стало причиною її виникнення.
-    прийняти міри по безпеці того, хто надає допомогу (виставити знаки під час ДТП, тощо)
-    виклик швидкої
-    первинна оцінка стану постраждалого (переломи, ушкодження і т.д.)

А щоб не виникало зайвих сумнівів у правильності дій – пройти навчання на курсах надання першої домедичної допомоги. Їх у Чернігові зараз на будь-який смак.

ФОТО з архіву Сергія Воробйова у мережі Фейсбук.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини