Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 19 вересня, 18:55:30

17 вересня: цей день в Україні і світі

17.09.2024   09:33Агенцiя

ДЕНЬ 937 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 937 RUSSIAN AGRESSION

17 вересня відзначають Всесвітній день безпеки пацієнтів.

В Україні - День працівників цивільного захисту, День працівника страхового ринку, у Китаї - Чжунцю - свято Місяця і врожаю, у Південній Кореї - Чхусок - День повного місяця, у США - День Конституції і Громадянства.

Православна церква вшановує пам'ять святої мучениці Софії та її дочок: Віри, Надії та Любові.

Всесвітній день безпеки пацієнтів

17 вересня відзначається Всесвітній день безпеки пацієнтів, проголошений у травні 2019 року на Всесвітній Асамблеї охорони здоров'я, яка й курує основні заходи, приурочені до цього дня.

Надання медичної допомоги людям нерідко пов'язане з певними ризиками, що характеризуються ступенем успішності лікування хворого незалежно від обраного методу лікування: оперативного, медикаментозного тощо. Лікування може виявитися успішним, а може і безрезультатним, може спричинити побічні негативні наслідки для здоров'я пацієнта. Саме запобігання або максимально можливе скорочення подібних ризиків і є основним питанням, на яке звертають увагу медиків 17 вересня.

День працівників цивільного захисту

Встановлений для вшанування працівників, які опікуються захистом населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

У 2004 році скасували День працівників пожежної охорони та День рятувальника, і замість них встановили єдине свято - День працівників цивільного захисту.

Однак у 2008 році було вирішено відновити День рятівника, який знову став офіційним святом.

День працівника страхового ринку

Встановлений 1993 року, хоча спочатку не мав офіційного статусу. Мета дня - вшанування працівників страхового ринку, які забезпечують фінансову стабільність і захист громадян і підприємств від різних ризиків.

Всесвітній день поширення інформації про синдром Кліфстри

Синдром Кліфстри - рідкісне генетичне захворювання, за якого на кінці в однієї з 46 хромосом відсутній маленький сегмент.

Захворювання також називається синдромом субтеломерної делеції 9q. У відсутньому сегменті є ген під назвою EHMT1.

Характеризується затримкою розвитку, інтелектуальними порушеннями, гіпотонією (зниженим м'язового тонусу), а також характерними рисами обличчя. Люди з цим синдромом можуть відчувати проблеми з мовленням, поведінкові труднощі та інші медичні ускладнення.

Ще цього дня:

1919 - Оприлюднено звернення головного отамана військ УНР Симона Петлюри до мешканців соборної України з викладенням основних положень програми уряду УНР;

1920 - Дієва Армія УНР визволила Борщів, Гусятин, Теребовлю та Чортків;

1924 - У Женеві відкрито першу у світі приватну міжнародну школу, у якій на той час навчалося 8 учнів;

1939 - СРСР вступив у Другу світову війну на боці Німеччини, радянська Червона армія вторглася на територію Польщі, анексовано Східну Галичину, Волинь, Західне Поділля і Західну Білорусь;

1944 - Союзники почали Голландську повітряно-десантну операцію, наймасштабнішу повітряно-десантну операцію у світовій історії;

1989 - У Чернівцях розпочався I Республіканський фестиваль української пісні "Червона рута".

1991 - Створено Кабінет Міністрів України. До 23 жовтня посаду обіймав Віталій Масол, як голова Ради міністрів УРСР. Першим Прем'єр-міністром України став Вітольд Фокін (з 23 жовтня);

1993 - Останні підрозділи російських (колишніх радянських) військ залишили територію Республіки Польща;

2003 - На острові Бірючий відбулася зустріч президентів України та Росії Леоніда Кучми і Володимира Путіна, на якій вони, зокрема, обговорили питання морського кордону в акваторії Азовського моря і Керченської протоки.

Цього дня народилися:

1853 - Михайло Павлик, український письменник, публіцист, критик;

1864 - Михайло Коцюбинський, письменник, громадський діяч, класик української літератури: "Fata Morgana", "Тіні забутих предків";

1952 - Віктор Савченко, український радянський боксер, дворазовий призер Олімпійських ігор;

1976 - Євген Шестаков, український боксер;

1979 - Владислав Бувалкін, співробітник Служби безпеки України, учасник російсько-української війни, Герой України.

Церковне свято

Цього дня відзначають пам'ять чотирьох мучениць - Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії. За переказами, Софія була вдовою і виховувала своїх дочок у християнському благочесті. Дізнавшись про це, імператор спробував навернути їх у язичництво - спочатку вмовляннями і подарунками, а потім погрозами.

Дівчата виявилися стійкими, і правитель наказав піддати їх тортурам. Юні християнки чудесним чином перенесли їх неушкодженими, а загинули, тільки будучи обезголовленими. Софія поховала своїх дочок і через три дні померла від горя. На час смерті Вірі було дванадцять років, Надії - десять, а Любові - дев'ять.

Початкові грецькі імена дівчат - Пістіс, Елпіс і Агапе - були переведені, а ім'я матері - Софія (мудрість) - зберегло оригінальне звучання.

Іменини: Іван, Ілля, Павло, Софія, Віра, Ірина, Любов, Надія, Олександра.

Останні новини Чернігівщини

Віддала 58 тисяч гривень за неіснуючий трактор: поліція Чернігівщини закликає громадян сплачувати за товар тільки після його отримання 15:09

Поліцейські наполегливо рекомендують мешканцям Чернігівщини бути обачними під час покупок в інтернеті та на сайтах безкоштовних оголошень. 18 вересня до поліції звернулася 44-річна жителька Чернігова. В Інтернеті жінка знайшла оголошення про продаж трактора за привабливою ціною.

Грошове забезпечення членам сімей полонених, заручників, інтернованих та зниклих безвісти за особливих обставин 15:03

Члени сімей полонених, заручників, інтернованих та зниклих безвісти за особливих обставин мають право на грошове забезпечення захисників.

«Власна справа» на Чернігівщині: 113 позитивних рішень цього року

«Власна справа» на Чернігівщині: 113 позитивних рішень цього року 14:57

У поточному році 113 жителів Чернігівщини стали переможцями за програмою «Власна справа» урядового проєкту «єРобота». Сума фінансової підтримки від держави на започаткування або розвиток їх бізнесу становить 26,9 млн грн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:54

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 26 пожеж та 2 випадки загибелі на водних об’єктах. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 1 особа постраждала.

Міжнародні та вітчизняні організації актуалізують потреби Чернігівщини для ефективної підтримки населення 09:46

Чергова координаційна зустріч з партнерськими організаціями ООН, які надають гуманітарну допомогу нашому регіону з початку повномасштабної війни, відбулася сьогодні на базі Регіонального офісу міжнародного співробітництва. Мета – актуалізувати потреби для раціонального планування своєї діяльності на наступні періоди.