Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 06:05:05

Що підвищує працездатність? Сон на робочому місці!

04.09.2016   16:36Агенцiя

Сон на робочому місці підвищує працездатність, встановили американські вчені.

У США практика короткої сієсти в робочий час уже стала популярною в багатьох корпораціях. Однак не всі начальники радіють перспективі того, що співробітники будуть дрімати на роботі.

Тепер у любителів сну з’явилися аргументи на свій захист.

"Якщо ви заснули на робочому місці, а вас побачив бос, можете не бентежитися. Просто поясніть йому, що ви вдосконалюєте свої розумові здібності і підвищуєте працездатність", - говорять вчені.

Це аргументують тим, що короткий сон вдень зміцнює пам’ять і полегшує пригадування важливих фактів. Професор Меттью Такер, який очолював команду дослідників, визнав, що ця ідея найчастіше наштовхується на опір.

"Час, відданий короткому денному сну, вважається контрпродуктивним в атмосфері, яка вимагає гострого розуму і роботи пам’яті", - сказав він.

Такер і його колеги з лабораторії сну в Університеті Нью-Йорка вирішили довести, що це не так. Вони розглянули вплив недовгого сну на процес пригадування фактів.

Дослідження проводилося на студентах. У ході експерименту добровольців попросили завчити пари слів, наприклад, "годинник - руки". Також перевірялася здатність студентів до запам’ятовування дій - їх просили точно відстежити дзеркальне зображення складної схеми.

Потім половину групи закрили в звуконепроникній кімнаті. Хоча їм дозволили поспати біля години, у середньому на сон пішло близько 47 хвилин. Поки вони дрімали, інша група розслаблювалася, читаючи журнали і переглядаючи фільми.

Через 6 годин після початку експерименту обидві групи добровольців знову піддалися тестуванню. Хоча, обидві групи показали гарні результати по дзеркальних зображеннях, ті, у кого була сієста, показали кращі результати в тестах на пам’ять у порівнянні з тими, хто не спав протягом дня. Ті, хто задрімав, пам’ятали на 15% більше. Дослідники думають, що перша фаза сну, коли нам не сняться сни, займає півтори-дві години з моменту засинання і може відігравати вирішальну роль у процесі запам’ятовування фактів. У цей час спостерігається саме той стан, який потрібен для "складування" фактів так, щоб їх потім з легкістю можна було витягти з пам’яті.

Однак, якщо ви спите довше і переходите в стадію швидкого сну, який  супроводжується сновидіннями, ефект попередньої стадії може звестися до нуля. Також вчені попереджають, що, хоча коротка сієста може допомагати пригадувати факти протягом дня, поки неясно, наскільки тривалий цей ефект для довгострокової пам’яті.

Серед знаменитих аматорів сієсти - сер Уінстон Черчілль, який регулярно спав після обіду, після чого приймав ванну. Він не порушував ритуалу навіть під час Другої світової війни.

20-хвилинним сном готувала себе до щотижневої зустрічі з парламентаріями прем’єр-міністр Великобританії Маргарет Тетчер.

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини