Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 17 квітня, 02:47:37

На капітальний ремонт доріг Чернігівщини використали лише 74,4 млн.грн. з 520 млн.грн.

08.04.2013   11:21Агенцiя

На капітальний ремонт автомобільних доріг Чернігівщини спрямовано лише 14% від загальної суми фінансування в 2010 — 2012 роках.

Державна фінансова  інспекція в Чернігівській області  провела ревізії фінансово-господарської  діяльності Служби автомобільних доріг у Чернігівській області та ДП «Чернігівський облавтодор»  ПАТ «ДАК «Автомобільні дороги  України». Питання неякісного стану автомобільних доріг стало наріжним каменем цих контрольних заходів.

Як з’ясували фахівці  Держфініспекції в області, у 2010 — 2012 рр. Служба автомобільних доріг області одержала 520 мільйонів гривень  бюджетних коштів на будівництво, реконструкцію, ремонт, утримання та розвиток мережі автомобільних доріг загального користування. Здавалося б, гроші не малі. Але як ними розпорядилися?

72 млн грн було перераховано  підрядним організаціям для погашення  кредиторської заборгованості, 13 млн  грн — на утримання Служби, 17 млн грн — на роботи, пов’язані  з розробкою проектів та для  виконання інших послуг, 197 млн грн — ДП «Чернігівський облавтодор» та  221 млн грн — іншим підрядним організаціям за виконанні роботи. Більш детальний аналіз витрат фінансових потоків встановив, що з 520 млн грн, виділених на будівництво, реконструкцію, ремонт, утримання та розвиток мережі автомобільних доріг загального користування на капітальні ремонти було спрямовано лише 74,4 мільйона гривень. Тобто 14%(!) від загальної суми фінансування. Решта пішла на утримання доріг (ямковий ремонт, витрати на зведення тимчасових будівель та споруд, зимове чергування) та інше.

Такий підхід ніяк не покращує якість доріг, а тільки відволікає бюджетні кошти на постійний ремонт. Тож  і виходить, що дороги наші не для  швидкості! Самі ями, вибоїни та тріщини!  Тому й скаржаться  власники транспортних засобів на низьку ходу, великі витрати паливно-мастильних матеріалів,  а також високу аварійність на наших автодорогах.

Завищували  вартість та обсяги робіт

Як встановили фінансові  інспектори, до виконання робіт упродовж періоду, що підлягав ревізії, Служба автомобільних доріг в Чернігівській області залучила 9 підрядних організацій. Найбільший обсяг фінансування припав на ПАТ «Південьзахідтрансбуд» та ПрАТ «Броварське ШБУ-50».  При цьому зустрічні звірки в цих товариствах встановили, що вони  завищили вартість та обсяги  виконаних робіт, відповідно,  на 106 та 61 тис грн.

Структурні підрозділи ДП «Чернігівській облавтодор» ПАТ  «ДАК «Автомобільні дороги  України» також грішили, відображаючи  в  актах виконаних робіт завищену вартість виконаних робіт.  За договорами, укладеними зі Службою автомобільних доріг щодо експлуатаційного утримання доріг та їхнього поточного ремонту, вони допустили таких порушень на  суму понад 140 тис. грн.

Загалом під час ревізій Служби автомобільних доріг у Чернігівській області та ДП «Чернігівський облавтодор»  виявилено порушень на суму 2,5 млн грн, у тому числі — незаконних витрат бюджетних коштів при оплаті завищеної вартості та обсягів виконаних робіт на суму майже 441 тис грн.

Договори з  сумнівними ТОВ

Крім того, зясувалося, що деякі підрядні організації укладали договори сумнівними суб’єктами господарювання.  Зокрема, зустрічною звіркою в ТзОВ «Західтрансбуд» (м. Львів) встановлено, що останнє на підставі договору виконувало роботи з реконструкції шляхопроводу на автомобільній дорозі державного значення М02 Кіпті-Глухів-Бачівськ  на загальну суму 38,8 млн грн. Субпідрядником  з виконання робіт  по об’єкту «Об’їзна дорога. Переустрій існуючого переїзду 23 км ст. Доч» виступало ТзОВ «Лугпромстройсантехмонтаж» (м. Луганськ), яке виконало робіт та надало послуг на 454 тис грн. Та при зустрічній звірці субпідрядник не зміг документально підтвердити власних фактичних витрат, а його представник  на контрольний обмір просто не з’явився. Спільними діями з органами прокуратури фінінспектори встановили завищення вартості виконаних субпідрядником робіт у сумі понад 60 тис грн. За цим фактом відкрито два кримінальних провадження — як по підряднику, так і по субпідряднику.

Залізничний переїзд як «благодійність» ціною в мільйон

Ревізія виявила цікавий факт фінансування робіт по об’єкту «Реконструкція шляхопроводу Кіпті-Глухів-Бачівськ (на Брянськ) км 107 +610» за рахунок бюджетних коштів, виділених за державною програмою з підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу.

Договір підряду з реконструкції  шляхопроводу Служба автомобільних  доріг в Чернігівській області  уклала з ТОВ «Західтрансбуд».

У жовтні 2010 року був складений  Акт готовності об’єкта до експлуатації. Ніяких зауважень щодо виконання робіт з боку членів комісії в ньому не було. Проте, зустрічна звірка в підрядника ТЗОВ «Західтрансбуд», встановила, що упродовж жовтня-листопада 2010 року він виконав роботи з переоблаштування та електрифікації залізничного переїзду 23 км ст. Доч, який перебуває на балансі залізниці. І що цікаво, Служба оплатила вказані роботи в повному обсязі.

Таким чином, створивши за рахунок коштів Євро новий основний засіб для сторонньої юридичної особи (залізниці), Служба фактично надала їй благодійну допомогу у вигляді проведеної реконструкції переїзду на суму понад 1 млн грн.

Є що приховувати?

Треба сказати, що  під час ревізій  фінінспектори відчули неабиякий  супротив з боку відповідальних осіб об’єктів контролю. Працівникам Держфінінспекції не забезпечили умов для виконання своїх повноважень у повних обсягах. Так, вісім підрядних і 16 субпідрядних організацій не надали для ревізії всіх необхідних документів. Як наслідок — значна частина бюджетних коштів  (майже 30%) залишилася не охопленою контролем. Чи можна уявити подібне в будь-якій з європейських держав?

За результатами проведених контрольних  заходів за порушення ведення  бухгалтерського обліку  до адміністративної відповідальності притягнуто 18 осіб. Фактично внесено адміністративних штрафів  на суму 3,5 тис. грн. Матеріали ревізії передано до правоохоронних органів.

Наталія Петришина,
начальник відділу інспектування  у сфері послуг Держфінінспекції в Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини