Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 04:19:33

Про улюблену їжу та характер

24.03.2013   13:20Агенцiя

Харчові пристрасті людини впливають на її характер. Вчені винайшли прямий взаємозвязок між улюбленою їжею та психічного стану людини.


Нещодавно турецький психіатр Ніхат Кай опублікував результати багаторічного дослідження, в ході якого вчений виявив взаємозалежність харчових пристрастей і психічного стану людини.

Зокрема, стверджує психіатр, любителі шоколаду відчувають гостру нестачу любові. В глибині душі ці люди відчувають себе самотніми і нещасними, їм не вистачає співчуття і уваги.

Також турецький вчений вважає, що нервові й агресивні люди віддають перевагу м'ясу, особливо яловичині. А люди, що полюбляють фрукти і овочі, володіють спокійним і врівноваженим характером.

Теорію, згідно з якою м'ясоїди схильні до агресії і підвищеної нервозності, а любителі фруктів - спокійні й урівноважені, блискуче довів біохімік Олександр Данилевський ще в XIX столітті, провівши досвід на голубах. Протягом декількох тижнів вчений годував одну групу птахів горохом, а іншу - вареним м'ясом. По закінченні експерименту м'ясоїдні голуби перетворилися на справжніх хижаків, до того ж неймовірно агресивних. Ті птахи, які харчувалися горохом, були як і раніше добродушні.

Продукти тваринного походження, безумовно, несуть свій особливий «психологічний заряд». Згідно з дослідженнями, ковбасі і вареному м'ясу перед іншими продуктами віддають перевагу старанні і обов'язкові люди. Любов до жирних продуктів видає ревниву натуру. Захопленість шашликами і копченою ковбасою говорить про романтичність, схильність до фантазій і любові до подорожей. Про схильність до мрій натури говорить любов до дарів моря.

Психотерапевт Володимир Єсаулов доповнює цю картину. За його словами, пристрасть до молочних продуктів видає потребу в турботі: «Адже ця їжа асоціюється з молоком матері, а значить, і з періодом життя, коли ми були захищені і оточені любов'ю».

Російський вчений, кандидат психологічних наук Олександр Макаров виявив найтонші нюанси впливу характеру на вибір їжі і їжі на особистісні якості людини. Він вважає, що, наприклад, помідори в будь-якому вигляді люблять щедрі і демократичні люди з широкою душею. Чутливі натури вибирають огірки, а ті, кому бракує відваги і рішучості, - капусту і квасолю. А ось індивіди, які харчуються виключно овочами, на думку Макарова, відрізняються підвищеною гидливістю, страхом перед труднощами, поступливістю.

Самими здоровішими і психічно врівноваженими Макаров вважає любителів моркви та яблук, а ось шанувальників кислого, солоного і маринованого вчений зараховує до тиранів, хоча і не завжди явних. До речі, відомо, що Іван Грозний обожнював соління і кисле молоко, Петро I вважав за краще продукти із кислим смаком, а Сталін не міг жити без молодого вина і лимонів.
 
Але не завжди вчені на 100 відсотків праві. Так доведено, що коли ви раптом накидаєтеся на солоні огірки, далеко не завжди причина в вагітності. Різка зміна смакових пристрастей сигналізує про те, що в організмі стався збій.

Любителі солодощів прагнуть позбутися від психофізичних перевантажень і збільшити вироблення гормону радості ендорфіну, чому і сприяє глюкоза. А ось коли тягне на солоне, пора кинути все і відпочити. Велике вживання солі свідчить про те, що стрес вже перетворився на хронічний. Пригніченість, почуття тривоги або постійна завантаженість роботою призводять до виснаження наднирників. Це, в свою чергу, призводить до зниження рівня вироблюваного ними гормону відповідального за концентрацію калію в крові, внутрішньотканинний рідинах та клітинах.

Якщо раптово виникла пристрасть до жирного, то це може свідчити про брак кальцію або жиророзчинних вітамінів. Так само організм може повідомляти про фізичних перевантаженнях. Знизьте темп тренувань і на час відмініть всі дієти. Але це зовсім не означає, укладатися пластом на диван і починати тріскати тістечка. Продовжуйте вести активний спосіб життя і постарайтеся урізноманітнити раціон молочними продуктами, сиром і білковою їжею. Можна пропити курс риб'ячого жиру. Якщо і після цього ви постійно будете думати про те, як би відрізати шматочок пожирніше, є привід відправлятися до лікаря. Схильністю до жирної їжі відрізняються люди, які страждають хворобою Іценко-Кушинга.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.