Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 18 жовтня, 06:31:56

Студенти очищують джерела Прилуччини: молодь на Чернігівщині запустила екологічний проєкт

09.10.2024   12:32Агенцiя

Команда молодіжної програми UPSHIFT з міста Прилуки, що на Чернігівщині, заснувала екологічну ініціативу «Екоспектр» за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), спрямовану на очищення питних джерел Прилуцького району.

«Всі учасники нашої команди — одногрупники. Ми навчаємось на журналістиці та часто обговорюємо екологічні виклики Прилуцького району на парах, — розповідає учасниця команди „Екоспектр“ Марина Дмитренко. — Нашу увагу привернула тема забруднених джерел. Ми відвідали декілька з них та організували перевірку на якість води на базі коледжу. Аналіз показав, що її можна вживати людям. Звісно, за умов, якщо прибрати сміття та надлишковий ґрунт біля цих джерел».

Відтак проактивні студенти педколеджу вирішили створити свій екологічний проєкт у межах ініціативної програми UPSHIFT, щоб зробити рідну Прилуччину чистішою.

«Під час чотириденного буткемпу від UPSHIFT ми отримали багато знань, якими хотіли поділитися з громадою. Наш проєкт розпочали з організації воркшопу про громадський активізм у нашому коледжі. Розповіли студентам, як розвивати в собі лідерські здібності та перетворювати їх на важливі соціальні проєкти. Декого навіть вдалося залучити на заплановані толоки», — ділиться апшифтерка.

Спершу хлопці й дівчата навчили волонтерів технік та методів очищення водойм на воркшопі. Після тренінгу перейшли до практики: у селах Боршна та Манжосівка провели три толоки, де прибрали сміття, а опісля — облаштували очищені водопої. Огородили їх у вигляді колодязів, поруч розмістили столи й інформаційні таблички, що закликають підтримувати джерела в належному стані. А їхнє розташування тепер можна побачити на гугл-картах.

Окрім користі для людей, ініціатива допоможе підтримати місцеву екосистему, впевнена Марина.

«Насправді ці джерела забезпечують водою ще й багатьох мешканців лісу. На одній із толок ми побачили стежки, якими звірі ходять до водопою. Тож тепер у них теж є доступ до чистої води. Раді, що нам вдалося втілити таку гарну справу!»

Водночас ЮНІСЕФ і Міндовкілля активізують спільну роботу в межах міжурядової Декларації про дітей, молодь та кліматичні дії, підписавши відповідний Меморандум про співпрацю. Згадана декларація є першим такого роду зобов'язанням щодо прискорення інклюзивної, орієнтованої на дітей та молодь кліматичної політики та дій на національному та міжнародному рівнях.

«В усьому світі діти та молодь зазнають негативного впливу кліматичних змін та забруднення довкілля. В Україні екологічні катастрофи, спричинені війною, значно поглиблюють цей вплив та роблять дітей ще більш вразливими. Ми переконані, що залучення молодих людей до боротьби зі зміною клімату та попередження екологічних ризиків є надзвичайно важливим. Саме тому ми допомагаємо українській молоді здобувати "зелені" навички та підтримуємо їхні локальні ініціативи для захисту довкілля», — зазначив Координатор програм з розвитку молоді ЮНІСЕФ  Андрій Вашека.

«Наша мета як ЮНІСЕФ полягає в тому, щоб кожна дитина мала доступ до безпечної для вживання води, аби рости здоровою і в безпеці», — підсумовує Ніколас Осбер, керівник програм ЮНІСЕФ у сфері водопостачання, санітарії та гігієни (WASH).

Більше про інноваційну програму для підлітків та молоді UPSHIFT на сайті.
 

Останні новини Чернігівщини

Модульна клініка первинної медичної допомоги днями запрацює у Кіптівській громаді 17:02

Її дещо раніше встановили у селі Чемер у рамках спільного проєкту Міністерства охорони здоров’я України та Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Нові гранти для молоді

Нові гранти для молоді 16:58

Ще більше можливостей для бізнесу з оновленою грантовою програмою Власна справа /грант/, яку адмініструє Державна служба зайнятості!

Очільниця

Очільниця "Слуги народу" Олена Шуляк: Важливо, щоб ветерани мали місце в політиці – на національному, регіональному та місцевому рівнях 14:18

На перших післявоєнних виборах ветерани повинні мати можливість балотуватися і в парламент, і на місцевих виборах – Олена Шуляк

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 17 чернігівців, за знищене – троє містян 12:00

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради 16 жовтня затвердив чергові рішення комісій із розгляду питань щодо надання компенсацій за пошкоджені/знищені об’єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією рф проти України.

Хотів купити ноутбук, а втратив 16 тисяч: поліція радить оплачувати покупки тільки після отримання

Хотів купити ноутбук, а втратив 16 тисяч: поліція радить оплачувати покупки тільки після отримання 11:11

Поліцейські наполегливо рекомендують мешканцям Чернігівщини бути обачними під час покупок в соцмережах та на сайтах безкоштовних оголошень.