Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 9 травня, 02:44:55

25 грудня: цей день в Україні і світі

25.12.2023   08:51Агенцiя

ДЕНЬ 667 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 670 RUSSIAN AGRESSION


25 грудня за новим церковним календарем православні віряни відзначають Різдво Христове - одне з найважливіших свят. Воно належить до двунадесятих і встановлене в пам'ять про Народження Ісуса Христа від Пресвятої Діви Марії. Розповідаємо про традиції цього дня і заборони, народні прикмети та що відзначають у церкві 25 грудня за старим стилем.
25 грудня 2023 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

25 грудня (7 січня за старим стилем) - Різдво Христове, одне з головних свят у православних і католиків. Цього року, у зв'язку з переходом Православної церкви України на новий церковний календар, дата православного і католицького Різдва збігається. В Україні Різдво, як і в багатьох інших країнах світу, входить до числа державних свят.

Велике свято присвячене появі на світ Ісуса Христа, якого народила Пресвята Діва Марія. Відомо, що Ісус з'явився на світ у Вифлеємі, куди Марія та її чоловік Йосип прибули для перепису населення. Вільних місць у місті для ночівлі вони не знайшли і зупинилися в печері, де зазвичай ночували пастухи з домашніми тваринами. Саме там і народився Спаситель. Про це диво повідомив ангел, який спустився до пастухів із небес.

Нині ця печера - одна з головних християнських святинь, розташована вона в базиліці Різдва Христового у Вифлеємі. Місце народження Христа позначено 14-кінцевою срібною зіркою - як символ Вифлеємської зорі, що засяяла на небі після народження Христа і вказала шлях волхвам зі Сходу, які йшли вклонитися Цареві Іудейському. У печері також знаходиться вівтар Різдва і приділ Ясел, а сама святиня доступна паломникам.

Свято 25 грудня за старим стилем - день пам'яті святого Спиридона Триміфунтського. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 12 грудня.
 

Про що говорять прикмети на 25 грудня
Погодні прикмети говорять про те, яку погоду чекати найближчим часом і влітку:

    вранці ясно - Святки будуть морозними;
    похмуро зранку - весна буде ранньою;
    сонце світить яскраво - літо буде сонячне і родюче, а на Новий рік буде морозна і ясна погода.

У народі вважають, що якщо пішов снігопад цього дня, то буде благополучний рік у всіх сенсах.
Що не можна робити 25 грудня

Різдво - особливе свято і має низку суворих заборон. Що сьогодні не можна робити:

    займатися важкою роботою, домашніми клопотами і навіть виносити сміття;
    лаятися, лихословити, ображати інших і ображатися самому;
    відмовляти в допомозі;
    йти на цвинтар;
    ходити на полювання, риболовлю.

Також за народними прикметами в цей день не варто надягати старий або брудний одяг, давати що-небудь або брати в борг.
Що можна робити 25 грудня

У Різдво Христове традиційно йдуть до храму. Опівночі Різдва відбувається всеношна, а ближче до ранку - літургія.

У свято прийнято приймати гостей або ходити в гості - за спільним столом збираються родичі або близькі люди. Обов'язково треба запросити колядників, які ходять від дому до дому, прославляючи Христа та господарів.

У цей час просять прощення і прощають усі образи, миряться з кривдниками і ворогами, думають про милосердя і допомагають іншим. Також вірять, що цього дня небеса відкриті для всіх прохань і молитов - головне, щоб вони були щирими.
25 грудня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Марія, Олександр, Василь, Григорій, Дмитро, Давид, Костянтин, Микола, Михайло, Леонід.

 

unian.ua

Останні новини Чернігівщини

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима 14:01

За процесуального керівництва прокурора Чернігівської окружної прокуратури доведено вчинення суспільно-небезпечного діяння 32-річним місцевим мешканцем замаху на умисне вбивство (ч.2 ст.15, ч.1 ст. 115 КК України).

У Чернігові вшанували пам'ять жертв Другої світової війни та вклонилися перед всіма, хто боровся з нацизмом 13:59

В.о. міського голови Олександр Ломако, заступники міського голови, голова міської ради ветеранів Ірина Четвертак та громадськість, вшанували пам'ять всіх жертв Другої світової війни. Поклали квіти до пам'ятного знаку у сквері Магдебурзького права, а також стели загиблим в АТО/ООС.

 Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом

Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом 13:56

До уваги мешканців Чернігова та гостей міста! Управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв'язку міської ради інформує про те, як можна доїхати до міських кладовищ (окрім «Яцево») у поминальні дні.

Городнянські поліцейські оперативно затримали зухвалого крадія 13:51

Поліцейські ВП №3 (м. Городня) Чернігівського райуправління поліції впродовж кількох годин встановили та затримали зловмисника, який незаконно заволодів мотоциклом жителя одного з сіл Городнянської громади та в сусідньому селі викрав речі з обійстя іншої заявниці. Зловмисника затримано та поміщено до ізолятора тимчасового тримання.

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років 10:47

Україна приєдналися до європейської традиції відзначення цієї дати. Для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини