Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 09:40:08

15 серпня - День археолога

15.08.2015   07:37Агенцiя

Не дивлячись на те, що археологія є всього лише однією з історичних дисциплін, яка вивчає наше минуле за численними артефактами, які отримані у тому числі і в ході проведених розкопок, різноманітних експертиз та досліджень, ми завжди підкреслюємо якийсь романтизм професії археолога. І це не дивно.

Саме археологи відкривають нам повний різноманітності і яскравий світ наших далеких і близьких предків, світ, який лежить в основі нашої з вами сучасності.

День археолога, що відзначається за вже сформованою народною традицією 15-го серпня, давно заслуговував офіційного визнання, проте на відміну від інших професійних свят, наприклад в Росії, це ще не підтримується на законодавчому рівні. Україна в цьому плані випередила своїх російських колег і професійне свято археологів - День археолога 6-го серпня 2008-го року був закріплений відповідним Указом Президента України за номером 694/2008 і відзначається щорічно 15-го серпня.

Про дату і походження цього цікавого професійного свята, як і водиться в археологів, ходить багато легенд. Ну, професія зобов’язує. Хтось говорить про те, що ще до Другої Світової війни, на розкопках під Новгородом у хлопців-археологів душа просила свята та 15-го серпня вирішили відсвяткувати День народження Буцефала, жеребця Олександра Македонського, день, який потім неофіційно став у археологів їх професійним Днем.

Хтось прив’язує цей день до початку деяких легендарних експедицій або археологічних відкриттів. Це зовсім не важливо, адже саме археологи - це ті люди, для яких в першу чергу відкривається сенс нашого минущого матеріального буття і справжня цінність нашої спільної історичної спадщини. Всі знають, що будь-яку історію кожен може трактувати по-своєму, історію можуть «переписувати», можуть «переглядати», проливати на неї світло або відводити в тінь, але факти завжди залишаються фактами. Їх марно підробляти або ховати, спотворювати або заплутувати, так як Його Величність Час усе розставляє по своїх місцях, які й виявляє археолог.

В цей прекрасний День, ми також приєднуємося до всіх привітань на адресу наших археологів і бажаємо, щоб у них все склалося! Здоров’я Вам і нових відкриттів! Зі святом археологів!

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини