Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 07:46:20

Вправи для здоров'я: попередження остеохондрозу

19.07.2015   11:45Агенцiя

Частий головний біль, біль у шиї, відчуття скутості при повороті голови — все це може говорити про проблеми з шийним відділом хребта. Спеціальні вправи — найкраща профілактика остеохондрозу шийного відділу хребта. Вони допоможуть вам зміцнити м’язи шиї, покращити рухливість хребців і зменшити біль.

Шийний відділ хребта складається з семи хребців. Це верхній відділ хребетного стовпа і найрухоміша його частина, що найбільш вразлива в плані травм. Шийний відділ хребта дозволяє нам здійснювати повороти голови (вправо-вліво, вгору-вниз) і кругові рухи. Як ми вже говорили раніше, з віком всі відділи хребта, в тому числі й шийний відділ, втрачають рухливість, що призводить до розвитку різних захворювань. Остеохондроз — одне з таких захворювань. Його симптоми — відчуття скутості і біль при повороті голови.

Вік — не єдина причина появи проблем із шийним відділом хребта. Малорухливий сидячий спосіб життя, неправильна постава під час роботи за комп’ютером також накладають свій відбиток. Фахівці радять починати відновлення шийного відділу хребта з лікувальної гімнастики і, за можливістю, спати на спеціальній ортопедичній подушці.

Вправи для шийного відділу хребта допоможуть вам попередити появу остеохондрозу, зміцнити прихребцеві м’язи, значно поліпшити рухливість шийних хребців і зберегти їх здоровими до глибокої старості.

Почнемо з вправ на поліпшення гнучкості та зміцнення м’язів шийного відділу хребта. За досягнення максимальної амплітуди руху під час виконання вправ 1–3 необхідно призупинитися на 3 с. Всі вправи повторювати до відчуття втоми м’язів.

1. Нахиліть голову вперед до торкання підборіддям грудей, потім нахиліть голову назад.

2. Повільно поверніть голову вправо, потім вліво.

3. Нахиліть голову в бік до торкання вухом плеча: вправо, потім вліво. Не робіть різких рухів.

4. Ляжте на підлогу, на бік. Підніміть голову і повертайте її до протилежного плеча. Затримайтеся на 3–5 с. Намагайтеся втримати голову на вазі, подивіться на підлогу протягом 5 с. Переверніться на другий бік і повторіть вправу.

5. Ляжте на підлогу, на правий бік. Праву руку витягніть уперед, покладіть на неї голову. Лівою рукою зіпріться о підлогу перед грудьми. Підніміть голову від підлоги, утримуйте її на вазі 3–5 с. Переверніться на другий бік і повторіть вправу.

Наступний комплекс вправ особливо підійде тим, хто страждає на хронічні хвороби шийного відділу хребта. Виконуючи вправи кожен день, ви зможете поліпшити рухливість хребців, зміцнити м’язи шиї, виробити правильне положення голови.

1. Початкове положення (ПП): сидячи на стільці, покладіть одну долоню на лоб. Нахиліть голову вперед, лобом тисніть на долоню, напружуючи при цьому м’язи шиї. Повторіть вправу 8–10 разів по 10 с.

2. ПП: сидячи на стільці, долоня на потилиці, тисніть потилицею на долоню. Повторіть вправу 8–10 разів по 10 с.

3. ПП: сидячи на стільці, долоні біля правої та лівої скроні. Напружуючи шийні м’язи, тисніть лівою скронею на ліву долоню, потім правою скронею — на праву долоню. Повторіть вправу 8–10 разів по 10 с.

4. ПП: сидячи на стільці, опустіть підборіддя до шиї. Поверніть голову 5 разів праворуч, 5 разів ліворуч. Потім закиньте голову назад і намагайтеся торкнутися правого плеча правим вухом, потім лівого плеча — лівим вухом. Повторіть по 5 разів.

5. ПП: ляжте на живіт, ноги прямі. Підніміть голову разом із верхньою частиною грудей і опустіть. Повторіть 10–15 разів з інтервалом 20 секунд.

І наостанок нагадаємо основні правила виконання вправ для шийного відділу хребта:

  • не виконуйте гімнастику в період загострення захворювання шийного відділу хребта;
  • виконуйте вправи плавно, без різких рухів;
  • під час занять стежте за своєю поставою;
  • виконуючи вправи, стежте за своїми відчуттями: в разі появи
  • больових відчуттів або дискомфорту зробіть перепочинок.

epochtimes.com.ua

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини