Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 09:43:05

2 травня - Всесвітній день тунця

02.05.2017   09:09Агенцiя

На відміну від інших порід риб, тунець здатний збільшити і підтримувати температуру тіла на декілька градусів вище температури навколишньої води і може бути класифікований як теплокровну тварину.

Тунець може досягати у вазі понад 680 кг, в довжині понад 4,5 метра. Найбільший блакитний тунець, коли-небудь спійманий спінінгом, був виловлений біля берегів Нової Шотландії в 1979 році. Рекордна риба важила 678,5 кг. У січні 2001 року, на японському рибному ринку, виловлена 200 кілограмова риба була продана за 173 600 доларів. У 2012 році в Японії виловлений тунець вагою в 222 кг був проданий за рекордну суму - 1 млн 760 тисяч доларів.

Блакитний тунець, той що плаває з відкритим ротом, одна з найбільш швидкісних риб океану, його швидкість досягає 70 км на годину і він цілком може перетнути Атлантику за 30 днів. Це стає можливим завдяки ряду фізичних характеристик: величезний хвіст забезпечує потужне прискорення, звужена форма тіла мінімізує опір середовища. Для кращого обтікання тунець складає деякі плавці в спеціальні отвори, а інші ховає в поглиблення на тілі.

На відміну від інших порід риб, тунець здатний збільшити і підтримувати температуру тіла на декілька градусів вище температури навколишньої води і може бути класифікований як «теплокровна тварина».

Раніше тунця не сприймали як рибу. Колір м’яса у тунця не блідий, як у всіх риб, а яскраво-червоний, як у яловичини. Цим незвичайним забарвленням тунець зобов’язаний виробляємому міоглобіну - речовині, яка виробляється в м’язах для того, щоб організм міг витримувати високі навантаження. Він і забарвлює м’якоть тунця в червоний колір. Оскільки тунець рухається багато і швидко, то і міоглобіну виробляється в його організмі в рази більше, ніж у інших риб.

В тунці дуже багато корисних речовин, наприклад, найбільша кількість білка міститься саме в ньому, до 22-26%. Крім цього, риба багата вітамінами, макро- і мікроелементами. В тунці характерна підвищена присутність фолієвої кислоти, поліненасичених жирних кислот омега-3 і омега-6. Тунець вважається одним з кращих натуральних джерел фосфору, кальцію і вітаміну D. Енергетична цінність на 100 гр натурального тунця 110-140 ккал. У США на частку туни, американська назва тунця, доводиться більше п’ятдесяти відсотків всіх рибних консервів, що випереджає заготовку фермерського і дикого лосося. В даний час більше 80 держав займається тунцевим промислом.

У всіх океанах діють тисячі тунцеловних кораблів, а в Індійському і Тихому океанах обсяг тунцеловних потужностей ще й зростає.

З огляду на ці факти, Генеральна Асамблея ООН на своєму 55-му пленарному засіданні 7 грудня 2016 року, прийняла резолюцію A/RES/71/124 і пропонує всім державам-членам, організаціям системи Організації Об’єднаних Націй, інших міжнародним і регіональним організаціям і громадянському суспільству, включаючи неурядові організації, належним чином відзначати Всесвітній день тунця, який проголосила відзначати 2 травня.

Це рекомендується робити відповідно до національних пріоритетів, щоб підвищувати обізнаність про цінності тунця, про загрози, з якими стикаються тунцеві популяції, і про економічні та соціальні переваги сталого управління тунцевим запасами, а також ділитися передовими напрацюваннями в цій сфері.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини