Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 10:40:52

Смачні рецепти вихідного дня: готуємося до Великодня

09.04.2017   17:27Агенцiя

Паска - це ритуальний пасхальний хліб, який випікають напередодні Великодня, зазвичай у Чистий четвер. Пропонуємо спробувати приготувати паску за цими незвичними рецептами.

Польська паска



Інгредієнти для польської паски: 500 г борошна, 300 мл молока, 200 г вершкового масла, 4 яйця, 10 г сухих дріжджів, 200 г цукру, 50 г сушеної журавлини, 50 г темних родзинок, 100 г цукрової пудри, 20 г кокосової стружки, 1/2 ч. ложки солі, 50 г сушених вишень, 50 г лимонних цукатів, 1/4 лимона.

Як спекти польську паску

Розтопити вершкове масло, додати гаряче молоко і розмішати. Суміш повинна бути досить гарячою, щоб заварилася мука. Всипати борошно і ретельно перемішати, щоб не було грудок. Борошно має заваритися, а тісто стати дуже гладким і еластичним.

В охолоджену суміш всипати дріжджі і перемішати.

Залишити опару в теплому місці на годину, прикривши рушником. Суміш повинна трохи збільшитися в об’ємі і забулькати.

Яйця збити з цукром до густої білої маси. В опару додати сухофрукти і збиті яйця. Акуратно перемішати лопаткою. Додати решту борошна і продовжувати мішати до загустіння тіста.

Форму для паски (або просто каструлю, яка підходить для духовки) змастити маслом і викласти туди тісто на 2/3 висоти. Залишити на 30 хв. в теплі, щоб підійшло.

Випікати в духовці при температурі 180 градусів 50-60 хвилин. Якщо верх занадто зарум’яниться, прикрити його фольгою. Готову паску вийняти з форми і охолодити на решітці, прикривши рушником.

Для глазурі змішати цукрову пудру з 1-2 чайними ложками лимонного соку, добре перемішати і покрити верх паски.

До теми: 7 рецептів великодніх пасок, які вдаються завжди

 Шоколадна паска з горішками

Інгредієнти для шоколадної паски: 400 г борошна, 150 мл молока, 100 г вершкового масла, 100 г темного шоколаду, 100 г цукру, 75 г родзинок, 30 г будь-яких подрібнених горіхів, 7 г сухих дріжджів, 1 яйце, 1 апельсин, 1 щіпка солі

Як спекти паску з шоколадом і горішками

У теплому молоці розвести дріжджі, всипати ? склянки просіяного борошна і добре перемішати, поставити на годинку в тепле місце.

Потерти на тертці цедру з цілого апельсина, потім розрізати і відтиснути сік. Залити цим соком родзинки.

Шоколад поламати на шматочки і розтопити в мікрохвильовій пічці або на водяній бані. Охолодити.

В опару просіяти борошно, що залишилося, всипати цукор і сіль, збите яйце, додати шоколад, апельсиновий сік, злитий з родзинок, і розтоплене вершкове масло, замісити тісто і залишити на 1 годину в теплі.

Додати в тісто родзинки разом з цедрою апельсина і горішками, знову все добре вимісити.

Викласти тісто в форму, залишити на 30-40 хв підходити в теплі. Поставити паску в розігріту до 200 градусів духовку і випікати до готовності. Дати готовій пасці трохи постояти в формі, потім дістати і охолодити на решітці.

Полити білковою глазур’ю або помадкою з білого чи чорного розтопленого шоколаду.

До теми: Сирна паска: 9 кулінарних порад

Італійська паска «Панеттоне»



Інгредієнти для італійської паски

Для опари:
1 ст. ложка сухих дріжджів, 60 мл теплого молока, 1 ст. ложка цукру

Для тіста: 100 г вершкового масла кімнатної температури, 2 великих яйця, 4 жовтки, 200 г цукру, 700 г борошна, 120 мл теплого молока, 150 г родзинок, 2 ст. ложки лимонної цедри, 100 г цукатів з цитрусових, 2 ч. ложки натурального ванільного екстракту, щіпка меленого мускатного горіха та гвоздики.

Як приготувати «Панеттоне»

У глибокому посуді змішати дріжджі з ложкою цукру, залити 60 мл теплого молока. Поставити в тепле місце хвилин на 30, щоб дріжджі збільшилися вдвічі.

Залити родзинки теплою водою і залишити набухати. Через годину відкинути на сито, дати повністю стекти воді. Обсушити. Можна замочити родзинки в ромі на 1-2 години.

Збити міксером розм’якшене масло з цукром. Не збавляючи обертів, ввести по одному яйця, жовтки, додати тепле молоко. Поступово підсипаючи просіяне борошно, додати спеції, замісити м’яке еластичне тісто. Миску змастити олією. Накрити тісто харчовою плівкою. Поставити в тепле місце підходити мінімум на 1,5-2 години.

Покласти в тісто цукати і обсушені родзинки. Ще раз добре вимісити. Розділити тісто на порції, покласти у форми для запікання. Накрити чистим рушником і дати тісту ще раз підійти вже у формах 30. Нагріти духовку до 200 градусів. Поставити туди форми з тістом, пекти 5 хвилин. Потім зменшити до 185 градусів і випікати ще 35-40 хвилин. Готовність перевірити дерев’яною шпажкою.

Великодня паска з цукатами у хлібопічці



Інгредієнти для паски в хлібопічці:

Для опари: 100 г борошна, 175 мл молока (40° C), 3 ч. ложки швидкорозчинних дріжджів, 1 ч. ложка цукру

Для тіста: 3 яйця, 2 і 1/4 склянки борошна, 1 ч. ложка ванільного цукру, 1/2 ч. ложки солі, 50 г вершкового масла, 10 ст. ложок цукру, 50 г цукатів.

Як спекти паску з цукатами у хлібопічці

Зробити опару: у відерце хлібопічки засипати 100 г просіяного борошна, влити 175 мл теплого молока (температура не вище 40°C!), додати 3 ч. ложки дріжджів і чайну ложки цукру. Трішки перемішати дерев’яною або гумовою лопаткою і залишити в теплі на 1 годину.

Яйця добре збити з сіллю і цукром і ваніліном.

Борошно просіяти, вершкове масло розтопити.

Коли опара підійде, обрежно додати яйця, борошно і решту інгредієнтів.

Увімкнути хлібопічку, вибравши програму «солодка випічка» або «основний хліб». Стежити за вимішуванням: якщо тісто зарідке, додати 1-2 столові ложки борошна. Цукати додати в диспенсер або після звукового сигналу.

Щоб у готовому виробі не було дірочки від лопатки для замішування, після її завершальних (повільних!) обертальних рухів лопатку можна вийняти з тіста змоченою у воді рукою. А тоді розрівняти поверхню тіста і закрити кришку хлібопічки. Головне – запам’ятати точний час цього процесу у циклі і не пропустити його.

Після сигналу про завершення випічки, не виймати паску одразу, нехай постоїть хвилин 20. Після чого обережно витягти і поставити на решітку охолоджуватися.

Паска з курагою та родзинками

Інгредієнти для тіста: 4 яйця, 600 мілілітрів молока, 200 грамів вершкового масла, 100 грамів свіжих дріжджів, 400 грамів цукру, 1,5 кілограма борошна, 1 чайна ложка солі, родзинки, курага.

Інгредієнти для глазурі: 1 білок, 200 грамів цукрової пудри, 1 чайна ложка лимонного соку.


Приготування тіста

Свіжі дріжджі розводимо в склянці теплого молока із трьома столовими ложками цукру. Чекаємо, поки дріжджі дадуть шапочку.

Додаємо в дріжджі решту молока, розтоплене вершкове масло, цукор, яйця і сіль. Перемішуємо до однорідності.

Поступово всипаємо 1,3 кілограма борошна, вимішуємо однорідне тісто. Борошно потрібно сипати поступово, стежити за консистенцією тіста  ? воно не має бути занадто густим.

Накриваємо ємність з тістом кришкою і ставимо в тепле місце підходити, поки тісто не збільшиться в об’ємі вдвічі.

На чистий стіл насипаємо 200 грамів борошна, викладаємо тісто, вимішуємо, додаємо ізюм і порізану курагу, знову вимішуємо.

Ділимо тісто на частини відповідно до кількості форм. Можна пекти паску у застеленій фольгою каструльці. Кладемо тісто у форми, заповнюючи їх трохи більше, ніж наполовину.

Тісто для паски має підійти також формах, для цього ставимо його в тепле місце на 20-30 хвилин. Коли паски підійшли, змащуємо їх жовтком і ставимо випікатися при 190 градусах.

Час випічки залежить від розмірів пасок ? якщо з отриманого тіста ви сформували 2 паски, то вони будуть пектися близько 1 години й 20 хвилин. Готовність треба перевіряти дерев’яною паличкою: простромити нею виріб, якщо паличка залишилась сухою ? паска готова.

Приготування глазурі

Білок збиваємо з цукровою пудрою. Потім додаємо лимонний сік й знову збиваємо. Має вийти густа глазур, придатна також для написів.

Грецький великодній хліб



Інгредієнти для великоднього хліба: 5 жовтків, 5 варених яєць, 500 г борошна, 3 ст. ложки цукру, щіпка меленого анісу, ??2 ст. ложки рослинної олії, 7 г сухих дріжджів, 1 ст. ложка кунжутного насіння, 1 склянка молока, 125 г вершкового масла, щіпка солі, 5 великодніх яєць, 100 г лимонних цукатів, 1 лимон

Як приготувати грецький великодній хліб

Розвести дріжджі в теплому молоці. Додати 1 ч. ложку цукру і 2 ст. ложки борошна, перемішати, накрити серветкою і поставити в тепле місце на 30 хв.

Лимон вимити, обдати окропом, обсушити і зняти цедру. Нарізати її тонкою соломкою. Лимонні цукати нарізати маленькими кубиками.

Борошно просіяти. 4 жовтки розтерти з цукром, що залишився. Вершкове масло розтопити і охолодити до кімнатної температури. В опару, яка на той момент має підійти, додати жовтки з цукром, масло, сіль, лимонну цедру і мелений аніс, все ретельно перемішати. Поступово, розмішуючи, всипати решту борошна і замісити еластичне тісто. Якщо тісто вийде дуже крутим, можна влити ще 50 мл молока.

Додати в тісто цукати, сформувати колобок і присипати борошном. Накрити рушником і поставити в тепле місце на 1,5-2 години. Коли тісто підніметься, обім’яти і залишити ще на 1,5 години.

Розділити тісто на 4 частини: три одного розміру і одну трохи більшу. З трьох частин скачати довгі тонкі джгути, приблизно 70 см у довжину. Викласти їх на пергамент і сплести в нетугу косу. Третю частину скачати в джгут такої ж довжини, як уся косичка. Покласти його зверху і трішки притиснути.

Перекласти хліб на змащене маслом деко. Намітити 5 «гнізд» для яєць, зробити їх досить глибокими. Нефарбовані варені яйця змастити олією і розкласти в «гнізда». Поставити в тепло на 20 хв. Потім змастити поверхню хліба жовтком, змішаним з 1 ст. л. води, посипати кунжутом і випікати 40-45 хвилин при 180°С. З готового охолодженого хліба вийняти яйця (їх можна потім використати для салатів) і замінити на крашанки.

До теми: Великодні прикмети: Яка Паска – така й доля

Останні новини Чернігівщини

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:13

Протягом минулої доби зареєстровано 2 пожежі.