Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 липня, 04:02:42

7 січня - Різдво Христове

07.01.2022   12:21Агенцiя

Різдво Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа – одне з найважливіших християнських свят та державне свято у більш ніж 100 країнах світу. У православ'ї Різдво Христове святкується 7 січня, входить до двонадесятих свят і передується Різдвяним постом.

Це велике свято встановлене на згадку про народження Ісуса Христа. Цього дня у невеликому містечку Віфлеємі відбулася небувала подія – народилося Богонемовля, Син Божий.

Прийшовши на землю, Христос не був зустрінутий шаною, знатністю та багатством. У Нього навіть не було колиски, як у всіх дітей, не було й притулку. Він народився за містом, у печері і був покладений у ясла, куди кладуть корм для тварин.

Першими гостями божественного немовляти були не царі та вельможі, а прості пастухи, яким Янгол сповістив про Різдво Христове: "Я сповіщаю вам велику радість, яка буде всім людям: бо нині народився вам у місті Давидовому Спаситель, Який є Христос Господь! І ось вам знак: ви знайдете Немовля в пеленах, що лежать в яслах".

Пастухи першими поспішили вклонитися новонародженому Спасителю. У цей час із дарами Царю Миру йшли волхви зі Сходу. Вони чекали, що незабаром на землю має прийти великий Цар Миру, а чудова зірка вказала їм дорогу до Єрусалиму.

Волхви принесли Немовляті дари: золото, ладан і смирну. Ці дари мали глибокий сенс: золото принесли як Царю у вигляді данини, ладан як Богу, а смирну як людині, яка має померти (смирною в ті далекі часи помазували померлих).

Різдво Христове завершує сорокаденний Різдвяний піст. У ніч із 6 на 7 січня у православних храмах відбуваються різдвяні богослужіння. Після Різдва наступають святки - святі дні або 12 днів, упродовж яких відзначається свято.

Традиції

Другий день Різдва називався колись Пологом Богородиці, у лемків — замітальним днем, цього дня ходили по хатах чоловіки і замітали за тамтешню дівчину, за що отримували від господарів "почесне".

З початком Різдва можна було вживати скоромне. Власне, до цього свята у кожному господарстві кололи свиней, аби приготувати різноманітні м'ясні страви.

Того дня люди похилого віку збиралися до гуртів, а молодь починала колядувати. Хлопці на святкування Різдва збиралися ватагою та вирушали колядувати. Одному їх давали роль кози чи пастуха. Такого колядовальщика споряджали у вивернутий назовні кожух, одягали йому солом'яні роги і вішали невеличкий дзвіночок на шию.

Ватаги ходили від двору до двору та питали дозволу колядувати. Під час колядування колядники хвалили господаря, господиню, їхніх дітей та бажали, щоб будинок був багатим, "щоб і в полі буйно, і в загоні з приплодом, на пасіці ройно".

Прикмети
Відлига у цей день обіцяє теплу та ранню весну;
Безхмарне небо та яскравий місяць - до морозів;
Зоряне небо та іній на деревах – буде добрий урожай.

Іменини: Леонід, Марія, Єрмак, Майя

Останні новини Чернігівщини

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток 12:19

Культурна спадщина є невід'ємною частиною національної ідентичності та історичної пам'яті кожного народу. Вона втілює в собі багатовікові традиції, досягнення мистецтва, архітектури та науки, відображаючи унікальний шлях розвитку суспільства.

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів 12:03

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-червень 2024 року надійшло 4,3 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,6 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

 Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті

Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті 10:10

Кіберполіція України інформує про небезпеку вербування російськими спецслужбами для вчинення диверсій, зокрема – підпалів автомобілів українських військовослужбовців.

Медиків Чернігова привітали з професійним святом 10:06

У Чернігові працівників і працівниць закладів охорони здоров’я нагородили з нагоди Дня медичного працівника України, який відзначається 27 липня.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 8 пожеж. Внаслідок цих подій 3 особи постраждало.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини