Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:17:52

26 жовтня - який день, свято та прикмети

26.10.2021   08:05Агенцiя

26 жовтня в світі святкують День приємних несподіванок, в Австрії - день республіки, в Азербайджані - свято граната, православна церква вшановує день Іверської ікони Пресвятої Богородиці.

календар

календар

Щире і веселе свято - День приємних несподіванок - відзначають 26 жовтня.

Невідомо, хто і коли став ініціатором його проведення, але очевидно - це позитивно налаштована і відкрита світові людина. Щороку у Дня з'являється все більше прихильників, тому сьогодні він набуває все більш широкого характеру святкування.

Традиції Дня, природно, випливають із самої назви свята - цього дня заведено робити різні "приємності" іншим людям, до того ж без особливого приводу і навіть малознайомим. А радість від несподіваного подарунка або уваги - грає чималу роль у житті кожного з нас.

У православній церкві 26 жовтня особливо шанують Іверську ікону Пресвятої Богородиці, яка також відома як Привратниця або Вратарниця. Вона вважається чудотворною і, згідно з переказами, була написана євангелістом на ім'я Лука. Сьогодні ікона зберігається на території Іверського монастиря в Греції на священній горі Афон.

Існує така легенда про набуття ікони. В 9 столітті одна мешканка Нікеї, бажаючи врятувати лик Богородиці від іконоборців, опустила ікону в море, де вона зберігалася протягом двох століть. В 11 столітті ченці Іверського монастиря побачили посеред водної гладі зображення Божої Матері, яка підтримується вогненним стовпом. Преподобний Гавриїл Святогорець за вказівкою Діви Марії пройшов водою до ікони і переніс її до монастиря. Однак вранці лик виявили над воротами обителі. Так повторювалося кілька разів, поки, зрештою, ікону не залишили на тому місці, яке вона для себе обрала.

Іверській іконі Божої Матері молилися про позбавлення від різних побутових проблем, про розраду в біді. Також у молитвах просили захисту від пожежі і щодо примноження родючості землі.

Прикмети:

Сонце сходить з-за хмар - до зміни погоди.

Хмари червоного кольору - до дощу.

Хмари з півдня йдуть - до поривчастого вітру.

Іменини: Веніамін, Інокентій, Короп, Микита, Трохим.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини