Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 04:42:13

22 грудня - найкоротший день 2019 року в північній півкулі

22.12.2019   10:07Агенцiя

Розрізняють літнє і зимове сонцестояння. У північній півкулі зимове сонцестояння зазвичай припадає на 21–22 грудня і є важливою астрономічною і географічною подією.

Зимове сонцестояння є початком астрономічної зими в північній півкулі. В цей день найменша тривалість світлового дня (наприклад, для Києва 22 грудня вона становитиме лише 8 год 16 с). У північній півкулі в день зимового сонцестояння Сонце підіймається над горизонтом на мінімальну висоту (наприклад, у Києві полуденна висота Сонця в цей день становить близько 16°).

Протягом кількох днів після цього моменту полуденні висоти Сонця в небі і тривалість світлового дня лишаються практично незмінними – звідси й назва «сонцестояння». На південному полюсі в день зимового сонцестояння Сонце взагалі не заходить, на північному – темна полярна ніч.

Незважаючи на те, що день сонцестояння вважається початком астрономічної зими, через кілька днів після цієї події Сонце почне підніматися все вище над горизонтом, а світловий день починає збільшуватися (наприклад, у Києві 1 січня світловий день триватиме вже 8 год 5 хв 38 с).

З точки зору астрономії, день зимового сонцестояння – це день, коли Земля в своєму орбітальному русі проходить точку зимового сонцестояння. А сонцестояння – це, власне, момент проходження вищезгаданої точки на орбіті Землі. У 2019 році зимове сонцестояння відбудеться 22 грудня о 4 год 19 хв за міжнародним скоординованим часом (за київським поясним часом в Україні це буде о 06.19).

У культурі багатьох народів день зимового сонцестояння символізує відродження богів, життя і природи, до нього приурочені багато свят. Стародавні римляни з 17 по 23 грудня шанували бога землеробства – Сатурна. Стародавні германці вважали, що саме в цей день відроджувався Король Дуба, який відігрівав замерзлу землю і давав життя насінню в ґрунті. У Шотландії існувала традиція запускати палаюче колесо, яке символізувало сонцеворот. До запровадження християнства, стародавні слов’яни святкували в цей день «родини сонця», або «народження Коляди» – язичницького сонячного божества.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини