Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 15 квітня, 08:31:37

Сирна паска: 9 кулінарних порад

21.04.2013   12:05Агенцiя

Сирна паска - одна з найдавніших християнських великодніх страв і справжня прикраса будь-якого святкового столу в Світле Христове Воскресіння.

Сирна паска, любима нами і сьогодні. Смачний ніжний сир, змішаний з вершками, сметаною, олією, цукром або медом, спеціями і цукатами, викладають у формі усіченої піраміди, що символізує собою Голгофу і Гроб Господній. Сторони паски прикрашаються хрестом і літерами ХВ, що означають традиційний пасхальний вигук і вітання - «Христос Воскрес!». Є у цієї страви і інше сакральне значення. Напевно всі погодяться, що страва, яка має таке значення, буквально зобов'язана бути приготованою найкращим чином. Давайте сьогодні спробуємо дізнатися і запам'ятати, як приготувати сирну паску так, щоб вона стала одним із найсмачних і бажаних страв нашого пасхального столу.

Є величезна кількість рецептів приготування сирної паски, вигаданих, удосконалених і дбайливо збережених предками. Нарівні з пасками і фарбованими яйцями,сирна паска була абсолютно необхідним атрибутом святкового столу в Світле Христове Воскресіння. За способом приготування розрізняли чотири види паски - сиру, варену, запечену і заварну. Додавали до сиру яйця, сметану та вершки, мед і сиропи, цукати і горіхи. Не шкодували і прянощів. Кориця і гвоздика, кардамон і лимонна цедра, імбир і ваніль - всі ці та багато інших солодкі спеції вносили казкове різноманітність у рецепти цього святкового блюда, надаючи сотні нових відтінків смаку.

На перший погляд у приготуванні паски немає нічого складного, але це тільки на перший погляд. Як і рецепти приготування багатьох інших страв, рецепт приготування паски містить деякі секрети, без знання яких ваше блюдо може вийти зовсім не таким смачним і апетитним, як хотілося б. Для того щоб паска вийшла по-справжньому прекрасною і святковою, слід звертати увагу і на якість вихідних продуктів, і на послідовність їх закладки і змішування, і на строки витримування паски у формі, на якість самої форми і на її попередню обробку.

1. Для приготування сирної паски вам знадобиться спеціальна форма. Таку форму легко придбати в будь-церковній лавці, а ближче до Христового Воскресіння і в багатьох супермаркетах. Традиційно пасочниці виготовляють з дерева, але в наші дні можна придбати і пластикову форму. Пластикова пасочниця зручна тим, що за нею дуже легко доглядати, мити і ніякої спеціальної підготовки перед її використанням не потрібно. Якщо ж ви вирішите скористатися традиційною дерев'яною пасочницею, то перед викладанням сирної маси таку форму необхідно правильно підготувати. Перш за все ретельно промийте і наскрібши вашу форму жорсткою стороною губки для миття посуду, а потім замочіть пасочницю в прохолодній воді на 5 - 8 год. Перед викладанням сирної маси форму необхідно вистелати злегка зволоженою марлею. Така підготовка дозволить вам легко вийняти готову паску з пасочниці і повністю зберегти її форму і малюнок.

2. Неважко здогадатися з назви, що основним інгредієнтом сирної паски є сир. До вибору цього продукту слід підійти з особливою ретельністю, адже в першу чергу від якості та свіжості сиру залежатиме смак вашого страви. Постарайтеся купити сир якомога свіжіший, найкраще ваговий.

3. Для того щоб ваша паска вийшла легкою, однорідною і добре зберегла свою форму, сир перед змішуванням з іншими інгредієнтами необхідно якомога ретельніше подрібнити. Традиційно сир подрібнюють, двічі протираючи його крізь найчастіше сито. Можна піти і більш легким шляхом, просто двічі - тричі провернувши сир через м'ясорубку з найдрібнішою сіткою. Підготовлений таким чином сир вийде дуже ніжним, пластичним і повітряним. А паска, приготовлена ​​з такого сиру, відмінно збереже свою форму і малюнок.

4. Зверніть увагу на підготовку й інших інгредієнтів вашої паски. Ізюм та сухофрукти ретельно переберіть, промийте і просушіть на паперовому рушнику. Великі сухофрукти та цукати дрібно наріжте. Горіхи залийте окропом, витримайте протягом 20 хвилин, потім очистіть від шкірки, злегка підсушіть і подрібніть. Лимонну і апельсинову цедру натріть на найдрібнішій тертці. Прянощі сміливі в кавомолці, просійте крізь часте сито і розітріть. Вершкове масло розм'якшити при кімнатній температурі. Мед, що зацукрився, розтопіть на водяній бані і зніміть пінку. Заздалегідь підготуйте всі прикраси і посипання, нехай вони будуть у вас під рукою до того моменту, коли ваша паска буде готова. Не забувайте про те, що паску необхідно тримати в пасочниці під гнітом не менше 12 год.

5. Найпростіший спосіб приготування сирної паски. Протріть крізь сито один кілограм сиру. 100 гр. вершкового масла розітріть з 150 гр. цукру або цукрової пудри. Змішайте сир і солодке масло, додайте 120 гр. густої сметани, ретельно перемішайте і залиште в прохолодному місці на 1 год. Потім додайте горіхи, сухофрукти, цукати і прянощі за власним смаком, ретельно вимішайте і викладіть масу в пасочницу. Накрийте пасочницу кришечкою, встановіть вантаж і помістіть її в холодильник на 12 годин.

6. Трохи складніше приготувати паску варену. Зате така паска виходить набагато смачнішою, щільною і краще тримає форму. Протріть крізь сито 600 гр. сиру, змішайте з 400 мл. жирних вершків, додайте 50 гр. вершкового масла, два сирих яйця, ½ склянки промитого і осушеного ізюму і ½ склянки цукру. Все ретельно перемішайте, викладіть в каструлю з товстим дном і, безперервно розмішуючи, доведіть майже до кипіння. Не давайте суміші закипіти, інакше ваша паска вийде з грудками! Зніміть каструлю з сирною масою з плити, помістіть її на лід або в дуже холодну воду і, продовжуючи постійно помішувати, охолодіть сирну суміш. Готову суміш перекладіть в пасочницу, встановіть гніт і залиште в прохолодному місці на 12 год.

7. Заварна сирна паска відрізняється найбільш ніжним смаком і ароматом. У невеликій каструльці з'єднайте дві склянки молока, два сирих жовтка і ½ склянки цукру. На водяній бані, безперервно помішуючи, доведіть суміш до загустіння і зніміть з вогню. У гарячу суміш додайте 50 гр. вершкового масла, цукати, сухофрукти, ваніль за смаком і ретельно перемішайте. Потім потроху, постійно помішуючи, додайте 500 гр. протертого сиру. Ретельно вимішайте сирну масу до однорідного стану, викладіть у форму, встановіть вантаж і залиште в прохолодному місці на 6 год.

8. Запечена сирна паска має дуже яскравий смак і аромат. П'ять яєчних жовтків збийте міксером до білого кольору з ½ склянки цукру. Потім додайте 100 гр. сметани і продовжуйте збивати до отримання густої однорідної маси. До готової маси додайте 700 гр. протертого сиру, 1ст. ложку рому або коньяку, 5 ст. ложок манної крупи, ізюм, горіхи, сухофрукти, цукати і прянощі за смаком. Все ретельно перемішайте і викладіть у змащену вершковим маслом форму для запікання. Випікайте вашу паску в духовці, розігрітій до 180 ⁰, протягом 40 - 50 хвилин, до утворення рум'яної скоринки. Охолодіть і подавайте до столу.

9. Дуже смачною і незвичайною виходить сирна паска з апельсиновим желе. Протріть крізь сито 800 гр. сиру, додайте 1 ст. ложку ванільного цукру, 1 ст. ложку апельсинової цедри, ретельно перемішайте і охолодіть протягом 30 хвилин. Десять гр. желатину замочіть на 10 хвилин у 4 ст. ложках прохолодної води. У каструльку влийте 500 мл. жирних вершків, додайте 5 ст. ложок цукру і желатин. Прогрійте суміш на найменшому вогні до повного розчинення желатину, процідіть через марлю, додайте одне яйце і збийте міксером. Охолоджений сир швидко збийте в окремому посуді, а потім, безперервно помішуючи, тонкою цівкою введіть в нього вершкову суміш. Готову сирну масу викладіть в силіконову або керамічну форму і приберіть в холодильник на 8 год. Окремо приготуйте апельсинове желе. Вичавіть сік з 2-ох апельсинів, додайте 10 гр. желатину, замоченого в 100 мл. холодної води. Прогрійте суміш до повного розчинення желатину і злегка охолодіть, не даючи суміші застигнути. Готову сирну масу вийміть з форми і розріжте на три частини гострим вологим ножем. Поверніть в форму, прокладаючи скибочками апельсина і поливаючи невеликою кількістю апельсинового желе. Поверніть паску в холодильник на 2 год.

http://www.taste-ukraine.com

Останні новини Чернігівщини

25 кандидатів претендували на 6 посад старост у Сосницькій громаді

25 кандидатів претендували на 6 посад старост у Сосницькій громаді 08:15

Кожен охочий стати представником громади пройшов конкурсний відбір та співбесіду, а також презентував своє бачення розвитку старостинського округу перед депутатами, які й визначили хто із кандидатур обійматиме посаду.

Прокуратура повернула громаді області будівлю, за яку вчасно не сплачувалася орендна плата

Прокуратура повернула громаді області будівлю, за яку вчасно не сплачувалася орендна плата 08:03

Вивченням питання сплати коштів за оренду об’єктів державної та комунальної власності встановлено, що одним із суб’єктів господарювання тривалий час порушуються умови щодо своєчасного внесення до обласного бюджету орендної плати за договором оренди нежитлової будівлі загальною площею 255 кв. м, розташованої на вул. Хлібопекарській у м. Чернігові.

Поліція затримала молодика, що ошукував пенсіонерів за схемою

Поліція затримала молодика, що ошукував пенсіонерів за схемою "ваш родич у біді" 07:53

Співробітники відділу кримінальної поліції Чернігівського районного управління поліції викрили 20-річного місцевого мешканця, який підозрюється у вчиненні шахрайств стосовно літніх чернігівців.

Під час пожежі житлового будинку загинув 82-річний чоловік

Під час пожежі житлового будинку загинув 82-річний чоловік 07:45

13 квітня о 10:00 до Служби порятунку "101" у смт Козелець надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у селі Волевачі Остерської територіальної громади.

15 квітня - День працівників кримінального розшуку України

15 квітня - День працівників кримінального розшуку України 07:32

Знамениті детективи, наприклад, Алан Пінкертон, з рідного міста Глазго переїхав до Америки, де 4 роки пропрацював шерифом у своєму окрузі. Потім кинув державну службу і відкрив приватне детективне агентство.