Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 11:16:05

Цікаві факти про людський мозок

22.08.2021   10:30Агенцiя

Мало хто може уявити наскільки потужний супер комп'ютер знаходиться в нашій голові. Вчені, які взялись досліджувати людський мозок сходяться на тому, що досі ми лише доторкнулись до вивчення цього дива природи.

1. Мозок ніколи не перестає змінюватися. Дослідження показало, що мозок дорослого має здатність створювати нові нервові шляхи, так як і мозок дитини. Крім того, дослідження з медитації показали, що енергійна психологічна підготовка може змінити як структуру, так і функцію мозку. Також цікавим є те, що одна година і півтори хвилини пітливості можуть тимчасово скоротити мозок майже на стільки, як від одного року старіння. Крім того, лише 5 хвилин без кисню можуть спричинити серйозне пошкодження мозку.
 
2. Люди, які роблять помилки, нам більш приємні. Згідно з ефектом помилки, сприйнята привабливість індивіда збільшується або зменшується (залежно від його компетентності і поведінки) після того, як він або вона робить помилку. По суті, ті, хто ніколи не роблять помилок, сприймаються мозком як менш привабливі та симпатичні, ніж ті, хто робить випадкові помилки.
 
3. Мозок у інтровертів та екстравертів різний.
Інтроверсія та екстраверсія є результатом різних з’єднань в мозку. Різниця полягає в тому, як вони обробляють подразники. Стимуляція, що надходить у наш мозок, обробляється по-різному на основі особистості. Для інтровертів стимули протікають через довгий, складний шлях у областях мозку, пов’язаних з плануванням, запам’ятовуванням та вирішенням проблем. З іншого боку, для екстравертів шлях набагато коротший. Він проходить через територію, де проходить відчуття смаку, дотику, візуальна та слухова сенсорна обробка. Більш того, різниця в системі дофаміну в мозку екстраверта стимулює їх шукати новизну, ризикувати, насолоджуючись незнайомими або дивовижними ситуаціями більше, ніж інтроверти.
 
4. Великий об’єм місткості. У мозку міститься близько 1 мільярда нейронів, і кожен нейрон утворює близько 1000 зв’язків з іншими нейронами. Вони поєднуються так, що кожен зв’язкує з багатьма спогадами одночасно, експоненціально збільшуючи обсяг пам’яті мозку до 2,5 петабайт. Це означає, що ваш мозок може зберігати 3 мільйони годин шоу-програм. Щоб використати такий об’єм інформації, вам доведеться дивитися телевізор протягом більше 300 років.
 
5. Клітини мозку їдять самі себе. Коли людина голодує, нейрони відчуття голоду в мозку починають їсти самі себе. Цей акт самоканібалізму являється сигналом голоду для того, що людині потрібно швидко щось з’їсти. Це пояснює те, чому людям так важко дотримуватися дієти.
 
6. Потужність мозку. Людському мозкові потрібно 20% від швидкості обміну речовин (метаболізм), тобто від загальної кількості енергії, яку тіло витрачає у спокої за один день. Якщо середня швидкість метаболізму у спокої становить 1300 калорій, тоді мозок забирає 260 таких калорій, щоб нормально функціонувати. Якщо ж перевести калорії в джоулі та вати, цього об’єму вистачить, щоб мозок виробив близько 12Вт електроенергії. Якщо мозок працює над певним інтенсивним/складним завданням, ця цифра може становити 25Вт. Такої кількості електроенергії вистачить для живлення світлодіодної лампи низької потужності.
 
7. Алкоголь впливає на пам’ять. Алкоголь, перш за все, руйнує здатність утворювати нові довготривалі спогади. Якщо збільшити кількість спожитого алкоголю, це призведе до зменшення об’єму пам’яті. Якщо ви споживали алкоголь і не пам’ятаєте, що сталося вчора ввечері, це відбувається не тому, що ви щось забули. Це тому, що алкоголь зробив ваш мозок нездатним утворити нові спогади.
 
8. Ми використовуємо 100% нашого мозку. Ще донедавна існувала хибна димка, яку поділяв і Альберт Ейнштейн, що ми використовуємо лише 10% нашого мозку. Насправді, ми використовуємо практично кожну частину мозку і більшість частин залишаються активними весь час (навіть і під час сну). Більшість клітин використовується для управління несвідомими діями, такими як частота серцевих скорочень, сни тощо.
 
9. Мозок розвивається з неймовірною швидкістю. Під час розвитку немовляти кожну хвилину з’являються 250 000 нейронів. До 2-річного віку мозок становить близько 80% від розміру дорослого мозку.
 
10. Швидкість роботи мозку
. Інформація у мозку в різних типах нервових клітин проходить з різною швидкістю. Ці сигнали можуть мати повільну швидкість (близько 1,61 км/год) або дуже стрімку (близько 430 км/год). Крім того, нервові клітини можуть передавати 1000 нервових імпульсів в секунду.

11. Резервний мозок. Мозок у голові – не єдиний мозок. У животі є “вторинний мозок”, який впливає на ваш настрій, на реакцію від того, що ви їсте, на види захворювань, а також рішення, які ви робите. Він містить 100000 нейронів, та кишкові бактерії, які відповідальні за більш ніж 30 нейромедіаторів, в тому числі і серотонін («гормон щастя»).
 
12. Мозок не відчуває болю. Хоча будь-який біль обробляється у мозку, сам мозок не має больових рецепторів і не відчуває болю. Він являється інструментом, який тіло використовує для виявлення болю. Це пояснює можливість хірургічного втручання в мозок без наркозу, і в цей час пацієнт не буде відчувати болю чи дискомфорту.
 
13. Мозок – потужний комп’ютер. 4-му найпотужнішому суперкомп’ютеру у світі знадобилося 40 хвилин, щоб імітувати лише одну секунду мозкової діяльності людини. Цей комп’ютер мав 705024 процесорних ядер і 1,4 млн. ГБ оперативної пам’яті. На даний час не існує комп’ютера, який може виконувати моделювання активності мозку в реальному часі.
 
14. Мозок – радіопередавач.
Людський мозок також є радіопередавачем, який посилає вимірювану електричну хвилю. По суті, він продовжує надсилати ці сигнали навіть протягом 37 годин після смерті.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини