Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 16:15:43

Цікаві факти про серфінг

08.02.2015   13:06Агенцiя

Серфінг володіє дуже багатою історією. Зрозуміло, такий старий і популярний вид спорту здатний похвалитися деякими фактами, які будуть цікаві не лише прихильникам серфінгу, але і справжнім професіоналам.

Серфінг - катання на шматку дерева по хвилях – це невід’ємна частина полінезійської культури. Саме полінезійці були першими серферами. Вони знали, що наближення до берега острова може бути дуже небезпечним, і тому вчилися особливому мистецтву маневрування, яке допомагало їм добиратися до незнайомого берега цілими і неушкодженими.

Перші європейці дістались Полінезії лише у XVIII столітті, і побачили дивну для них картину: десятки аборигенів, чоловіки та жінки, абсолютно голі, брали вирізьблені з дерева дошки і катались на них узбережними хвилями. Лейтенант Джеймс Кінг, який продовжив тихоокеанський маршрут Джеймса Кука (якого, як ми знаємо, з’їли людожери), одним з перших описав культуру серфінгу на Гаваях.

Батьком сучасного серфінгу називають Джорджа Фріта: наполовину гаваєць, наполовину американець, саме він зробив катання на хвилях модним, ставши популярною медіаперсоною. Джордж працював рятувальником на Гаваях, і, напевно саме його образ потім міцно вкорінився у культурі та мистецтві: одного разу він героїчно врятував японського рибалку, за що був удостоєний золотої медалі Конгресу.

Сьогодні найуспішнішим серфінгистом світу вважається американець Келлі Слейтер з штату Флорида. Слейтер 9 разів завойовував титул чемпіона світу. Але самим прославленим серфінгистом, ймовірно, назавжди залишиться каліфорнієць Грег Нолл на прізвисько Бик, який заслужив його за впертість, з яким він шукав все більш небезпечних пригод на воді. Нолл виріс у Каліфорнії, але вирішив переселитися на острів Гаваї, тому що хвилі там вище, ніж на Тихоокеанському узбережжі Північної Америки. На Гаваях він вважав за краще місця Пайплайн і Ваімеа, що вважаються найнебезпечнішими – висота хвиль там нерідко перевищує 9 м.

З Гаваїв культура серфінгу швидко проникла до Каліфорнії, а звідти – і до решти пляжів світу, ставши ще одним популярним видом дозвілля та спорту.

Класикою світового кінематографу на цю тему є фільм "The Endless Summer" 1966 року, який знімали в Австралії. Проте українському глядачу, напевно, найбільше запам’ятався фільм з Кіану Рівзом та Патріком Свейзі “На гребені хвилі” 1991 року. ї.

Якщо вірити інтернету, найбільш небезпечні хвилі у світі – на південному узбережжі острову Таїті, де хвиля піднімає колосальну масу води та розбиває її об рифи, що виходять на поверхню: мало хто наважиться стати тут на дошку. Найдовші ж хвилі можна спіймати на південному березі Аляски, де вони сягають 500 метрів.

За даними Книги Гіннесу, 5 березня 2005 року в містечку Snapper Rocks біля берегів австралійського штату Квінсленд 47 серферів одночасно прокаталися на одній збільшеній дошці завдовжки в 12 метрів. Виконати це було непросто, тому гігантську дошку зі всіма серферами тягнули по воді на буксирі.

Максимальне число серферів, які "осідлали" одну хвилю - 73. Цей рекорд поставлений в 2006 році.

Один із шанувальників серфінгу катався на хвилях кожен день з 3 вересня 1975 по 29 лютого 2009 року. Всього це 10 407 днів катання на хвилях.

Цікаво, що саме завдяки серфінгу на світ з’явилася культова камера GoPro, яка зараз є предметом обожнювання усіх екстремалів та мандрівників. В 2002 році підприємець Нік Вудмен проводив свою відпустку в Австралії та Індонезії, ловлячи хвилі та намагаючись зняти все це на портативну відеокамеру, яку він закріплював на поясі. Виявилось, що зручної камери, яка б не падала у воду, надійно трималась та якісно знімала, не існує. Саме тоді Ніку спала на думку геніальна ідея: чому б не зайнятись створенням такої витривалої камери? Після кількох місяців тестування перших зразків, він повернувся до Каліфорнії, де зібрав грошей на випуск першого комерційного екземпляру GoPro Hero.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини