Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 19 травня, 23:40:04

8 травня: цей день в Україні і світі

08.05.2024   08:33Агенцiя

ДЕНЬ 805 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 805 RUSSIAN AGRESSION

8 травня відзначають День пам'яті та примирення, Міжнародний день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, Всесвітній день фасиліті менеджменту, Міжнародний день боротьби з таласемією, Всесвітній день боротьби з раком яєчників, День вільної торгівлі.

Православна церква - Світла середа; апостола і євангеліста Івана Богослова; преподобного Арсенія Великого.

День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 - 1945 років

Цей день присвячений пам'яті жертв Другої світової війни і є частиною міжнародного вшанування. Його встановлено відповідно до закону України "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років".

Мета цього пам'ятного дня - ще раз нагадати про невинні жертви війни, про безглуздо знищених унаслідок бойових дій людей, про жахливі воєнні злочини, злочини проти людяності.

Народи мали б примиритися задля недопущення повторення подібних подій знову. На жаль, надії не завжди виправдовуються і українці знову відстоюють своє право на існування, яке цього разу заперечують російські нацисти.

Міжнародний день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця

Міжнародний день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. Святкову дату обрали на честь дня народження Анрі Дюнана - громадського діяча Швеції та засновника Червоного Хреста. А ще він став першим лауреатом Нобелівської премії миру.

Спочатку свято мало назву "День Червоного Хреста", а нова назва з'явилася 1984 року. Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця заснували 1963 року. На сьогодні він об'єднує понад 17 млн співробітників і добровольців у всьому світі.

День вільної торгівлі

Ця подія була створена для просування і захисту політики вільної торгівлі та переваг, які вона може принести економікам у всьому світі. Його основна мета полягає в тому, щоб підвищити обізнаність і сприяти прийняттю вільної торгівлі в усіх країнах світу.

Всесвітній день фасиліті-менеджменту

Щороку святкують у другу середу травня.

Фасиліті-менеджмент - це координація людей та організацій, офісного простору, інфраструктури, що часто асоціюється з адмініструванням офісних центрів, спортивних комплексів, арен, шкіл, університетів, торговельних центрів, медичних закладів, готелів, промислових об'єктів, тощо.

Міжнародний день боротьби з таласемією

Цей день був заснований Міжнародною федерацією таласемії та спрямований на просування найкращих методів лікування та догляду за хворими.

Таласемія - група спадкових захворювань кровотворної системи, яка характеризується порушенням синтезу гемоглобіну. Тому основним проявом хвороби є анемія.

Всесвітній день боротьби з раком яєчників

Рак яєчників часто називають "тихим убивцею", оскільки він може не мати виражених симптомів на ранніх стадіях, що ускладнює його своєчасне виявлення.

Ще цього дня:

1900 - Андрея (Шептицького) призначено митрополитом Львівським;

1903 - Перший справжній дирижабль "Лебоді" здійснив свій перший політ на 37 км;

1919 - Центральною Руською Народною Радою укладено Ужгородський меморандум - рішення про приєднання Закарпаття до Чехословаччини;

1926 - Відбувся перший авіапереліт над Північним полюсом;

1942 - Друга світова війна: у Кораловому морі з борту атакованого американського авіаносця "Лексінгтон" евакуйовано 2735 осіб - наймасовіша в історії рятувальна операція;

1943 - Друга світова війна: закінчилося повстання Варшавського гетто;

1945 - У передмісті Берліна Карлсгорсті представники німецького командування на чолі з фельдмаршалом Кейтелем вдруге підписали акт про беззастережну капітуляцію збройних сил Німеччини, який набув чинності о 23:01;

1945 - Сотні мирних жителів Алжиру вбито воїнами французької армії під час Алжирського повстання;

1947 - Франція вийшла зі складу Міжнародного валютного фонду;

1949 - Парламентська рада в Бонні ухвалила "Основний закон" (Конституцію ФРН);

1951 - Іван Драч опублікував свій перший вірш;

1954 - Створено Федерацію футболу Азії;

1962 - У Лондоні перестали ходити останні тролейбуси;

1994 - Азербайджан приєднався до договору про припинення вогню в Карабасі;

2004 - Німецька поліція заарештувала 18-річного творця комп'ютерного вірусу "Sasser";

2021 - Вибух замінованого автомобіля перед школою в Кабулі, столиці Афганістану, убив щонайменше 55 осіб і поранив понад 150.

Церковне свято

День пам'яті Івана Богослова

8 травня Православна Церква відзначає День апостола і євангеліста Івана Богослова.

Апостол Іван Богослов - улюблений учень Ісуса Христа і автор "Одкровення Івана Богослова". Житіє Івана Богослова цілком природним чином зробило його патроном усіх, хто має стосунок до книг і книговидавництва.

Крім письменників, редакторів, видавців, друкарів, книгодрукарів своїм покровителем його вважають продавці книжок і працівники паперової промисловості.

Крім того, вважають, що молитва, піднесена святому апостолу Івану Богослову, рятує від отруєння, адже і сам Апостол Іван, викликаний до Риму імператором Доміцианом, прийняв отруту, яка на нього не подіяла.

Щороку з могили святого апостола Івана цього травневого дня виступав тонкий прах, який віряни збирали і зцілювалися ним від хвороб. Тому Церква і святкує пам'ять святого апостола Івана Богослова саме цього дня.

Світла середа

Світлу середу відзначають на третій день після Великодня. Світла середа є частиною Світлої седмиці - тижня, що починається в недільне святкування Великодня.

Іменини: Адріан, Арсеній, Іван, Ян.

Останні новини Чернігівщини

Підтримка міжнародних партнерів України суттєва і лише набирає масштабу, – Володимир Кучма 11:26

Наразі Підтримка міжнародних партнерів України є дуже суттєвою. І вона набирає лише більшого масштабу. Такої думки голова Всеукраїнської асоціації громад Володимир Кучма.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:22

Протягом минулої доби зареєстровано 7 пожеж.

Компенсація від «єВідновлення» на самостійну відбудову: на що необхідно звернути увагу 10:07

Оскільки цей механізм програми запрацював тільки цього року, деякі громадяни ще мають труднощі із оформленням такого виду виплат. Тим часом, на Чернігівщині вже задоволено 39 заяв за цим видом компенсації майже на 80 млн гривень.

Олександр Ломако виступив перед депутатами Київради з проханням фінансово підтримати роботи з розбудови фортифікаційних споруд довкола Чернігова 08:32

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако сьогодні, 16 травня, взяв участь у ІII сесії Київської міської ради ІХ скликання, під час якої звернувся до депутатського корпусу стосовно підтримки нашого міста у частині зміцнення довкола нього існуючих фортифікаційних споруд та будівництва нових.

Сесія Чернігівської обласної ради – понад 50 важливих рішень для життєдіяльності області 08:30

Вчора, 16 травня, відбулося пленарне засідання вісімнадцятої сесії обласної ради. До роботи долучився начальник обласної військової адміністрації В'ячеслав Чаус, його заступники, керівники профільних структурних підрозділів.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини