Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:21:25

6 хитрощів мозку, які змушують нас товстіти

24.06.2018   12:51Агенцiя

Формула «менше їсти, більше рухатися» може не спрацювати, якщо не врахувати тонкі налаштування організму.

1. Низька самооцінка

Зайва строгість до себе затьмарює життя і впливає на об’єм талії. Представники індустрії схуднення заробляють на тому, що змушують людей погано себе почувати і занадто критично ставитися до свого тіла. У результаті людина, що попалася на цю хитрість, витрачає гроші на таблетки, продукти для зниження ваги, купує плани харчування, які не працюють.

Люди з низькою самооцінкою звинувачують у невдачах не шарлатанів, а себе. Розбудовуються ще більше, опускають руки і перестають себе обмежувати в їжі. А потім знову купують продукти для схуднення». Але це матиме «ефект йо-йо», коли після суворих харчових обмежень людина набирає більше, ніж скинула.

Як боротися

Найпростіший шлях стати менш суворим до себе — робота з психологом. Спеціаліст «полагодить» мозок, і це зробить життя простішим. Є і план Б: привести себе в форму працюють способами. Наприклад, почати рахувати калорії. Правда, є нюанс. Невпевнена в собі людина ніколи не буде задоволена досягнутим, а це загрожує анорексією.

2. Емоційне переїдання

Їжа дарує відчуття комфорту, особливо якщо вона жирна або солодка. Тому багатьом властиво в будь-якій незрозумілій ситуації шукати, що пожувати. Причому дослідження показують, що жінки частіше заїдають стрес, а чоловіки намагаються замінити їжею нудьгу.

У підсумку ви переїдаєте, і зайві калорії, які зажадав мозок, а не тіло, трансформуються в жир.

Як боротися

Якщо вам властиво емоційне переїдання, почніть вести харчовий щоденник. Причому записуйте в нього не тільки що ви з’їли, але і чому. Наприклад, в обід ви приготували бутерброд, бо були голодні. А на полуденок з’їли шоколадку, бо хотіли відволіктися від роботи. Коли ви побачите істинні мотиви і виявити закономірності, стежити за харчуванням буде простіше.

3. Депресія

Дослідження вказують на прямий зв’язок між депресією і набором ваги. Встановлено, що цей розлад, — один з факторів, за яким можна передбачити ожиріння у людини в майбутньому. Спостерігається і зворотній зв’язок: у людей з ожирінням вище ризик депресії.

Як боротися

Депресія — це не просто проблеми з настроєм, а серйозна хвороба, тому з нею потрібно звернутися до психіатра.

4. Занадто суворий підхід до схуднення

Ви почали рахувати калорії, ходите в спортзал і ввели для себе армійську дисципліну. Але саме такий суворий підхід може не принести бажаних результатів. Якщо ви їсте занадто мало або тренування надто виснажливі, мозок буде перешкоджати скиданню ваги.

По-перше, організм не в курсі, що ви створили йому суворі умови спеціально. Тому він перемикається на режим виживання. Дослідження показують, що клітини мозку вміють запобігати спалюванню жиру в умовах жорсткого дефіциту калорій. На думку вчених, цей механізм був вироблений в давнину, коли їжа в організм надходила нерегулярно і він повинен був сам грамотно розподіляти запаси енергії між прийомами їжі. Крім того, стрес призводить до вироблення кортизолу, який перешкоджає скидання кілограмів.

По-друге, суворі обмеження призводять до одержимості їжею, що змушує вас об’їдатися, як тільки ви припиняєте стежити за харчуванням. І знову спрацьовує «ефект йо-йо».

Як боротися

Не женіться за швидкими результатами. Вибирайте збалансоване харчування і тренування, які роблять вас сильнішим і радіснішим, а не перетворюють на вичавлений лимон.

5. Неправильний підхід до їжі

Володарі підтягнутих тіл, які заробляють через соцмережі продажем програм для схуднення, часто закликають перестати сприймати їжу як задоволення і ставитися до неї як до палива. Проблема в тому, що ви не машина. І смакові рецептори дані вам не випадково.

Якщо вам говорять, наприклад, їсти більше курячих грудок, але ви терпіти не можете, залишається тільки гадати, як швидко ця харчова стратегія зайде в глухий кут.

Як боротися

Набагато простіше дотримуватися здорового харчування, якщо враховувати гастрономічні пристрасті. Але вибудовувати меню доведеться самостійно. Хоча б тому, що ніхто не знає ваших уподобань краще, ніж ви самі.

6. Сприйняття їжі як винагороди

Їжа — нагорода, передбачена самою природою. Прийом їжі викликає вироблення дофаміну, який активує центри задоволення в мозку. Якщо заохочувати себе їжею за успіхи і звершення, задоволення стає ще сильнішим. У результаті формується тісний зв’язок між їжею і приємними відчуттями, що змушує їсти, навіть якщо апетиту немає.

Наприклад, в дитинстві ви їли торт тільки по святах. І зараз тістечко — найпростіший спосіб підняти настрій і зробити день особливим.

Як боротися

Підійдіть до питання усвідомлено і перед кожним прийомом їжі запитуйте себе, чи голодні ви, або вами рухають інші мотиви. Та придумайте іншу систему заохочення. Наприклад, після вдало завершеного проекту вирушайте кататися на атракціонах.

ukrhealth.net

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини