Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:05:59

10 несподіваних фактів про гарбуз

22.09.2019   20:48Агенцiя

Гарбуз напряму асоціюється з осінню. По-перше, тому що саме восени святкується Хеллоуїн, а гарбуз - основний символ цього свята. По-друге, цей плід символізує закінчення збору врожаю. А по-третє, гарбуз чудово поєднується з корицею і мускатним горіхом, а тому з нього можна пекти смачні осінні пироги до чаю.

Здається, що ми знаємо про помаранчевий плід все, але, як виявилося, у гарбуза повно історій, якими він може нас здивувати.

Ось, наприклад, чи знаєш ти про походження гарбуза-ліхтаря, який став символом Хеллоуїну?

Вже багато років 31 жовтня такий світильник відлякує нечисту силу від будинків. Називається він Jack-o-lanterns.

Про походження цього символу Хеллоуїну розповідає ірландська легенда про чоловіка на ім'я Джек. Він зумів двічі обдурити Диявола і отримав від нього обіцянку не робити замах на власну душу. Однак за своє гріховне мирське життя ірландець не був допущений і до Раю. В очікуванні Судного дня Джек бродить по Землі, освітлюючи собі шлях шматочком вугілля, захищеним від дощу звичайним гарбузом.

Ось ще 10 захоплюючих фактів про гарбуз:

  •     Гарбуз на 90% складається з води.
  •     Найближчі родичі гарбуза - кабачки, огірки і кавуни.
  •     Гарбузові вже 5000 років. Вирощувати його почали в Північній Америці.
  •     Англійський варіант назви гарбуза - pumpkin ("пампкін") з'явився в 1584 році, коли французький дослідник Жак Картьє повідомив про те, що знайшов «величезні кавуни». Англійською це звучало «помпіонс», що потім перетворилося в «пампкінс».
  •     Індіанці смажили скибочки гарбуза на багатті, а зі смужок в'яленого гарбуза робили килимки.
  •     Перші американські поселенці вирізали верх у гарбуза, видаляли насіння, наповнювали його всередині молоком, спеціями і медом, а потім запікали в гарячій золі.
  •     У минулому вважали, що гарбуз - хороший засіб від веснянок і зміїних укусів.
  •     Гарбузові квіти можна їсти.
  •     Поживна цінність насіння гарбуза зростає з їх старінням.
  •     Гарбузи малокалорійні і багаті клітковиною. Вони гарне джерело вітамінів А і B, калію, білка і заліза. А тому рекомендуються всім, хто сидить на дієті.

джерело

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини