Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 8 вересня, 02:29:18

Соціальні послуги на Чернігівщині – про основне на брифінгу в ОВА

15.07.2024   15:33Агенцiя

Надання та розвиток соціальних послуг у громадах під час воєнного стану є надважливим питанням. Про цей напрям роботи у Чернігівській області говорили сьогодні на брифінгу в медіацентрі ОВА.

Надавачами соціальних послуг в області є комунальні заклади, центри надання соціальних послуг, центри надання послуг догляду вдома, комунальні неприбуткові підприємства та недержавні організації.

Серед найбільш поширених послуг у громадах – соціальний супровід сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах та тих, що виховують дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування; догляд вдома, інформування, консультування, соціальна профілактика, натуральна допомога.

Завдяки співпраці всіх дотичних структур в Чернігівській області була розроблена Програма розвитку надання соціальних послуг на 2024-2026 роки (далі – Програма), яка спрямована на забезпечення розвитку надання соціальних послуг вразливим групам населення відповідно до їх потреб та державних стандартів.

Детально про послуги, передбачені Програмою, розповіла директорка Департаменту соціального захисту населення ОДА Валентина Лугова.

Однією з нових є комплексна послуга з формування життєстійкості на рівні територіальних громад. У її експериментальному запровадженні беруть участь дев’ять ТГ Чернігівщини.

    «Дана послуга є дуже актуальною і вже надається в Коропській, Ніжинській, Корюківській, Чернігівській, Михайло-Коцюбинській та Городнянській громадах. Разом з тим, Добрянська і Борзнянська – успішно пройшли конкурс та запроваджують  послугу, а Бахмацька – на конкурсному етапі, – зазначила спікерка. – Послуга з формування життєстійкості включає декілька напрямів – оцінка потреб отримувачів, надання психологічної допомоги та підтримки, консультування тощо».

Також в чотирьох громадах (Коропській, Михайло-Коцюбинській, Ніжинській, Чернігівській) за рахунок підтримки Програми розвитку ООН відкрились простори соціальної адаптації, на базі яких працюють університети третього віку.

Крім того, завдяки ПРООН в Ніжинській, Михайло-Коцюбинській, Коропській ТГ запроваджено інноваційний сервіс «Мобільна соціальна служба». Такі служби мають автівки для мобільності та  все необхідне обладнання для виконання різноманітних робіт по господарству.

Актуальною є послуга «Соціальне таксі», яка працювала лише у двох громадах. Цього ж тижня німецькі партнери надали спеціальні автомобілі для надання транспортної послуги маломобільним людям Бахмацькій, Бобровицькій, Сосницькій, Носівській, Ніжинській, Прилуцькій ТГ.

Читати також: Німеччина профінансувала закупівлю шести «соціальних таксі» для громад Чернігівської області

Щодо послуги стаціонарного догляду – її в області надають 9 комунальних закладів. Крім того, цілодобовий догляд у громадах забезпечують стаціонарні відділення у 18 територіальних центрах. На черзі відкриття таких відділень в Гончарівській та Ріпкинській громадах.

    «Зрозуміло, що люди поважного віку та особи з інвалідністю хочуть проживати в місцях, де вони народились, де поруч друзі та рідні. Тому потрібно активно працювати над створенням таких стаціонарних відділень», – зауважила Валентина Лугова.

Важливою є й підтримка ветеранів війни, членів сімей загиблих захисників та захисниць. Вона включає психологічну допомогу, зміцнення і відновлення суспільних зв’язків, інформування, проведення групових психологічних тренінгів, організацію дозвілля тощо.

Ще одна вразлива категорія населення – ВПО. Їм надається психологічна та гуманітарна допомога, підтримка щодо забезпечення житлом, влаштування дітей до навчальних закладів тощо.

Зазначимо, що в області розроблена інтерактивна карта «Швидкодопомога», де можна знайти інформацію про заклади, які надають ті чи інші соціальні послуги.

Також серед послуг, передбачених обласною Програмою, – соціальний супровід під час інклюзивного навчання, розвиток системи раннього втручання, патронату над дитиною, кадрового потенціалу надавачів соціальних послуг, запобігання та протидія домашньому насильству або насильству за ознакою статі, інформаційне забезпечення сфери надання соціальних послуг.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

Останні новини Чернігівщини

Прилуцькі поліцейські розшукали трьох зниклих дітей у Київській області 17:51

Усю ніч співробітники Прилуцького районного відділу поліції встановлювали місце знаходження двох хлопчиків 12 та 8 років та 10- річної дівчики, які зникли ввечері. Дітей знайшли на світанку у сусідній області живими та неушкодженими.

Верстатник, слюсар, водій … Жінки Чернігівщини освоюють чоловічі професії 17:40

Таку тенденцію останнім часом спостерігають у службі зайнятості. На початок вересня на Чернігівщині налічувалось близько 5 тисяч офіційних безробітних (4,8 тис.), серед яких майже 80 % жінок.

“Українське сценічне вбрання. Смарагдова віднова” 12:17

Всіх, хто цікавиться історією української культури — у широкому розумінні — 5 вересня 2024 року запросили до мистецької дискусії Академічний ансамбль пісні і танцю “Сіверські клейноди” та балетмейстер, дослідник-етнограф, автор серії книг про історію народного танцю і костюму Костянтин Богомаз.

Складні часи вимагаються рішучих дій: як розвивається бізнес на Прилуччині 10:10

Наразі весь бізнес Чернігівщини – прикордонного деокупованого регіону – переживає не найкращі часи. Прилуцький район – не виняток з-поміж п’яти, адже будь-який розвиток потребує інвестицій, іншими словами – надто ризикових рішень під час війни.

 Сімейні лікарі Чернігівщини покращують навички із ранньої діагностики онкологічних захворювань

Сімейні лікарі Чернігівщини покращують навички із ранньої діагностики онкологічних захворювань 10:09

305 медиків з 28 центрів первинної медико-санітарної допомоги, що обслуговують мешканців 49 територіальних громад Чернігівщини, пройшли навчальну програму з профілактики та раннього виявлення раку.