Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 07:28:07

6 квітня - День робітника слідчих органів

06.04.2013   10:44Агенцiя

Указом Президіуму Верховної Ради СРСР від 6 квітня 1963 року право проведення попереднього слідства було передано Міністерству охорони громадського порядку, яке пізніше було перейменовано в МВС СРСР. Введення Указа в дію і поклало початок діяльності слідчого апарату органів внутрішніх справ.

Заснування слідчого апарату в органах внутрішніх справ мало закономірний характер. Воно було зумовлено практичними потребами боротьби зі злочинністю. Практика показала, що таке рішення виявилося цілком виправданим. За 40 років органи попереднього слідства МВС сформувалися і зміцніли, визначились найбільш доцільні структура, стиль і методи роботи. Історія ж становлення органів попереднього слідства почалась набагато раніше офіційної дати заснування.

Згідно з Уставом кримінального судочинства, прийнятому у 1864 році, була закладена ідея процесуальної самостійності слідчого, яка знайшла відображення в усіх наступних карно-процесуальних законах держави.

У своєму подальшому розвитку органи попереднього слідства зазнали ряд серйозних реформ. Перша з них відбулася вже у 1922 році, коли у відповідності з прийнятим новим карно-процесуальним кодексом весь слідчий апарат зосереджувався в системі органів юстиції, а у карному розшуку скасовувався. Одночасно розширювалася компетенція органів дізнання. Якщо слідчим доручали проведення попереднього розслідування по 60 складах, то органам дізнання – 89.

У 1928 році слідчий апарат перейшов під керівництво прокуратури. А вже 20 жовтня 1929 року було прийняте рішення, яке надавало прокурорам право доручати міліції розслідування будь-якого злочину. На практиці це призвело до того, що на протязі 30 наступних років міліція, не будучи за законом органом попереднього слідства, тим не менш розслідувала у повному обсязі карні справи всіх категорій. Для забеспечення цієї діяльності у 40-ві роки в органах внутрішніх справ на підставі відомчого наказу були створені свої слідчі підрозділи на чолі зі слідчим відділом Головного управління міліції МВС СРСР.

Прийняті у 1958 році Основи карного судочинства надали право виконання попереднього слідства тільки слідчим прокуратури і держбезпеки, у зв’язку з чим слідчий апарат міліції було знов ліквідовано.

Разом з тим виявилось, що через велике завантаження слідчі прокуратури були не в змозі забеспечити розслідування всього масиву карних справ. Органи дізнання по суті продовжували виконувати функції попереднього слідства і передавали порушені кримінальні справи для закінчення розслідування у прокуратуру лише тоді, коли значна частина роботи по них була виконана. Тому Указом Президіуму Верховної Ради СРСР від 6 квітня 1963 року право виконання попереднього слідства було передано Міністерству охорони громадського порядку, пізніше перейменованого у МВС СРСР. Введення Указу в дію і поклало початок офіційної діяльності слідчого апарату органів внутрішніх справ.

Комплектування слідчого апарату МВС йшло на базі дізнання, а потім – органів прокуратури. Це дозволило у порівняно короткі строки створити у системі МВС слідчий апарат, здатний кваліфіковано, на високому професійному рівні розслідувати будь-який злочин. Робітники прокуратури допомогли закласти міцний фундамент у становленні професійного ядра органів попереднього слідства МВС і залишили по собі добру пам’ять.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини