Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 02:04:03

Чи важливі 10 тисяч кроків на день для активного способу життя?

13.09.2015   15:27Агенцiя

10 тисяч кроків щодня — чи дійсно це така необхідність для активного способу життя? Спробуємо розібратися, що ховається за цим правилом.

Активний спосіб життя — це і мода, і необхідність нашого часу. А простий спосіб підвищити свою активність — ходити пішки. Ходьба є простим видом тренування, для якого вам не потрібний ні тренер, ні особлива підготовка. А нагородою стане струнка фігура, здорове серце та судини.

Щоденне навантаження зручно вимірювати в кілометрах або в кроках. Для цієї мети були розроблені спеціальні крокоміри — фітнес-трекери — пристрої, що відзначають вашу щоденну активність.

Зазвичай лікарі рекомендують проходити щодня 5—10 км або робити 10 тисяч кроків. Може здатися, що ця загадкова норма «10 тисяч кроків» — вигадка нашого часу. Однак це не так.

Крокоміри прийшли до нас із Країни висхідного сонця. В 60-х роках, коли японці готувалися до проведення Олімпіади, всіх буквально охопила «олімпійська лихоманка». Підхопивши загальний настрій на здоровий спосіб життя, одна фірма створила прилад, що в перекладі мав назву «вимірювач 10 тисячі кроків». Крокоміри швидко увійшли в моду, як і ідея про те, що 10 тисяч кроків на день — це мета, до якої повинен прагнути кожен, хто веде активний спосіб життя.

Але все ж цю норму, встановлену ​​в крокомірі, не було придумано довільно. Багато фахівців говорять: щотижнева норма помірної активності повинна становити не менше 150 хвилин. У перерахунку на кроки — це дорівнює 8 тисячам кроків на день — це так званий золотий стандарт. Можливо, для округлення цієї цифри були додані ще 2 тисячі, і в підсумку вийшло — 10 тисяч кроків на день.

Однак сьогодні фахівці рекомендують не сприймати буквально цю норму в 10 тисяч кроків. І ось чому:

1. 10 тисяч кроків — не межа для фізичної активності. І таких обмежень у ходьбі, вихід за які шкодив би здоров'ю, наскільки відомо, немає.
2. Фітнес-трекер може і помилятися. Особливо це стосується приладів, які кріпляться не на кісточку, а на зап'ясті.
3. Кроки у всіх різні і залежать від довжини ніг.
4. Якщо ви займаєтеся спортом (легка атлетика, плавання тощо), для вас 10 тисяч кроків буде всього лише невеликим доповненням до ваших регулярних занять. Однак для тих, хто веде малорухливий спосіб життя і щодня робить не більше 3 тисяч кроків, 10 тисяч кроків — це необхідний мінімум.
5. Краще не рахувати кроки, а відмовитися від малорухливого способу життя: не ставтеся до правила «10 тисячі кроків» як до незмінної істини, а прагніть завжди бути фізично активними.

epochtimes.com.ua

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини