Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 липня, 07:14:31

17 грудня - який день, свято та прикмети

17.12.2021   08:16Агенцiя

17 грудня відзначають Міжнародний день невдахи, день захисту секс-працівників від насильства та жорстокості, в Україні – День працівника державної виконавчої служби, а у православних – День пам'яті святої великомучениці Варвари.

День працівника державної виконавчої служби України – професійне свято працівників виконавчої служби Міністерства юстиції України, яке відзначають у країні з 2009 року щороку, 17 грудня.

В офіційному календарі професійних свят він з'явився після підписання відповідного указу президентом країни Віктором Ющенком у липні 2009 року. У документі йдеться, що День співробітника державної виконавчої служби встановлено "з огляду на значення органів державної виконавчої служби у забезпеченні виконання рішень судів, третейських судів та інших органів, а також посадових осіб на підтримку ініціативи Міністерства юстиції України та громадськості".

 

З 2003 року, 17 грудня у різних країнах відзначається Міжнародний день захисту секс-працівників від насильства та жорстокості, ініціатором проведення якого виступила міжнародна організація "Мережа організацій, що виступають на захист прав секс-працівників".

Ця дата, покликана привернути увагу суспільства до проблем, пов'язаних з жорстокістю та насильством, яких часто зазнають працівники сфери сексуальних послуг, є своя традиція, що отримала назву "Марш червоних парасольок". Цього дня всі небайдужі до проблеми дискримінації секс-працівників виходять на вулиці із червоними парасольками.

Червона парасолька є символом захисту від жорстокості стосовно жінок, які заробляють проституцією, з боку міліції, сутенерів, клієнтів та ліцемірного суспільства. Вперше червона парасолька як символ опору виникла у 2001 році у Венеції на Першому всесвітньому конгресі секс-працівників.

Православні 17 грудня вшановують пам'ять Великомучениці Варвари. Свята Варвара в 306 році в Іліополі (Мала Азія) ще юною дівчиною постраждала за сповідання віри Христової - за вироком місцевої влади її стратив власний батько, жорстокий язичник Діоскор. Після її кончини діва Варвара почала шануватися християнами, як свята великомучениця. Її святість проявляється через багато чудес, що відбувалися біля її гробниці.

Після утвердження християнства в Римській імперії мощі святої Варвари перенесли до Константинополя. Пізніше, згідно літописів, на початку XII ст. мощі святої великомучениці Варвари були перенесені до Києва візантійською княжною Варварою – дружиною великого Київського князя Святополка-Михайла Ізяславича, та встановлені у зведеному ним Михайлівському Золотоверхому соборі. У цьому храмі вони перебували понад 800 років – до часу закриття та руйнування. З 1960 р. мощі святої великомучениці Варвари знаходяться у Свято-Володимирському патріаршому кафедральному соборі Києва.

Прикмети:

  • Морозний день означає, що морози ще триватимуть довго.
  • Ясна і безхмарна погода – до морозів.
  • Хмарна погода обіцяє снігопад.
  • Якщо захід червоний, то погода буде ясна і без опадів.

Іменини: Варвара, Геннадій, Іван, Уляна, Яна.

Останні новини Чернігівщини

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток 12:19

Культурна спадщина є невід'ємною частиною національної ідентичності та історичної пам'яті кожного народу. Вона втілює в собі багатовікові традиції, досягнення мистецтва, архітектури та науки, відображаючи унікальний шлях розвитку суспільства.

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів 12:03

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-червень 2024 року надійшло 4,3 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,6 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

 Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті

Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті 10:10

Кіберполіція України інформує про небезпеку вербування російськими спецслужбами для вчинення диверсій, зокрема – підпалів автомобілів українських військовослужбовців.

Медиків Чернігова привітали з професійним святом 10:06

У Чернігові працівників і працівниць закладів охорони здоров’я нагородили з нагоди Дня медичного працівника України, який відзначається 27 липня.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 8 пожеж. Внаслідок цих подій 3 особи постраждало.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини