Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 10:44:41

28 серпня — Успіння Пресвятої Богородиці і Пріснодіви Марії

28.08.2014   07:40Агенцiя

Свято Успіння (кончини) Пресвятої Богородиці і Пріснодіви Марії значиться одним з дванадцяти (двунадесятих) головних свят Православної церкви. Він передує суворим Успенським постом і святкується Православною Церквою за новим стилем — 28 серпня.

Після Вознесіння Господа Матір Божа залишалася під опікою апостола Іоанна Богослова, а в його відсутність жила в будинку його батьків поблизу гори Оливної. Для апостолів і всіх віруючих Вона була втіхою і повчанням.

Розмовляючи з ними, Матір Божа повідала про чудесні події Благовіщення, Бессеменов зачаття і нетлінного від Неї народження Христа, Його дитинства і всього земного життя. Подібно апостолам, Вона насаджувала і стверджувала Християнську Церкву Своєю присутністю, словом і молитвами.

Успіння Пресвятої БогородіциОбстоятельства Успіння Божої Матері відомі в Православній Церкві від часів апостольських. Дівна було життя Пречистої Діви, дивно і Успіння Її, як оспівує Свята Церква: «Бог всесвіту показуєт на Тебе, Царице, чудеса, що перевищують закони природи». Пречисте тіло Матері Божої було поховано на сімейному кладовищі. З самого поховання Її християни благоговійно шанували труну Матері Божої і влаштували на тому місці храм. У храмі зберігалися дорогоцінні пелени, якими було повиті пречисте і пахуче тіло.

Успенье Пресвятої Богородиці звершується після Успенського посту (період з 14 по 27 серпня), який у народі називався спожінкамі (або госпожінкамі), так як свято Успіння знаменував собою завершення збирання врожаю — спожінать означало дожинай. Слово спожінкі перетворилося в госпожінкі за співзвуччям зі словом госпоженка, як іноді в народі називали Богоматір.

Католицька церква святкує Успіння Пресвятої Богородиці (Assumption of Mary) за старим стилем — 15 серпня.
 

Останні новини Чернігівщини

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:13

Протягом минулої доби зареєстровано 2 пожежі.