Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 08:55:32

Закритому на карантин бізнесу в Чернігові встановили нульову ставку єдиного податку на травень

29.04.2021   10:17Агенцiя

З метою соціальної підтримки платників податків в умовах запровадження у Чернігові додаткових обмежувальних протиепідемічних заходів 28 квітня на засіданні 7-ої сесії Чернігівської міської ради 8-го скликання внесені зміни до рішення міськради про місцеві податки.

Відповідно до прийнятого рішення Положення про єдиний податок доповнили підпунктом. А саме, тимчасово на період з 1 травня по 31 травня 2021 року, у зв’язку з вимушеною втратою економічної активності суб’єктів господарювання, робота яких передбачає приймання відвідувачів та заборонена відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 року № 1236 “Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2” (із змінами), встановити ставку єдиного податку для платників другої групи, основний вид економічної діяльності яких заявлений першим у відомостях з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань станом на 01.03.2021 року та відповідає видам, визначеним у Переліку видів економічної діяльності згідно з постановою КМУ № 1236 – 0 відсотків розміру мінімальної заробітної плати.

Як зазначила начальниця фінансового управління міської ради Олена Лисенко, у зв’язку з прийняттям звернення до Кабінету Міністрів України, додатково необхідно внести категорії підприємців з видом діяльності згідно з КВЕД ДК 009:2010:
    85.10 Дошкiльна освiта
    85.51 Освiта у сферi спорту та вiдпочинку
    85.52 Освiта у сферi культури
    85.59 Iншi види освiти.

Втрати бюджету Чернігівської міської територіальної громади з єдиного податку для таких фізичних осіб – підприємців складуть понад 5 млн гривень на місяць.

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко додав, що рішення приймається поки що на місяць. У разі продовження карантинних заборон на наступній сесії буде прийняте відповідне рішення й на червень.

- У нас щомісяця планово проводиться сесія. Ми можемо гарантувати єдине, що пільги будуть на той період, на який підприємці вимушені не працювати. Якщо вони не будуть працювати у травні – звісно ми проголосуємо за пільги на податок на наступний період, - сказав він.

Чернігівська міська рада та її виконавчий комітет протягом усього періоду дії обмежувальних протиепідемічних заходів акцентували увагу на негативних наслідках карантинних заходів економічного характеру для економіки міста, а також щодо доцільності введення обмежувальних заходів виключно у разі об`єктивної необхідності, залежно від показників захворюваності. Ця позиція була викладена у відповідних зверненнях до центральних органів державної влади.

Виконавчі органи Чернігівської міської ради в межах чинного законодавства опрацьовують питання щодо пошуку можливостей надання додаткових пільг зі сплати єдиного податку, виходячи зі спроможності бюджету Чернігівської міської територіальної громади, а також відкриті до діалогу з представниками бізнес-спільноти щодо обговорення обґрунтованих ініціатив і прийняття виважених об`єктивних рішень, що зменшать негативний вплив карантинних обмежень на сферу підприємництва.

Довідково: Законом України щодо внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України стосовно соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів (від 04.12.2020 № 1072 – ІХ) підприємців, що перебувають на І групі платників єдиного податку, звільнили від сплати єдиного податку за грудень 2020 року – травень 2021 року. За ці ж місяці зазначені підприємці не сплачуватимуть також ЄСВ, а страховий стаж для пенсії в них зберігатиметься.

Також, як і у 2020 році, застраховані особи (фізичні особи - підприємці, наймані працівники, сфер діяльності яких стосуються введені обмеження) отримають допомогу за рахунок коштів Державного бюджету України у розмірі 8 тис. грн. Це передбачено Законом України щодо надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних та протиепідемічних заходів (від 30.03.2021 № 1358-ІХ). Заяви на виплату матеріальної допомоги ФОПам та найманим працівникам, діяльність яких була призупинена, приймаються через онлайн-сервіс державних послуг «Дія».

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини