Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 15:53:12

День захисника України став особливим для Чернігівщини. ВІДЕО

15.10.2016   10:16Агенцiя

Ще три роки тому вони вклонялись ветеранам Другої світової. Тепер сивочолі дідусі у медалях з повагою схиляють голови перед хлопцями, які годяться їм в онуки, а то й правнуки — перед АТОвцями. Нове свято — День захисника України — об’єднало декілька поколінь захисників. Які беруть до рук зброю для того, щоб інші могли взяти до рук квіти.

Юрій Літковець, учасник АТО: «Бачити ворога своїми очима — це не те, що можна передати на шкільних заняттях, у книгах чи кіно — як виглядає смерть, втрата бойових товаришів знають ті, хто зараз присутні».

Ветерани Другої світової, Афганістану, МВС і Збройних Сил України — у дні однієї війни зібрались герої усіх інших. Їх об’єднало звання «Захисник України».

Анатолій Москаленко, голова обласної організації ветеранів України: «Від імені «старої гвардії» захисників засвідчую вам повагу і шану».

Тим, хто сьогодні на «передньому краї», представники «старої гвардії»  готові допомагати військовим досвідом. Серед них і полковник у відставці Микола Литвиненко.

Микола Литвиненко, ветеран військової служби: «В свое время был праздник той армии, в которой нам довелось тогда служить. Теперь есть новый праздник».

Два роки тому захисники України отримали своє власне свято — відтоді, як слово «захисник» перестало бути для українців абстрактним поняттям.  Якими емоціями наповнене це свято, сказати важко — не тільки звичайним людям, а й самим військовим і рідним тих солдат, для яких слово «захисник» обійшлось у найвищу ціну.

Валентина, мешканка Чернігова: «Це свято не може не стосуватись кожного. Сумне за загиблих хлопців і те, що відбувається в Україні. І оптимізм — що змогли згуртуватися і стільки у нас прекрасних хлопців, патріотів».

Юрій, позивний КЛИК: «Добре, що зробили наше свято — не союзне, яке було, а своє. З одного боку — радість, бо це наше свято, а сумно, бо така складна ситуація в державі».

Валентина Найдьон, мама загиблого учасника АТО: «Це наші сльози, і біль, і гордість. Я дивлюсь на солдатів — і прошу, збережи їх господи. Дай радість мамам не знати, як це — хоронити своїх дітей».

Молебень, квіти до пам’ятника Борцям за волю та незалежність, до меморіалу у сквері Попудренка, до стел героям Майдану та АТО — хтось приніс ці квіти незнайомим солдатам, хтось — своїм синам і чоловікам. Осиротілі мами і вдови кричать «слава» солдатам, які святковим строєм пройшли по Красній площі Чернігова. Діти з усіх боків обліпили гаубиці і «Тунгуски», які вивезли у центр міста на виставку військової техніки. Люди куштують солдатську кашу, якою усіх пригощають безкоштовно. Зараз для України День захисника — це сум’яття абсолютно різних почуттів. Але є серед них все ж головне — повага до людей у формі.

Військовим у їх професійне свято якихось особливих подарунків не дарували. Представники влади кажуть — це не той випадок, коли можна привітати один раз на рік.

Валерій Куліч, голова облдержадміністрації: «Багато діє програм — головне, їх виконувати».

Владислав Атрошенко, Чернігівський міський голова: «Як зазвичай дарувати конверти — це 1 справа, це важливо, але набагато важливіше для ветеранів не конверт як відзнака на свято, а розбудова потужної країни з достойним майбутнім».

Родичі загиблих на Сході воїнів кажуть — не відмовились би від єдиного подарунка. Пам’ятника.

Раїса Шанська, мама загиблого учасника АТО: «Є області, в яких збудували пам‘ятники за кошти бюджету міста чи області. В Козельці самі ветерани встановили пам’ятник воїнам АТО. Знаєте, якось аж страшно робиться. Невже це потрібно тільки тим, хто прийшов з війни і тим, у кого там загинули сини? Це питання не тільки до влади, а й до всіх людей».

Микола Шанський, голова ГО «Єдина родина Чернігівщини»: «У нас є зовсім малозабезпечені родини, які не можуть самі надгробок встановити. 26 мам в Чернігівській області, які залишились зовсім одні — був один син, і нема».

Чоловіки беруть до рук зброю, щоб жінки могли взяти до рук квіти. Так кажуть самі військові. І, кажуть, робитимуть це завжди, коли буде потрібно.

Юрій Літковець: «Чернігівська область розташована так, що ворог дуже близько — і я хочу запевнити всіх, що армія вже спроможна дати відсіч і втримати посмішки дітей».

 

Останні новини Чернігівщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.