Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 09:13:04

Свято Івана Купала на Голубих озерах. ВІДЕО

09.07.2013   08:51Агенцiя

Напередодні купальської ночі розпочалося Свято купальської традиції «Івана Купала на Голубих озерах».

Із вітальним словом на відкритті свята звернувся директор департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації, заслужений діяч мистецтв Сергій Мойсієнко.

Гостей фестивалю та відпочиваючих на Голубих озерах розважало «Екстрім-містечко», де всі бажаючи спробували себе в активних видах відпочинку з елементами екстремальних видів спорту, брали участь у командних змагання, а також в народних конкурсах купальської традиції. На озері було представлено різні види водного туризму.

Трошки пізніше свою роботу розпочало «Містечко майстрів» за участі майстрів-гончарів с. Олешня, майстрів Ріпкинського р-ну та м. Чернігова, де було представлено вироби декоративно-прикладного мистецтва та сувенірну продукцію купальської тематики. На виставці відбулися різноманітні майстер-класи. А всіх гостей свята зустрічали персонажі купальського фольклору дівчата – мавки.

Була розгорнута виставка «Чернігівщина туристична» за участю представників сільського зеленого та активного туризму, магазинів туристичного спорядження, туристичних фірм що займаються розвитком внутрішнього туризму.

Тим часом на головній сцені створювали атмосферу Купальського свята фольклорні колективи Ріпкинського району (Замглайського, Убіжицького та Малинівського СБК), фольклорний колектив «Горлиця» Шестовицького СБК Чернігівського району (керівник головний хормейстер ОНМЦКіМ Ольга Коцур), а також гості свята - народний ансамбль «Льос» Бабічського сільського центру народного танцю, музики і пісні Чечерського району Гомельської області (керівник Людмила Михайловська).

У рамках фестивалю відбувся конкурс краси "Купальська квітка – 2013". Вісім чарівних дівчат показали й свою вроду, кмітливість та свої таланти. А перемогу здобула Аліна Красковська. Дівчина вперше приймала участь у конкурсі краси, тож, за її словами, навіть не могла уявити такої високої відзнаки від шанованого журі під головуванням заступника директора департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації Олександра Левочка. 

Коли на Голубі озера спустилася ніч, всі, хто був на святі, вийшли на берег озера. Саме тут почалося колоритне і самобутнє свято, яким закінчується літній сонячний цикл календарних дохристиянських свят - свято молоді: Купало або як його ще називають у народі - Купайло. Театралізована фольклорна програма «Купальське дійство на Голубих озерах» за участю Академічного Чернігівського народного хору обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм (головний балетмейстер – заслужена артистка України Людмила Джим, літературний сценарій купальського дійства – Анатолій Покришень, режисер-постановник дійства, художній керівник та головний диригент – заслужений діяч мистецтв України Володимир Коцур) справило незабутнє враження. Основою свята, як і належить, став купальський вогонь, навколо якого і відбувалися всі дійства. Були тут і головні персонажі свята - Купала та Марена, і стрибки через багаття, і дівочі пісні, і віночки на тихій гладі озера. Закінчилася святкова феєрія спуском з гори вогняного колеса-сонця, яке є символом літнього сонцевороту.

Фінальною крапкою другого фестивального дня було світло-неонове шоу чернігівської студії «Ендорфін» (керівник Тетяна Плахотіна) та виступ солістки обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм Марини Бєлобородько.

До ранку не згасали вогнища біля наметів в цю Купальську ніч.

За інформацією Департаменту культури і туризму, національностей та релігій
Чернігівської обласної державної адміністрації

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.