Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 16:57:06

3 вересня - цей день в Україні і світі

03.09.2022   09:59Агенцiя

ДЕНЬ 192 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 192 RUSSIAN AGRESSION

3 вересня відзначають Всесвітній день бороди, День відкриття унікальності ДНК, День народження бюстгальтера та День хмарочосів.

День міста Суми.

Православна церква вшановує пам'ять святого Тадея.

День відкриття унікальності ДНК

ДНК – дезоксирибонуклеїнова кислота –своєрідний складно влаштований код, в якому містяться відомості про нашу індивідуальну спадковість. Молекула здатна не лише зберігати інформацію, а й передавати її далі наступним поколінням.

Дані, закодовані дивним чином, задають основу програми розвитку живої істоти, визначаючи цим хід її життя. Довгий час речовина сприймалася вченими лише як накопичувач фосфору. Її справжнє призначення було відкрито лише у 1868 році, і тоді ж ідентифікований носій отримав назву нуклеїнової кислоти.

До середини 20 століття генетики не знали, яка структура кислоти насправді. У 1953 році Джеймс Вотсон і Френсіс Крік висунули теорію подвійної спіралі. Через 9 років їх здогади були підтверджені на практиці, і праця вчених була винагороджена Нобелівською премією.

3 вересня 1984 року генетик Алек Джефріс, який працював на території Великої Британії, вивчав в одній із місцевих лабораторій новітній спосіб відстеження видимих відхилень в хромосомах. Вивчаючи рентгенографію ДНК вчений виявив цікавий факт - ланцюжки макромолекули у людей абсолютно унікальні за будовою. Він з'ясував, що така послідовність є свого роду паспортом генетики людини, що можна використовувати для абсолютної і безпомилкової ідентифікації її особи.

Всесвітній день бороди

Щопершої суботи вересня відзначається Всесвітній день бороди. Усі представники чоловічої половини людства, що носять бороду, можуть приєднатися до акцій, присвячених цьому святу.

Для когось носіння бороди, до того ж постриженої певним чином, було і залишається ознакою приналежності до релігійної течії, для когось - до певної субкультури. У історії кожного народу ставлення до зовнішності чоловіків змінювалися з часом. Були тривалі періоди історії, коли носіння бороди було вказівником приналежності чоловіка до певного соціального прошарку, ознакою мужності або показником статечності та солідності.

Сьогодні носіння бороди тісно переплелося і з модними тенденціями у зовнішньому вигляді чоловіка. Борода стала трендом. Повернення моди на носіння бороди призвело і до розширення спектра сфери послуг, коли перукарські салони почали надавати послуги з догляду за бородою, дотримуючись ринкового принципу слідування за попитом. Почали відроджуватися поняття "цирульня", "барбершоп". У цих закладах окрім стрижки волосся надається цілий спектр послуг з догляду за вусами та бородою. Багато подібних закладів стають схожими на чоловічі клуби.

День народження бюстгальтера

Перший патент на винахід бюстгальтера під назвою Caresse Crosby був виданий 3 вересня 1914 американці Мері Фелпс Якоб. Відмовившись від жорсткого корсету, вона почала використовувати конструкцію з двох хусток і стрічки. Усі жінки в цей час носили корсети, і новація успіху не мала.

Але заповзятливий чоловік винахідниці, який служив у корсетній фірмі, запропонував своїм господарям новинку, і ті виявилися провидцями, придбавши у Мері патент за 1500 доларів. (За 260 доларів тоді можна було купити автомобіль).

У 1917 армійське командування США звернулося до американських жінок із проханням відмовитися від бюстгальтерів, забезпечених металевими деталями. Це допомогло заощадити велику кількість металу, що дозволило побудувати два військові кораблі.

У 1920-ті роки бюстгальтер все ще називали м'яким корсетом, шили його з корсетних тканин - мадаполама, дамаста, атласу. У 1930-х роках в США вперше стали виробляти бюстгальтери з чашками різних розмірів та еластичними бретельками.

У 1932 році форму бюстгальтера змінили, акцентуючи увагу на глибині чашок. А в 1935 році вигадали подушечки, що вставляються в бюстгальтер і надають жіночим грудям пишноти. В цей же період була запроваджена нумерація чашок від А до D. Після винаходу нейлону в 1938 для виготовлення бюстгальтерів стали застосовувати не лише натуральні матеріали, але й синтетику.

День міста у Сумах

Місто заснували у 1655 році. На це вплинули сумні події визвольної боротьби 1648-1652 років під проводом Богдана Хмельницького. Тоді козаки та селяни почали переселятися із Київської області на лівий берег Дніпра. На місці сучасного міста козаки збудували оборонні споруди, що й стало початком поселення.

Іменини: Олександр, Єфрем, Ігнатій, Корнілій, Павло, Рафаїл, Фаддей

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.