Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 17:41:50

5 проблем, з якими часто зустрічаються тривожні люди

10.11.2019   15:09Агенцiя

Розуміти свою тривожність – це вже крок до її подолання. Видання Psychology Today наводить 5 проблем, які специфічні для людей, схильних до проявів тривоги.

Розуміння цього може допомогти уникнути неприємних ситуацій та звернути увагу на свій стан.

✅ Вам іноді важко відрізнити прояви тривожності від проявів фізіологічного захворювання або побічних дій ліків. Коли ви знаходитесь в стані тривоги, ви можете відчувати такі симптоми як утруднене дихання, легке запаморочення, діарея.

Новий медичний стан чи приймання нових медикаментів є дуже стресовою подією для тривожної людини. І чим більше така людина приділяє увагу своїм симптомам, тим гірше вони можуть проявлятися. 

Оптимізм інших людей та намагання без чітких гарантій запевнити, що "все буде добре", може погіршити ваш стан.  Тривожні люди часто намагаються впоратись зі своєю проблемою через "захисний песимізм".

Вони не тішать себе надіями, щоб потім радіти гарним результатам, а не переживати про несподівано погані наслідки.

Це може навіть призводити до конфлікту з оптимістичними від природи людьми, які вважають, що найкращий спосіб попередити тривогу, це налаштуватись на позитив. 

✅ Коли інші люди мають розв'язувати ваші проблеми, це може завдавати стресу.

Психотерапевт Еліс Бойс наводить приклад з власного досвіду.

"За останні декілька місяців у мене були проблеми з проплатою медичних рахунків. Я люблю сплачувати рахунки відразу після отримання, але тоді кожного разу, через помилки, цей процес затягувався.

Розв'язання цієї проблеми не вимагало багато дій від мене, проте вимагало дій інших людей. І це очікування дуже дратувало мене", каже вона.

За словами Бойс, в результаті, людина може почати робити неправильні компульсивні дії. Наприклад, сплатити рахунок, який не має сплачувати, просто тому що легше розплатитись, ніж чекати, поки проблему вирішать працівники банку. 

✅ Вам іноді дуже важливо відстояти свою позицію в дрібницях. Якщо деякі речі не виконуються так, як того хоче тривожна людина, це може вибивати у неї грунт під ногами.

Наприклад, їй хочеться піти з заходу раніше, мати додаткову копію документу або запасний план тощо.

Проблема в тому, що така прискіпливість може дратувати інших. Дуже часто такі перестороги здаються перебільшеними, а ви вимагаєте від людей додаткових зусиль, тому що хочете знизити рівень вашого стресу. 

✅ Ви можете відкладати заплановані справи, тому що вважаєте, що психологічно не зможете впоратись з усім, що викликає вашу тривогу. Це не можна назвати прокрастинацією, бо ви все ж таки виконуєте необхідні завдання, але ви розтягуєте терміни роботи. Вам здається, що ви не потягнете більш як 1-2 пункти в списку справ, які викликають тривожність. 

Як це вирішити

  • Чим краще ви розумієте свої тривожні моделі поведінки, тим легше вам буде помітити їх та розвинути стратегії, які допоможуть з цим впоратись. І для цього потрібно дуже чітко розібратись в усіх тригерах, емоціях та власній поведінці. Можливо, має сенс прочитати, що таке взагалі тривожність та як вона проявляється. 
  • Коли мова йде про важливі стосунки, наприклад, вашого партнера, дуже важливо, щоб ви обидва розуміли, коли саме ваша поведінка керується тривожністю. Також варто домовитись, що ви готові сприймати інформацію про це від інших людей. Наприклад, ваш партнер може вказати, коли саме ви переходите межі, але в той час він/вона має дозволити вам використовувати таку модель поведінки, яка дійсно допомагає вам заспокоїтись. 
  • Ви маєте право відстоювати свою позицію. Наприклад, триматись стратегії "захисного песимізму" і сказати, що підбадьорювання далеко не завжди вас заспокоюють. З іншого боку, краще розуміння себе допоможе вам прийняти й інші моделі мислення.
  • Якщо є певні ситуації, які підвищують вашу тривожність, є сенс прописати їх та нагадати собі, що коли вони виникають, варто бути терпеливим і спробувати впоратись зі своїм відчуттям терміновості.

джерело

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.