8 чудових страв з яблук
Яблука - традиційні фрукти осені. І чи не найкорисніші, адже вони багаті на вітаміни, залізо та калій, які так необхідні нашому організму.

Лікарі стверджують, що яблука підвищують імунітет, допомагають боротися з поганим настроєм і навіть продовжують молодість. Сьогодні ми хочемо поділитися з вами кількома рецептами смачних і простих страв з яблук.
САЛАТ З ЯБЛУКАМИ ТА СЕЛЕРОЮ
100 г листя будь-якого салату
1 корінь селери
2 яблука
2 апельсина
100 г волоських горіхів
2 ст. ложки меду
1. Яблука та селеру натерти на тертці, листя салату порубати, 1 апельсин очистити і нарізати маленькими шматочках, горіхи подрібнити в ступці.
2. З другого апельсина вичавити сік, змішати його з медом і заправити салат.
ОСЕЛЕДЕЦЬ З ЯБЛУКАМИ В ЙОГУРТІ
4 шматки філе оселедця
2 яблука
1 цибулина
200 мл натурального йогурту
3 ст. ложки оливкової олії
Сік 1 лимона
2 ст. ложки бальзамічного оцту
1 ст. ложка меду
Сіль, перець за смаком
1. Оселедець нарізати шматочками, яблука - кубиками, цибулю - півкільцями. Покласти у миску, додати сіль, перець, лимонний сік, оцет, мед, оливкову олію та йогурт. Все перемішати.
2. Поставити в холодильник на добу.
До теми: Запечені яблука: смачно та корисно
ЯБЛУЧНО-МОРКВЯНИЙ САЛАТ
1 яблуко
2 моркви
1 ч. ложка цукру
Жменя родзинок
Сметана
Яблуко та моркву натерти на тертці, додати родзинки, цукор, заправити сметаною і перемішати.
СУП-ПЮРЕ З ЯБЛУК І ГАРБУЗА
0,5 кг яблук
0,5 кг гарбуза
1 цибулина
1 зубчик часнику
250 мл вершків
3 склянки води
Сіль, перець, рослинна олія
1. Гарбуз, яблука, цибулю та часник очистити і нарізати невеликими шматочками.
2. У каструльку вилити рослинну олію, розігріти її, обсмажити цибулю та часник протягом 5 хвилин.
3. Додати яблука і гарбуз, влити воду, довести до кипіння, а потім варити на середньому вогні під кришкою 20-30 хвилин.
4. За допомогою блендера розтерти суп до стану пюре, влити вершки, а потім знову перелити у каструльку і трохи підігріти, не доводячи до кипіння.
ТУШКОВАНА КАПУСТА З ЯБЛУКАМИ
1 кг капусти
0,5 кг яблук
1 буряк
2 цибулини
3 ст. ложки цукру
100 г вершкового масла
Сік 1 лимона
Сіль, перець горошком, гвоздика
1. Капусту нашаткувати і перетерти з сіллю.
2. Цибулю нарізати півкільцями, яблука - скибочками, буряк натерти на тертці.
3. Скласти овочі в каструлю з товстим дном, додати цукор, спеції, вершкове масло та сік лимона.
4. Тушкувати під кришкою на повільному вогні 1 годину, періодично помішуючи.
ЯБЛУЧНО-СИРНЕ СУФЛЕ
2 великих яблука
200 г сиру
2 яйця
3 ст. ложки цукру
2 ст. ложки цукрової пудри
1 пакетик ванільного цукру
1 ст. ложка сметани
1 ст. ложка вершкового масла
1. Яблука дрібно нарізати, засипати цукром і на повільному вогні довести до кипіння.
2. Білки з 1 ст. ложкою цукрової пудри збити в круту піну.
3. Сир розтерти зі сметаною та жовтками. Покласти у форму для запікання, попередньо змащену маслом.
4. Зверху викласти яблука, посипати 1 ст. ложкою цукрової пудри і ваніліном, потім покласти білки.
5. Випікати в духовці 30 хвилин при температурі 150 градусів.
ЯБЛУЧНІ ОЛАДКИ
2 яблука
2 яйця
3 ст. ложки цукру
1 стакан кефіру
2 склянки борошна
½ ч. ложки соди
Дрібка солі
1. Кефір (він повинен бути не холодним) вилити в миску, вбити яйця, додати цукор, сіль, перемішати.
2. Всипати борошно, соду та добре розмішати.
3. Яблука очистити, натерти на тертці, додати у тісто, перемішати.
4. Дати тісту постояти 20 хвилин, а потім смажити на сковороді з рослинною олією, викладаючи тісто ложкою.
До теми: Найпопулярніший фрукт: цікаві факти про яблука
ПЕЧЕНІ ЯБЛУКА З МЕДОМ ГОРІХАМИ ТА РОДЗИНКАМИ
4 великих яблука
100 г волоських горіхів
Жменя родзинок
3 ст. ложки меду
1. З яблук зрізати верхівки та вийняти серцевину.
2. Горіхи подрібнити в ступці, змішати з медом, додати родзинки. Отриману суміш покласти в серединку яблук.
3. Викласти у форму для запікання і налити туди воду (приблизно, до половини висоти яблук).
4. Запікати в духовці (10-15 хвилин) або в мікрохвильовій печі (2-3 хвилини).
Останні новини Чернігівщини
23 серпня - День Державного Прапора України 13:27
Витоки кольорів нашого Державного Прапора сягають доби Руського королівства, коли синя та жовті барви позначали державу короля Данила у ХІІІ столітті. Одна з перших згадок про поєднання синьої і жовтої барв на «гербових прапорах» українських земель датується початком ХV століття.
Міську раду зобов’язано упорядкувати майже 780 га земель обмеженої оборотоздатності 15:02
Рішенням Чернігівського окружного адміністративного суду задоволено позов прокурора до Батуринської міської ради про визнання протиправною бездіяльності та зобов’язання міську раду розробити технічну документацію щодо 778 га земель лісового фонду, внести дані про земельну ділянку в Державний земельний кадастр та зареєструвати право комунальної власності на вказані землі.

Як військовим та ветеранам з Чернігівщини отримати виплати до Дня Незалежності? Пояснюють юристи 14:59
До Дня Незалежності військові, ветерани, родини загиблих та жертви нацистських переслідувань отримають разові грошові виплати — до 3 100 гривень. Хто саме має право на допомогу, як відбувається нарахування і що робити у випадку відмови — чернігівцям пояснили експерти Юридичного Гончаренко центру.
Ще більше можливостей здобути освіту за сприяння служби зайнятості 14:57
Ваучер на навчання розширено до 156 пропозицій. До оновленого Переліку увійшло 95 професій та 61 спеціальність.
«єВідновлення»: комісії у громадах погодили понад 5500 заяв на більш ніж 2 мільярди гривень 10:24
Наразі в області на отримання всіх видів компенсації подано понад 8 тисяч звернень. З них більш ніж 5500 заяв отримали схвалення. Стосовно житлових сертифікатів, то таких документів сформовано 1015. Більше половини – реалізовано.