Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 10:38:40

Чернігів приєднався до акції одночасного виконання колядки "Нова радість стала"

28.12.2018   14:14Агенцiя

“Нова радість стала” — одна з найвідоміших українських колядок, що поєднала в собі найкращі елементи релігійного і народного колядування. Саме її 3 роки тому обрали для всеукраїнської акції одночасного співу організатори Всеукраїнського фестивалю вертепів “Вертеп-фест”, що проходить у Харкові напередодні Старого нового року. 23 міста України та дві країни приєдналися до акції одночасного виконання колядки «Нова радість стала».

У перший рік акції  - у 2017 році, - в ній приймали участь 3 міста, в 2018 до них додалися ще 2, а в 2019 до участі вже долучилося 23 міста та 2 країни - Польща та Німеччина.  Організатори запрошують всі фестивалі, що проходитимуть цими днями, творчі колективи і кожну небайдужу людину взяти участь у всеукраїнській акції.

Вже третій рік поспіль під час “Вертеп-фесту” пролунає над Україною одна з найвідоміших колядок - «Нова радість стала». У 2017 році в трьох містах — Харків, Львів і Краматорськ —. відбулася перша акція спільного виконання колядки, коли рівно опівдні на головних площах міст сотні людей заспівали відомі всім слова. В 2018 до них приєдналися ще 3 міста — Хмельницький, Кам'янець-Подільський та Тернопіль. В цьому році організатори “Вертеп-фесту” отримали підтвердження про залучення до акції з 23-х міст України. У Харкові "Нова радість стала" відбудеться також о 14:30 на площі Свободи одразу після Параду вертепів головною вулицею міста.

“Ми координуємось з іншими зимовими фестивалями, центрами культури інших міст, з тим, щоб в один день і час заспівали разом цю відому і улюблену багатьма колядку, — ділиться головна координаторка фестивалю, директорка організатора “Вертеп-фесту” БО “БФ “Харків з тобою” Олена Рофе-Бекетова. — Сподіваємось, що до її виконання долучаться всі учасники вертеп-параду і “Нова радість” прозвучить в Харкові більш чим в 1 000 голосів, до яких приєднаються інші міста. Хочемо, щоб вона лунала над Україною і захищала всіх як своєрідний купол добра і надії, що вкриває нашу країну”.

До події долучаються творчі колективи, громадські організації й державні установи з усієї України —.від Львова, Ужгорода та Хмельницького до Полтави і Сум, а також Донецької та Луганської областей.  Саме Львів став першим містом, яке у 2017 році підтримало старт акції “Нова радість стала” і вже третій рік поспіль буде брати в неї участь.

“З самого початку ми з задоволенням долучилися до акції “Нова радість стала”, —розповідає організатор акції у Львові, голова правління телекомпанії “Моноліт” Ігор Нетлюх, — Тоді колядку заспівали близько 60 учасників колективів Міжнародного різдвяного фестивалю “Українська коляда” з Польщі, Білорусі та України. До співу також приєдналися львів'яни, які поверталися з церковної служби. В цьому році, сподіваємось, буде ще більше охочих відчути себе частиною всеукраїнського різдвяного співочого привітання. А ми, як організатори, обіцяємо зробити якісний професійний відео-репортаж цієї події. Чекаємо, що до нас приєднаються місцеві жителі і ми заспіваємо разом, вітаючи нашу рідну Україну”.

Цього року всеукраїнська акція буде не тільки набагато масштабнішою, але й виходить за межі країни. До неї приєднується молодь з Німеччини і Польщі. В польському місті Прошовіце за згодою з місцевим Муніципалітетом співатимуть колядку на великому міському фестивалі.

“Цю акцію вирішив підтримати Міжнародний молодіжний європейський культурний центр, — розповідає керівниця волонтерів “Вертеп-фесту”, співзасновниця ГО “Астерікс” Анжеліка Ібрагім. — У Польщі в 3-ох містах — у Варшаві, Прошовіце та Кракові, а в Німеччині у 2-ох — у Берліні і Мюнхені майбутні учасники акції вже вчать слова колядки “Нова радість стала” та завзято репетирують. Дивовижно, що вони зовсім не знають української мови, але рішуче налаштовані заспівати разом з Україною”.

Кожен охочий може стати організатором всеукраїнської акції в своєму місті. Або можна приєднатися до неї, прийшовши до обраної локації в одному з тих міст, що до неї долучилися, скоріш за все, це буде місцевий зимовий фестиваль. Якщо за якихось обставин це неможливо, то де б ви не були, пропонують організатори, у суботу 12 січня о 14.30 годині маєте заспівати “Нова радість стала”, зробити під час співу відео-селфі, а потім розмістити його на своїй сторінці та сторінці  Вертеп-Фест у Харкові у Фейсбуці та/або Інстаграмі.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини