Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 9 травня, 12:55:45

10 травня: Цей день в Україні і світі

10.05.2023   09:48Агенцiя

ДЕНЬ 441 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 441 RUSSIAN AGRESSION

10 травня відзначають День вітряка, Міжнародний день боротьби з системним червоним вовчаком, Всесвітній день кактуса.

У Таїланді - День хлібороба, у Румунії - День Короля або День Монархії, визволення Румунії з-під османської влади, у Гватемалі та Мексиці - День Матері, у Мікронезії - День Конституції та День проголошення держави, на Мальдівах - День захисту дітей, у Німеччині - День книжки, у Франції: День скасування рабства.

Православна церква вшановує пам'ять апостола і священномученика Симеона, єпископа Єрусалимського.

День вітряка
Люди використовували енергію вітру упродовж тисячоліть.
Перший вітряк в Америці був сконструйований у 1888 році Чарльзом Брашем у Клівленді, штат Огайо. Ранні млини використовували віялоподібні лопаті з дерева. У сучасних використовується метал або інший сучасний композитний матеріал. Найбільший у світі вітряк заввишки 20 поверхівки із роторами довжиною з футбольне поле.
Більшість сучасних поколінь вітряків називають вітряними турбінами або вітряними генераторами, які здебільшого використовуються для вироблення електроенергії.
Міжнародний день вітряка почали святкувати на початку 2000-х у Нідерландах. Згодом свято поширилося на інші країни.

Ще цього дня:
1925 - У Києві було урочисто відкрито міст імені Євгенії Бош, збудований за проєктом Євгена Патона;
1940 - Вермахт вторгся на територію Бельгії, Нідерландів і Люксембургу;
1940 - Невілл Чемберлен подав у відставку з посади прем'єр-міністра Великої Британії. Новим британським прем'єром став Вінстон Черчилль;
1975 - Американський атлет Браян Олдфілд першим в історії штовхнув ядро далі за 21 метр (його рекорд був побитий тільки через 12 років);
1993 - На вершині Евересту одночасно зібралися 40 осіб із дев'яти експедицій - рекордна кількість людей на цій горі;
2006 - Землетрус силою 4,7 бала за шкалою Ріхтера стався в Греції. Його епіцентр знаходився за 40 км на південний схід від портового міста Салоніки на півночі країни;
2017 - Випуск культового коміксу про походження Бетмена, "Бетмен: Рік перший", українською мовою.

Церковне свято
Святий апостол Симеон - апостол від сімдесяти, якого розглядають як брата Господнього поряд із Яковом, Іосифом та Іудою. За іншими джерелами - Симеон від 70 апостолів був сином Клеопи і Марії та родичем Йосипа Обручника; остання думка прийнята православною східною церквою. Іноді ототожнюється із Симоном Кананітом - одним із 12 апостолів.
Святий був приєднаний до числа сімдесяти апостолів і трудився з ними в благовісті, обходячи міста і країни та проповідуючи Христа.
Римські імператори скрізь шукали нащадків Давида, а також гнали і мучили всіх християн. Святому Симеону було понад сто років, коли його упіймали, піддали мукам і розіп'яли на хресті.

Іменини: Антоніна, Антон, Анастасія, Іван, Микола, Павло, Петро, Семен, Сергій, Степан.

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:57

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 аварійну ситуацію на системах життєзабезпечення та 2 пожежі.

7 протоколів про адміністративне правопорушення Обласним центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф на Чернігівщині

7 протоколів про адміністративне правопорушення Обласним центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф на Чернігівщині 10:55

Більше половини виявлених порушень відшкодовано в ході ревізії Обласним центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф на Чернігівщині.

Мешканці м.Чернігова повідомлено про підозру  в умисному вбивстві батька

Мешканці м.Чернігова повідомлено про підозру в умисному вбивстві батька 10:40

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури погоджено повідомлення про підозру жительці м.Чернігова в умисному вбивстві свого батька (ч.1 ст.115 КК України).

Ексдепутата Чернігівської міської ради судитимуть за сприяння незаконному переправленню військовозобов’язаних за кордон через систему "Шлях" 08:43

Прокурорами Чернігівської обласної прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт стосовно ексдепутата Чернігівської міської ради за фактами сприяння незаконному переправленню осіб через державний кордон України, вчиненому з корисливих мотивів за попередньою змовою групою осіб, повторно, перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період, вчиненому за попередньою змовою групою осіб (ч. 1 ст. 114-1, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 114-1, ч. 3 ст. 332 КК України).

Підтримку від міста отримають ще 53 чернігівські сім`ї з малюками

Підтримку від міста отримають ще 53 чернігівські сім`ї з малюками 08:39

Загальна сума виплат – 470 тис. грн. Відповідне рішення прийняте на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради 7 травня.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини