Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 9 грудня, 04:33:20

Сирна паска: 9 кулінарних порад

21.04.2013   12:05Агенцiя

Сирна паска - одна з найдавніших християнських великодніх страв і справжня прикраса будь-якого святкового столу в Світле Христове Воскресіння.

Сирна паска, любима нами і сьогодні. Смачний ніжний сир, змішаний з вершками, сметаною, олією, цукром або медом, спеціями і цукатами, викладають у формі усіченої піраміди, що символізує собою Голгофу і Гроб Господній. Сторони паски прикрашаються хрестом і літерами ХВ, що означають традиційний пасхальний вигук і вітання - «Христос Воскрес!». Є у цієї страви і інше сакральне значення. Напевно всі погодяться, що страва, яка має таке значення, буквально зобов'язана бути приготованою найкращим чином. Давайте сьогодні спробуємо дізнатися і запам'ятати, як приготувати сирну паску так, щоб вона стала одним із найсмачних і бажаних страв нашого пасхального столу.

Є величезна кількість рецептів приготування сирної паски, вигаданих, удосконалених і дбайливо збережених предками. Нарівні з пасками і фарбованими яйцями,сирна паска була абсолютно необхідним атрибутом святкового столу в Світле Христове Воскресіння. За способом приготування розрізняли чотири види паски - сиру, варену, запечену і заварну. Додавали до сиру яйця, сметану та вершки, мед і сиропи, цукати і горіхи. Не шкодували і прянощів. Кориця і гвоздика, кардамон і лимонна цедра, імбир і ваніль - всі ці та багато інших солодкі спеції вносили казкове різноманітність у рецепти цього святкового блюда, надаючи сотні нових відтінків смаку.

На перший погляд у приготуванні паски немає нічого складного, але це тільки на перший погляд. Як і рецепти приготування багатьох інших страв, рецепт приготування паски містить деякі секрети, без знання яких ваше блюдо може вийти зовсім не таким смачним і апетитним, як хотілося б. Для того щоб паска вийшла по-справжньому прекрасною і святковою, слід звертати увагу і на якість вихідних продуктів, і на послідовність їх закладки і змішування, і на строки витримування паски у формі, на якість самої форми і на її попередню обробку.

1. Для приготування сирної паски вам знадобиться спеціальна форма. Таку форму легко придбати в будь-церковній лавці, а ближче до Христового Воскресіння і в багатьох супермаркетах. Традиційно пасочниці виготовляють з дерева, але в наші дні можна придбати і пластикову форму. Пластикова пасочниця зручна тим, що за нею дуже легко доглядати, мити і ніякої спеціальної підготовки перед її використанням не потрібно. Якщо ж ви вирішите скористатися традиційною дерев'яною пасочницею, то перед викладанням сирної маси таку форму необхідно правильно підготувати. Перш за все ретельно промийте і наскрібши вашу форму жорсткою стороною губки для миття посуду, а потім замочіть пасочницю в прохолодній воді на 5 - 8 год. Перед викладанням сирної маси форму необхідно вистелати злегка зволоженою марлею. Така підготовка дозволить вам легко вийняти готову паску з пасочниці і повністю зберегти її форму і малюнок.

2. Неважко здогадатися з назви, що основним інгредієнтом сирної паски є сир. До вибору цього продукту слід підійти з особливою ретельністю, адже в першу чергу від якості та свіжості сиру залежатиме смак вашого страви. Постарайтеся купити сир якомога свіжіший, найкраще ваговий.

3. Для того щоб ваша паска вийшла легкою, однорідною і добре зберегла свою форму, сир перед змішуванням з іншими інгредієнтами необхідно якомога ретельніше подрібнити. Традиційно сир подрібнюють, двічі протираючи його крізь найчастіше сито. Можна піти і більш легким шляхом, просто двічі - тричі провернувши сир через м'ясорубку з найдрібнішою сіткою. Підготовлений таким чином сир вийде дуже ніжним, пластичним і повітряним. А паска, приготовлена ​​з такого сиру, відмінно збереже свою форму і малюнок.

4. Зверніть увагу на підготовку й інших інгредієнтів вашої паски. Ізюм та сухофрукти ретельно переберіть, промийте і просушіть на паперовому рушнику. Великі сухофрукти та цукати дрібно наріжте. Горіхи залийте окропом, витримайте протягом 20 хвилин, потім очистіть від шкірки, злегка підсушіть і подрібніть. Лимонну і апельсинову цедру натріть на найдрібнішій тертці. Прянощі сміливі в кавомолці, просійте крізь часте сито і розітріть. Вершкове масло розм'якшити при кімнатній температурі. Мед, що зацукрився, розтопіть на водяній бані і зніміть пінку. Заздалегідь підготуйте всі прикраси і посипання, нехай вони будуть у вас під рукою до того моменту, коли ваша паска буде готова. Не забувайте про те, що паску необхідно тримати в пасочниці під гнітом не менше 12 год.

5. Найпростіший спосіб приготування сирної паски. Протріть крізь сито один кілограм сиру. 100 гр. вершкового масла розітріть з 150 гр. цукру або цукрової пудри. Змішайте сир і солодке масло, додайте 120 гр. густої сметани, ретельно перемішайте і залиште в прохолодному місці на 1 год. Потім додайте горіхи, сухофрукти, цукати і прянощі за власним смаком, ретельно вимішайте і викладіть масу в пасочницу. Накрийте пасочницу кришечкою, встановіть вантаж і помістіть її в холодильник на 12 годин.

6. Трохи складніше приготувати паску варену. Зате така паска виходить набагато смачнішою, щільною і краще тримає форму. Протріть крізь сито 600 гр. сиру, змішайте з 400 мл. жирних вершків, додайте 50 гр. вершкового масла, два сирих яйця, ½ склянки промитого і осушеного ізюму і ½ склянки цукру. Все ретельно перемішайте, викладіть в каструлю з товстим дном і, безперервно розмішуючи, доведіть майже до кипіння. Не давайте суміші закипіти, інакше ваша паска вийде з грудками! Зніміть каструлю з сирною масою з плити, помістіть її на лід або в дуже холодну воду і, продовжуючи постійно помішувати, охолодіть сирну суміш. Готову суміш перекладіть в пасочницу, встановіть гніт і залиште в прохолодному місці на 12 год.

7. Заварна сирна паска відрізняється найбільш ніжним смаком і ароматом. У невеликій каструльці з'єднайте дві склянки молока, два сирих жовтка і ½ склянки цукру. На водяній бані, безперервно помішуючи, доведіть суміш до загустіння і зніміть з вогню. У гарячу суміш додайте 50 гр. вершкового масла, цукати, сухофрукти, ваніль за смаком і ретельно перемішайте. Потім потроху, постійно помішуючи, додайте 500 гр. протертого сиру. Ретельно вимішайте сирну масу до однорідного стану, викладіть у форму, встановіть вантаж і залиште в прохолодному місці на 6 год.

8. Запечена сирна паска має дуже яскравий смак і аромат. П'ять яєчних жовтків збийте міксером до білого кольору з ½ склянки цукру. Потім додайте 100 гр. сметани і продовжуйте збивати до отримання густої однорідної маси. До готової маси додайте 700 гр. протертого сиру, 1ст. ложку рому або коньяку, 5 ст. ложок манної крупи, ізюм, горіхи, сухофрукти, цукати і прянощі за смаком. Все ретельно перемішайте і викладіть у змащену вершковим маслом форму для запікання. Випікайте вашу паску в духовці, розігрітій до 180 ⁰, протягом 40 - 50 хвилин, до утворення рум'яної скоринки. Охолодіть і подавайте до столу.

9. Дуже смачною і незвичайною виходить сирна паска з апельсиновим желе. Протріть крізь сито 800 гр. сиру, додайте 1 ст. ложку ванільного цукру, 1 ст. ложку апельсинової цедри, ретельно перемішайте і охолодіть протягом 30 хвилин. Десять гр. желатину замочіть на 10 хвилин у 4 ст. ложках прохолодної води. У каструльку влийте 500 мл. жирних вершків, додайте 5 ст. ложок цукру і желатин. Прогрійте суміш на найменшому вогні до повного розчинення желатину, процідіть через марлю, додайте одне яйце і збийте міксером. Охолоджений сир швидко збийте в окремому посуді, а потім, безперервно помішуючи, тонкою цівкою введіть в нього вершкову суміш. Готову сирну масу викладіть в силіконову або керамічну форму і приберіть в холодильник на 8 год. Окремо приготуйте апельсинове желе. Вичавіть сік з 2-ох апельсинів, додайте 10 гр. желатину, замоченого в 100 мл. холодної води. Прогрійте суміш до повного розчинення желатину і злегка охолодіть, не даючи суміші застигнути. Готову сирну масу вийміть з форми і розріжте на три частини гострим вологим ножем. Поверніть в форму, прокладаючи скибочками апельсина і поливаючи невеликою кількістю апельсинового желе. Поверніть паску в холодильник на 2 год.

http://www.taste-ukraine.com

Останні новини Чернігівщини

Цікаві факти про авокадо

Цікаві факти про авокадо 16:28

В авокадо дуже багато вітамінів, мінералів та корисних легкозасвоюваних жирів, до того ж його смак досить нейтральний, що дозволяє готувати на його основі не тільки десерти, а й соуси та закуски

7 рецептів глінтвейну для теплої зими: класичний, шоколадки та, навіть, безалкогольний

7 рецептів глінтвейну для теплої зими: класичний, шоколадки та, навіть, безалкогольний 16:16

Цей зимовий напій з’явився в Європі, а саме на відкритих ярмарках та базарах. Коли треба було довго знаходитися на холоді — люди зігрівалися простим напоєм із прянощами, який ще й допомагав не застудитися.

Смачні рецепти вихідного дня: 7 гарячих супів для зими 16:12

Зима є зима, і неважливо, холодно на вулиці чи просто сиро та промозгло, а на обід хочеться з'їсти щось гаряченьке. А що з гаряченького може бути краще ніж апетитний і ароматний суп? Пропонуємо вашій увазі рецепти смачних, поживних, корисних і дуже простих у приготуванні супів.

Гороскоп на тиждень з 9 до 15 грудня

Гороскоп на тиждень з 9 до 15 грудня 16:06

9 грудня 2019 року Меркурій переходить у знак Стрільця – скутість, сором’язливість, невпевненість зникнуть, а з’явиться свобода спілкування. У період руху Меркурія знаком Стрільця дуже легко даються обіцянки, будуються грандіозні плани, переважають оптимістичні думки.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини