Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:46:23

Ризикоорієнтована система моніторингу корупції – ефективна на практиці

09.04.2013   08:14Агенцiя

Корупція є соціальною проблемою сучасності. Її вирішення – надзвичайно актуальне завдання. Не можна залишатися байдужими, коли корумповані взаємозв’язки витісняють цивілізовані правові відносини між людьми. Корупційні діяння податківців - коли під час виконання службових обов’язків вони перевищують свої повноваження - це ще і втрати бюджету.

Діяльність відділу внутрішньої безпеки при ДПС у Чернігівській області має два основні напрями. Перший - захист та безпека працівників органів ДПС від протиправних посягань, пов’язаних з виконанням ними службових обов’язків. Другий - системна робота з профілактики та упередження протиправних дій з боку працівників податкової служби, виявлення корупційних правопорушень, оперативне реагування на заяви та повідомлення про можливі порушення. Значна увага також приділяється гласності та відкритості в роботі органів податкової служби і підрозділів внутрішньої безпеки.

Для упередження корупційних правопорушень та кримінальних злочинів серед податківців працівники відділу внутрішньої безпеки здійснюють контроль за їх діяльністю під час виконання службових обов’язків.  Один із напрямків профілактичної роботи - встановлення осіб, схильних до протиправних дій з подальшим відстороненням потенційних порушників від виконання службових обов’язків.

Управлінням внутрішньої безпеки ДПС України запроваджено ризикоорієнтовану систему моніторингу рівня корупції у податкових органах. Такий інструмент дозволяє виявляти саме ті підрозділи податкової служби, де має місце підвищений ризик посадових правопорушень.

Протягом минулого року відносно працівників податкової служби області порушені 2 кримінальні справи. Відносно колишнього працівника органів ДПС за фактом використання завідомо підробленого документа -    за ч.4 ст.358 Кримінального кодексу України. Рішенням суду на нього накладений штраф. За фактом вчинення злочину у сфері службової діяльності відносно працівника податкової міліції порушено кримінальну справу за ч.3 ст. 364 КК України.  Вона перебуває на розгляді у суді.

Крім того, відносно податківця області складено 1 протокол про вчинення корупційного правопорушення вимог ч.2 ст.8 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції». Його притягнуто до адміністративної відповідальності за ст.1725 ч.1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. 

У першому кварталі поточного року за матеріалами відділу внутрішньої безпеки розпочато 4 кримінальних провадження за фактами скоєння податківцями злочинів у сфері службової діяльності.


Євгеній Проценко, начальник відділу внутрішньої безпеки при ДПС у Чернігівській області УВБ ДПС України
 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини