Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 20:41:10

29 березня створено рецепт найпопулярнішого в світі напою - кока-коли

29.03.2019   07:57Агенцiя

У березні 1886 року в Атланті полковник Джон Пембертон, фармацевт за освітою, намагався знайти засіб від головного болю.

З цією метою він зварив незвичайний сироп карамельного кольору. У рецептуру напою входили відвар листя коки, цукор і кофеїн. Тому по своїй дії напій вийшов досить стимулюючим.

Сироп був солодким та густим, Пембертон досить високо оцінив смакові якості свого творіння. Він вирішив продавати його через аптеку «Джейкобс». Перші порції сиропу стали продаватися саме тут по п'ять центів за склянку. На перших порах коку розкуповували в кількості дев'яти склянок на день.

Пізніше в напій почали додавати газовану воду. Приблизно в той же час напій отримав назву «Кока-Кола». Назва і оригінальний шрифт придумав Френк Робінсон — друг і партнер Джона Пембертона.

Після смерті Пембертона процвітаючий бізнесмен Аза Кендлер придбав рецепт «Кока-Коли» у його вдови за 2300 доларів. А далі Кендлер помістив напій в металевий посуд, в якій і зварив його разом з власними запатентованими «Бальзамом з крові рослин». Десять наступних років «Кока-Кола» зміцнювалася в назві «лікувального напою». А 31 січня 1893 товарний знак «Кока-Кола» був офіційно зареєстрований в США.

До речі, саме в тому ж 1893 році молодий фармацевт з Нью-Берна Калеб Бредхем проводив експеримент по створенню фармацевтичної суміші з газованої води, цукру, ванілі, рідких масел і горіхів коли. Ця незвичайна суміш під незвучние назвою «напій Бреда» стала продаватися в аптеках як звеселяючий, зміцнюючий і сприяє травленню напій. Через п'ять років після винаходу Бредхем дав напою нове ім'я — «Пепсі-Кола» і зареєстрував його як торгову марку. Назва була складена з назв інгредієнтів — пепсину (травний фермент) і горіха коли.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини