Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:35:25

9 квітня - Песах

09.04.2020   07:30Агенцiя

Песах, або Пасха, - найдавніше з єврейських свят, воно пов’язано з однією з найважливіших подій в єврейській історії - з Виходом з єгипетського рабства близько 3300 років тому, в 2448 за єврейським календарем.

календар

календар

Свято Песах відзначає ланцюг подій, внаслідок яких євреї стали народом. Ізраїльтяни прийшли до Єгипту як одна сім’я - рід Якова, що складався з сімдесяти чоловік, а вийшли як народ, що налічував шість сотень тисяч. Спочатку рід Якова був радо прийнятий в землі Гошен (однієї з провінцій Єгипту), але коли євреїв стало «дуже багато», до них було вжито особливих заходів. На всіх жителів країни була покладена трудова повинність, на євреїв - особливо важка. Будинки євреїв прослуховувалися і оглядалися, новонароджених первістків вбивали (за легендою фараону пророкували незліченні біди з вини єврейського первістка).

Моше (Мойсей) і був тим самим первістком, якому судилося вижити і врятувати свій народ. Цю історію знають всі. Дивний збіг обставин врятував хлопчика від неминучої загибелі від рук єгиптян і призвів до того, що виховувався він у палаці фараона, але завжди відчував себе частиною свого народу. За вбивство єгиптянина, що бив єврея, він був засуджений до смерті, втік, багато років жив в країнах Африки і Середнього Сходу. Одного разу, переганяючи стадо овець через Синайський півострів, побачив палаючий, але не згораючий кущ ( «неопалима купина»). З вогню пролунав голос Всевишнього, що велів Мойсею відправитися до Єгипету і вивести євреїв з рабства.

Назву «Песах» одні дослідники трактують як «перехід», вихід з єгипетської землі, інші пов’язують з історією свята. Фараон не хотів відпускати євреїв, і Б-г наслав на Єгипет десять бід: перетворення нільської води в кров, появу незліченної кількості жаб, непереборних полчищ вошей, диких звірів, падіж худоби, виразки, загибель врожаю від граду і сарани, суцільний триденний морок і, нарешті, загибель первістків. Б-г повбивав первістків єгиптян, але пропустив ( «пасах» на івриті) будинки ізраїльтян. Ще «Пе-сах» тлумачиться як «уста говорять», і це, звичайно, відповідає тому, що головна заповідь Свята Песах - говорити, розповідати історію Виходу.

Песах - свято весни - символізує пробудження природи, оновлення світу і звільнення людини. Це свято отримання свободи і гідності. Євреї повинні були вибрати з худоби, до якої вони були приставлені в якості пастухів (і яка не загинула, як худоба єгиптян), молодих ягнят, зарізати їх, засмажити і з’їсти «з гіркими травами і опрісноками». Барашків, які для єгиптян були священними тваринами, було потрібно не просто з’їсти, але зробити це відкрито, на очах у єгиптян, а за кілька днів до цього необхідно було при світлі дня помітити косяки дверей своїх будинків кров’ю цих баранів. А в ніч, коли в кожній родині єгиптян загинули первістки, смерть обійшла стороною всі єврейські будинки, позначені таким чином.

Існує легенда, що перед Виходом не встигли заквасити тісто, тому напекли прісні коржі. Правда, є свідчення, що пастушачє свято Опрісноків відзначали ще до Мойсея. Але до цих пір маца - прісні коржі, які їдять в Песах, - нагадування про хліб, який їли євреї, спішно покидаючи Єгипет. Поспіх був не даремним - єгипетська армія на чолі з фараоном гналася за ними по п’ятах. Але на сьомий день Виходу Червоне море розступилося перед євреями, а потім зімкнуло свої води над головою єгиптян.

Свято триває сім днів з 15-го по 21-е число весняного місяця нісана за єврейським календарем. Песах, так само як Суккот і Шавуот, - це свято паломництва до Єрусалиму для жертвоприношень. Святкування починається 14 нісана ввечері, коли вся родина і гості, які прийшли до дому, збираються за святковим столом і читають Великодню Агаду - історію Виходу євреїв з Єгипту. Ця трапеза називається «седер» («порядок» на івриті) і є найважливішою частиною свята. Великодній седер проводиться в певному, суворо встановленому порядку, де кожній дії відведено своє місце і свій час. «У кожному поколінні єврей повинен дивитися на себе так, ніби він сам, особисто вийшов з Єгипту». Святкова трапеза в мільйонах єврейських сімей у всіх країнах світу протягом століть, з дотриманням одних і тих же звичаїв - це дивовижне явище, що допомагає зрозуміти, як вдалося євреям залишитися єдиним народом в умовах багатовікового розсіювання.

В 2020 році Песах припадає на 9 квітня.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини