Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 01:02:21

Основна причина пожеж - недотримання заходів безпеки при користуванні пічним опаленням

10.01.2013   11:44

З початку 2013 року на Чернігівщині зареєстровано 29 пожеж. У 14-ти випадках причиною їх виникнення стало порушення заходів безпеки при користуванні пічним опаленням.

Пічне опалення - основна причина пожеж

Пічне опалення - основна причина пожеж

В основному лихо трапляється через відсутність нормованої протипожежної відстані від печей або димарів до дерев'яних стін чи перекриття будинків, появу тріщин у цегляній кладці системи опалення, надмірне перегрівання печей та розміщення впритул до них меблів, занавісок або інших спалимих речей.

Так, відсутність належної протипожежної закладки між димарем та дерев'яним перекриттям стала причиною пожежі житлового будинку в с. Рогівка Новгород-Сіверського району. Вогнем пошкоджено дах оселі та майно.
 
Тріщини в димарі печі призвели до пожежі житлового будинку в с. Охіньки Прилуцького району. Вогнем знищено дах та пошкоджені стіни оселі.
Відсутність необхідної протипожежної відстані від печі до дерев'яної стіни стала причиною пожежі житлового будинку в с. Заудайка Ічнянського району. Вогнем пошкоджено перекриття та стіни оселі.

Під час цих пожеж лише оперативне втручання пожежно-рятувальних підрозділів завадили вогню знищити помешкання. Проте господарі однозначно зазнали значних збитків і їм доведеться витратити чималі кошти на відновлення пошкоджених будівель.

Щоб уникнути подібного лиха та захистити свою оселю й життя від пожеж, рятувальники закликають населення дотримуватися наступних правил безпеки. По-перше, перевірити чи є відстань від внутрішніх стінок печі та димаря до дерев'яних стін і перекриття будинку. Вона визначається вимогами будівельних норм і здебільшого становить не менше 38 см. Щоб мати змогу своєчасно виявити тріщини в цегляній кладці печі та димаря, їх необхідно білити. Поява слідів кіптяви вкаже на наявність та місця пошкоджень.

По-друге, дерев'яна підлога перед топковими дверцятами печі обов'язково повинна бути захищена металевим листом розміром 50х70 см. Ні в якому разі надмірно не перегрівайте печі, не залишайте вогонь без нагляду та не розпалюйте його за допомогою бензину чи інших горючих рідин. Не розміщуйте меблі, дрова, занавіски та інші спалимі речі впритул до печей, відстань до них має бути не менше 0,5 м.
 
В опалювальний сезон очищуйте димарі від сажі не рідше одного разу на три місці.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини