Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 02:36:28

Цікаві факти про футбол

10.12.2017   12:50Агенцiя

Футбол - гра, яка подобається і дорослим і малим, дівчатам і хлопцям. В футбол грають на перервах у школах, під час літніх канікул та відпочинку, професійно займаючись у спортивних закладах та просто з друзями.

Сьогодні в міжнародний день футболу ми пропонуємо Вам кілька курйозних та цікавих фактів про цю гру всіх часів і народів - футбол.

Футбольна кричалка «Оле-Оле-Оле» походить з Іспанії, де слово «Оле» вигукувати на кориді або танцях фламенко. А там воно з'явилося шляхом трансформації зі слова «Аллах», яке вимовляли у молитвах араби, що захопили Іспанію у 8 столітті.

Під час футбольного матчу в Бразилії вітер зніс групу парашутистів на футбольне поле. Один із парашутистів впав на воротаря в той момент, коли голкіпер приготувався заволодіти м'ячем. У результаті м'яч опинився у воротах і суддя, незважаючи на протести потерпілої команди, гол зарахував, пояснивши появу парашутистів «втручанням вищої сили».

Відомо, що англійці - палкі футбольні фанати, які з трепетом ставляться до своїх футбольним клубам, і заради яких готові на багато що. Але виявляється, що при цьому щорічний збиток приватному і державному майну, що заподіюється англійськими футбольними фанатами оцінюється в сорок мільйонів фунтів стерлінгів.

Найдовший футбольний матч зіграли 1-3 серпня 1981 два ірландські команди футбольного клубу «Каллінаферсі» у Керрі. Переможець виявився лише через ... 65 годин 1 хвилину.

До теми:  За "Десну" вболівають справжні фанати

Бразильська футбольна команда «Яка», що мала непогані результати, була несподівано розпущена наказом міністра внутрішніх справ. Справа в тому, що команда складалася в основному з поліцейських, і під час матчів з її участю на стадіон прибували цілі «наряди» уболівальників у поліцейській формі. У місті починалася вакханалія злочинності. Зате на трибунах порядок був зразковий.

Під час товариської футбольної зустрічі в італійському містечку Асті центрфорвард місцевої команди Маскіо, не потрапивши по м'ячу, копирснув землю. Та так сильно, що серйозно пошкодив собі ногу. Коли досліджували грунт, то виявили скелет, який опинився цінної історичної знахідкою. Маскіо отримав грошову премію і значок «за тягу до археологічних досліджень».

Бразильського футбольного захисника Пінейро називали рекордсменом по голах ... у власні ворота. Тільки в одному сезоні він забив у ворота своєї команди 10 голів. Пінейро перевели в напад. У першому матчі «рекордсмен» знову примудрився вразити власні ворота. Коли футболістові виповнилося 25 років, товариші по команді подарували йому компас, на якому було написано: «Пам'ятай, противник на тій стороні».

У фіналі кубка англійської ліги 2005 року був зафіксований рекорд шуму на стадіоні. Після голу гравця «Ліверпуля» у ворота лондонського «Челсі» вболівальники зробили крик потужністю 130,7 децибела. Досягнення було занесене в «Книгу Гіннесу». Попередній рекорд складав 128,74 децибела і був встановлений в 2000 році на матчі американського клубу «Денвер Бронкос».

В кінці 50-х років в італійському місті Сієна футбольні судді вирішили зіграти самі. Склали дві команди, вийшли на поле, і матч почався. Все йшло нормально до тих пір, поки у ворота однієї з команд не був забитий спірний м'яч. Ось тут-то всі 22 гравця, кожен з яких за службовим обов'язком відмінно знав і вмів тлумачити правила, стали доводити свою правоту. Слово за слово, і справа дійшла до такої колотнечі, що довелося втрутитися поліції.

У 1891 році ірландський експерт по правилах футболу Джон Пенальті запропонував ввести одинадцятиметровий штрафний удар за грубу гру або гру рукою, умисно здійснену гравцем команди, що захищається в межах її штрафної площі. Вперше такий удар був виконаний в ірландській футбольній лізі. Тепер у всьому світі його називають "пенальті".

Поразка збірної Гондурасу з футболу від збірної Сальвадору в матчах плей-офф відбіркового етапу Чемпіонату світу з футболу 1969 стало безпосередньою причиною шестиденної війни між цими країнами.

У 1939 році віденський клуб «Рапід» зустрічався у фінальному матчі чемпіонату об'єднаної Німеччини з «Франкфуртом» і забив вирішальні три м'ячі в останні 15 хвилин. З того часу на домашніх матчах «Рапіда» утвердилася традиція - останні 15 хвилин матчу вболівальники ритмічно і безперервно аплодують.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.