Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 23:02:39

Екологи попереджають: спалювання сміття на вулицях шкодить і здоров’ю, і гаманцю

12.03.2014   12:54Агенцiя

Навесні і восени серед чернігівців популярним є прибирання вулиць та спалення сміття, пожухлого листя та гілок. Але ці вогнища несуть загрозу навколишньому середовищу і в першу чергу тим самим прибиральникам.

Як повідомляє екоінспекція, при згоранні однієї тонни рослинних залишків у повітря викидається близько 9 мг мікрочастинок диму, що містять у своєму складі пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали, канцерогенні сполуки та одну з найотрутніших для організму речовин – діоксин. Ситуація різко погіршується при потраплянні до вогнища пластикового сміття. Чорний густий дим від горіння одноразового посуду, пакетів, упаковок, пляшок містить канцерогенні речовини – поліароматичні вуглеводні, які можуть сприяти виникненню злоякісних пухлин.

Альтернативою спаленню на думку фахіввців-екологів є компостування, тобто утворення компосту, який може бути використаний у якості добрива.

Також державна екологічна інспекція у Чернігівській області попереджає, що за самовільне спалювання сухої рослинності та її залишків чинним законодавством України передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність. Згідно зі статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, самовільне випалювання рослинності тягне за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170-340 грн.) і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1190 грн.).

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини