Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 18 жовтня, 08:18:15

Як український бізнес допомагає ветеранам повернутися до мирного життя: підсумки проєкту «Навігація повернення ветеранів: професійні рішення для компаній»

09.10.2024   11:08Агенцiя

За даними профільного Міністерства наразі кількість ветеранів та ветеранок в Україні перевищує 1 мільйон 300 тисяч осіб. Повноцінна їх реінтеграція у цивільне життя — це можливість бізнесу подолати нестачу кваліфікованих кадрів.

 25 вересня 2024 року у Києві відбувся фінальний захід проєкту «Навігація повернення ветеранів: професійні рішення для компаній» від ГО «Центр зайнятості Вільних людей», присвячений реінтеграції ветеранів у компанію.

Захід об'єднав понад 70 учасників з різних українських компаній, включаючи HR-спеціалістів, рекрутерів і керівників підприємств. Ключовий фокус заходу — показати практичний досвід українських компаній, які вже впроваджують програми реінтеграції ветеранів за підтримки ГО ЦЗВЛ. Серед них: НАК «Нафтогаз», Суспільне мовлення, Кернел, «Омега» та інші. Учасникам заходу був презентований спеціальний посібник, в якому описаний покроковий алгоритм розробки та впровадження таких програм у своїх компаніях.

Захід також став платформою для обговорення створення безбар'єрного середовища, яке дозволить ветеранам повернутися до професійного життя без перешкод. Тарас Ковалик, ветеран та керівник ветеранського напряму центру ініціатив «Повернись живим», підкреслив важливість правильної реінтеграції: «Я зустрічав компанії та людей, які виходили зі страху. І їм, скажемо так, було тяжко. І ветераном тяжко, тому що то більше про таке страждання, де умовно ветерана хочуть швидко зробити нормальним. І це дуже поганий початок. Максимально неправильний.»

Проєкт «Навігація повернення ветеранів» є частиною масштабного ветеранського напрямку організації — «Воїну — гідна праця». Він реалізовувався протягом 9 місяців (січень-вересень 2024 року) у чотирьох регіонах: Чернігівській, Харківській, Сумській та Київській областях. За цей час понад 290 компаній долучились до проєкту, а 10 компаній отримали додаткову підтримку в розробці програм для ветеранів. У межах заходу було проведено 83 навчальні події для колективів компаній та організовано Лабораторію кейсів з роботодавцями, яку відвідали 147 учасників.

Євтушенко Віктор, менеджер з організаційного розвитку НАК Нафтогаз України поділився досвідом, а також розповів про нову модель надання допомоги ветеранам, розроблену за участі в проєкті: «Перше коло підтримки — це координатори, які відповідають за зворотній зв'язок, первинну психологічну підтримку та створення здорової атмосфери в колективі. Друге коло — внутрішній центр експертизи, що займається визначенням потреб захисників та захисниць та розробкою програм адаптації. Третє коло — партнерська мережа, що надає спеціалізовані послуги, забезпечує навчання та обмін досвідом.»

Андросова Олена, керівниця відділу по роботі з людьми компанії «Омега» акцентувала увагу на головних інсайтах, які отримала компанія під час участі в проєкті: «Для нас шлях ветерана наразі починається з мобілізації, якщо ми кажемо про наших співробітників. Коли людину мобілізують, з нею зв'язується HR-менеджер, щоб провести опитування: чи все у людини є, як вона себе почуває, чи щось потрібно. Це робиться для того, щоб проінформувати людину, що компанія підтримує тих, хто перебуває у ЗСУ. Адже не всі, навіть ті, хто вже служить, знають, що вони можуть звернутися до компанії по допомогу: запчастинами, грошима або відкрити збір на щось дороговартісне.»

У рамках проєкту також буде створено онлайн-курс у співпраці з платформою Prometheus. Цей курс допоможе роботодавцям зрозуміти, як інтегрувати ветеранів у робочі процеси, як використовувати їхні навички та як створити інклюзивне середовище для працівників із військовим досвідом.

Цей проєкт відбувся за підтримки Фонду «Партнерство за сильну Україну», який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції.

Вебсайт: czvl.com.ua

Останні новини Чернігівщини

Модульна клініка первинної медичної допомоги днями запрацює у Кіптівській громаді 17:02

Її дещо раніше встановили у селі Чемер у рамках спільного проєкту Міністерства охорони здоров’я України та Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Нові гранти для молоді

Нові гранти для молоді 16:58

Ще більше можливостей для бізнесу з оновленою грантовою програмою Власна справа /грант/, яку адмініструє Державна служба зайнятості!

Очільниця

Очільниця "Слуги народу" Олена Шуляк: Важливо, щоб ветерани мали місце в політиці – на національному, регіональному та місцевому рівнях 14:18

На перших післявоєнних виборах ветерани повинні мати можливість балотуватися і в парламент, і на місцевих виборах – Олена Шуляк

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 17 чернігівців, за знищене – троє містян 12:00

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради 16 жовтня затвердив чергові рішення комісій із розгляду питань щодо надання компенсацій за пошкоджені/знищені об’єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією рф проти України.

Хотів купити ноутбук, а втратив 16 тисяч: поліція радить оплачувати покупки тільки після отримання

Хотів купити ноутбук, а втратив 16 тисяч: поліція радить оплачувати покупки тільки після отримання 11:11

Поліцейські наполегливо рекомендують мешканцям Чернігівщини бути обачними під час покупок в соцмережах та на сайтах безкоштовних оголошень.